СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 484
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Аз пък все в балообразуващи точки смятам. Като получи точките, си казвам: "Ако получи толкова и по другия предмет и ако има 6 по мат. и бел за годината..." и набързо умножавам по 4, прибавям 100 и се чудя момче къде би било с такъв бал.

# 391
  • Пловдив
Аз пък гледам най-ниския бал от миналата година на желаната паралелка, изваждам 100 т. (шестици като годишни оценки по български и математика) деля на 4 и това показва по колко точки трябва да изкара на двете НВО-та Blush
Макар че тази година не е ясно какви матури ще измислят. Дали ще е още по-лесна от миналата година, както всички очакваме, или ще измислят нещо различно за разнообразие и ще сложат по една трудна задача и кофти текст за преразказ?

# 392
  • София
И аз да допълня нашето представяне. За разлика от преразказа (33т.), първата част е много зле - 50 т., с което има общо 83.
И на мен ми направи впечатление, че не са зачели и на двете места отговор “бунтовникът”, защото не е уточнено от кое произведение е въпросното лице😉
Открила е всички 14 грешки в текста за редакция (3 пъти проверих), но има 13 точки. Все пак се замислям, дали не идва от там, че е “открила” и 15-та грешка: “иманИяри”. 😂. Двете наречия липсват, а текстът е определен като “научен”.🤭
Охх, и как да не я хокам после…(Мандаринка 😉)
Toni, за съжаление няма с какво да се похваля 😕. Заминаването за Словения рязко пропадна един ден по-рано. Много ми е криво и хич не ми се говори, да минат няколко дни и ще споделя да ми олекне.
В понеделник и вторник има нови два старта на Банско, дано да се събере за тях, макар, че ще й бъде много трудно.
Сега я дебна за математиката, ама не ми се получава много.
Браво на децата с 58 точки! Не беше лесен тестът, така че са се справили супер!
Допълвам се: 4 т. на тезата.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 17:43 от Skiorche

# 393
  • Пловдив
И аз смятам като Ханна. Вадя 100 и деля на 4, въпреки че за МГ точките по математика се умножават по 3, а БЕЛ - само веднъж участва в балообразуването. И моята освен липсващите наречия е сгрешила вида на текста, писала е "научен", то и обясняващата преподавателка в клипчето каза, че има маркери на научен, но няма достатъчно терминология, за да бъде отнесен към този вид.

# 394
56т. на теста - 3т. на тезата, и моето е объркало въпроса с наречията, 2 грешки ненамерени, бунтовникът и при нас е неуточнен и на въпроса за бунтовника от Една българка не е отговорил (не бяха го почнали). 28т. на преразказа, та общо 84т. Много съм доволна. Мислех, че е много зле по БЕЛ. Ако изкара толкова на НВОто обещавам банкет.

# 395
Монд,

Не са му признали отговора: Бунтовника от ,,На прощаване в 1868 г.", заради грешка в членуването. Верен отговор е Бунтовникът от ,,На прощаване в 1868 г."

Чудя се защо трябва да е с пълен член, щом въпросът е: "Срещу всяка буква в таблицата запишете съответния герой, за когото се отнасят думите."?
И да не би да има нещо общо с този коментар отдолу:
"Маркерите за грешен отговор в задачата до всяко поле не означават непременно неверен отговор. Те са поставени автоматично от системата и индикират дали посоченият отговор съвпада точно с ключа. След това задачата е проверена от преподавател и броят точки – коригиран."

За тезата също ми е малко странно как пък точно тези ключови думи трябва да се срещат, децата може да са написали нещо друго смислено. Ако гледам правилно, седем ключови думи и изрази или техни синоними са посочени, значи за шест точки, не би било лесно? На истинското НВО пак ли по ключови думи? То така излиза, че едва ли не трябва да заучат някакви готови.

# 396
  • София
Ми той и моят е оплескал същите въпроси. От наречията - едно е открил, другото си го е измислил. Текста и според него е научен. Каза, че се е колебаел, но "метавселена" му се сторило като научен термин Joy Ама така е като ми се смее, че само лелките и бабите ползвали фейсбук.

FreshBreeze и аз същото си помислих относно този "бунтовник" ММ вика да съм ги питала. Сега видях да права си - отговора е маркиран с Х, но са му дали точки за него. Благодаря!

# 397
Искате да кажете, че ако детето е написало "бунтовника от" Една българка", няма да получи точка заради членуването, нали в условието се пита за кого

# 398
Искате да кажете, че ако детето е написало "бунтовника от" Една българка", няма да получи точка заради членуването, нали в условието се пита за кого

Явно първо се проверяват атоматично със зададения ключ, а после минава човек да ги гледа и може да направи корекция. Иначе и аз си помислих, че ключът трябва да е с непълен член в случая.

# 399
  • Майничка
Ако се пита за кого, тогава правилният отговор би бил за бунтовника.
Зачудих се откога към "На прощаване" е добавена година в заглавието. Все едно Ботев се е прощавал периодично в стихотворна форма.

# 400
И на мен ми е странна тази година в заглавието. Не знам кога и защо се е появила. Аз съм го учила само като "На прощаване" и в старата ми стихосбирка на Христо Ботев пак така си пише и никаква година няма.

# 401
  • Майничка
То е написано през 1868 и по спомен, Ботев си пише годината отдолу, но ми е непонятно защо отива в заглавието с предлог "през".🙄

# 402
В издание на "Световна класика" от 1978г, заглавието е "На прощаване в 1868г". В "Библиотека за ученика" (имам по-старо издание) е само "На прощаване". Мисля си, че по-скоро в ученическите издания в било орязано заглавието.

# 403
  • София
Отговорът е маркиран с червен Х като грешен, но в последствие му е дадена точка. Точно както е описала FreshBreeze и както си е написано, но няма кой да го прочете, първо е проверено автоматично и не е съвпаднал отговорът с въведените, в последствие ръчно е добавена точка и отговорът е приет.

Не си спомням хубаво, но мисля, че набор 2004 или 2003 се раздуха, че деца които са написали отговор на някакъв въпрос "На прощаване", вместо "На прощаване в 1868 г." не са им присъдени точки.Имаше и някакви караници дали да да се признават за верни отговори, в които неправилно е изписано баба Илиица (с И вместо Й) или баба илийца (с малка буква) и други подобни. Било е отдавна, но сина ми каза, че учителите им обръщат внимание да внимават с тези неща. В разни таблици където се пишат произведенията винаги да са пълно и правилно изписани и в кавички. Както и имената на героите, на авторите да са правилно изписани.

# 404
  • Варна
На мен пък ми е странно защо някой иска да получи резултат в оценка, не в точки. Класирането е в точки, няма значение какво знае или може детето, как биха оценили знанията му по предметите, важно е колко точки е събрало. Не казвам, че е правилно, просто това става - накрая всичко се свежда до едни точки. Благодарна съм за труда на Дидева, така успях съвсем точно да позиционирам големия си син според точките.
Мисля, че учителите наблягат на такива подробности като заглавието на стихотворението. Дано само да има кой да слуша внимателно и да помни повече от 3 минути.
От утре отново ОРЕС. Уж казваха, че 7 клас заради матурите няма да минават онлайн, в нашето училище заради болни учители от утре седмокласниците си остават вкъщи, но пък 5, 6 и 8 клас ще са на училище.

Общи условия

Активация на акаунт