Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 907
  • 748
  •   1
Отговори
# 240
Мона, значи сме съседки Simple Smile
Ако наистина може да се ползва времето за разговори, е много хубаво.
При нас най-много ни се получават вечер вкъщи или на разходка в парка. Сутрин в колата и двете искаме да убием някого.
Относно бусовете зависи какви деца ще се паднат. Имало е случаи, в които в буса е било голяма забава. Имаше и една година, в която едни седмокласници се изживяваха като тартори и беше неприятно. Говорих с шофьора и ги размести. Ако нямаше ефект, щях и в училище да звъня.
Само да допълня, че в бусовете са деца от училище. Ако ще са булита, то и в училище може да се случи същото.

# 241
  • София
Не разбирам защо го избиваш на заяждане. Казвам това, което виждам през прозореца. А ако има проблеми в бусовете, за тази работа си има и учители и ръководство, които да се намесят. Булингът, бил той в автобуса или в клас, винаги има решение от страна на възрастните и може да се контролира. Поне това в частните училища може да бъде направено, има всички възможности и лостове да бъде направено. Както се  казваше в една реклама - само поискай!

# 242
  • София
Не съм била в такава ситуация с училищата, основното беше на 7-8 минути пеша, частното след това ни е на 10-12 минути сутрин с колата и възможност за пешеходно прибиране следобяд. Но ако бях, бих обмислила много сериозно преместване под наем или замяна на жилището, в дългосрочен аспект това са много спестени часове от път, нерви в трафика, сън, дори финанси. В Бг човек като се закотви в едно жилище и е завинаги, по света са много мобилни и на мен това ми се струва по-удобно. Моите деца след училище пък въобще не искат да си говорим, искат да си слушат музика и никой да не ги разпитва. Като малки си бърборехме много, но това време мина.

Да, и в Норвегия са много мобилни - сега работят тук - продават жилището и купуват близо до офиса. После децата учат еди къде си - продават и купуват до училището, после до уноиверситета и т.н. Доста са мобилни и освен, че ми се струва страшно удобно това, ми се струва и много приятно. Смяната на обстановката много освежава, срещаш нови хора, създаваш нови приятелства. Но тук има причина да се закотвяме. В Норвегия специално ( не знам за другите държави) има един улесняващ фактор - банковата система. Отиваш в банката и казваш, че искаш да смениш жилището, оценяват ти имота, намираш си ново жилище и отиваш в банката - тя ти финансира новото жилище до цената на старото и взима старото да го продава тя, а ти директно си местиш багажа от старото - в новото.
Тук е доста по-сложно, защото няма как да има едно жилище и ей така хоп, купуваш ново някъде си(а пари?). Нито пък можеш да имаш собствено, а да плащаш наем другаде... Всичко това изглежда и е доста скъпа задача и затова повечето хора не могат и да си го помислят дори.

# 243
  • София
Става с наем, наши познати сериозно го обмисляха - да отдадат жилището си под наем и да наемат друго, на по-удобна локация. Вече и в София си има добър пазар за дългосрочен наем. Никак не е лоша идея предвид колко логистика ще бъде спестена.

# 244
И за мен разстоянието е голям фактор. Особено ако имаш и още едно дете, което трябва да закараш от 8 до 8:15 на градина и после имаш 30-40 мин с кола до училището на голямото и трябва да се клонираш.

Мъжът ми често пътува и физически няма на кой да разчитам да ги взема тези деца.
Пък и както казва майка ми, щом си си ги родила ще си ги гледаш, явно и ще си карам Grinning

Става с наем, наши познати сериозно го обмисляха - да отдадат жилището си под наем и да наемат друго, на по-удобна локация. Вече и в София си има добър пазар за дългосрочен наем. Никак не е лоша идея предвид колко логистика ще бъде спестена.

Дори по-изгодно би било ново жилище и плащане на кредита с наема от старото. И ние сме си го мислили за учлището, но пак идва детската градина като фактор за малкото.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 09:15 от Mom_MI

# 245
А ако детето не си пасне с училището, на следващата година пак ли ще се местим? Има деца, които сменят по 2-3 училища до седми клас. А и обикновено децата имат и среда извън училище, която най-често е от квартала.
Ако човек има две деца в различни училища, тогава какво правим?
И не на последно място близостта до бабата и дядото също е важна.

# 246
Ако имаш баба и дядо в София. Ако нямаш е все тая.

Иначе купуваш по един апартамент на всяка 1-2 години , даваш ги под наем, за да им плащаш кредитите и след 12 години ако частното образование не е дало желаните резултати, поне ще си направил детето си имотен магнат Grinning Grinning Grinning

# 247
  • София
Всъщност всеки преценява какво да направи, цялата дискусия тръгна от въпроса на една участничка в темата дали е ОК детето да пътува час до училище. Аз не бих се местила, не сме и сменяли училища до 7 клас. Но сценарии има всякакви, възможности много - въпросът е всеки да намери за детето си и семейството като цяло най-доброто решение.

# 248
  • София
Аз така направих, като 3 години пътувах по 1 час до офиса (още преди детето). 1 час в посока, въпреки че бяхме приятна компания, тъй като практикувахме car pooling, беше адски натоварващо. Ами пуснах апартамента под наем и наех такъв на 5 мин пеша от офиса. Преродих се, честно- липсата на стрес и спестените по 2 часа на ден са нещо прекрасно. За това бях против, да избираме училище на повече от 20 мин с колата, щото веселото в буса писва след определено време, ако е много дълго.
Та, ако желаното училище ви е на 1 час път, то там някъде до него има апартамент, който можете да наемете, а да дадете вашият под наем. После нещата лесно се връщат, ако имате желание или отивате под наем до друго училище. Освен, ако не сте Рокфелер и не можете да си купувате жилище, където поискате... аз не мога и само си разсъждавам

# 249
  • Отвъд алеята зад шкафа
И аз съм на 5 мин пеша от работата, толкова време ми спестява. А и не обичам да си прекарвам времето в колата, често стои паркирана в гаража и не я вадя изобщо. Детето пътува с бус 35 минути, въпреки, че е на 10 минути с кола, ако аз я карам. Но за мен това е огромен ангажимент, защото е фиксиран във времето - не обичам да си давам зор сутрин, а когато имам работа, ми е трудно да изхвърча на секундата, защото детето ме чака. Достатъчно ми беше 3 години воденето на училище и  British council. Успяваме да общуваме добре вкъщи и без возенето в колата.

# 250
Ние карахме в ПУК и 1 клас детето, поради неадекватен транспорт на ПБ. Е, тя нямаше търпение да започне да ходи на училище с буса във втори клас. Ако е изморена се обляга и спи до крайната точка. Това обичайно се случва вечер. Или пък слуша музика/чете книга. Не дава и дума отново да започнем да я караме. Това беше облекчение и за нея, и за нас.
Та прекалено драматизъм виждам по тази тема тук. Да, супер е да живееш на 5 минути от училище. Но след една година училището ще е друго. Все още наемите в София са около 50% от вноските по ипотечни кредити, та схемата с наемите е малко фикция. Разбира се, ако целенасочено и генерално не се цели смяна на жилището.

Между другото ЕЦБ дава сигнали за вдигане на лихвите. Пазарите падат. Лихвите по ипотечните няма да са все по 2%.

# 251
Няма да са, но с ниски лихви идват и космически цени на квадрат.

# 252
  • София
Ние отдадохме 2 по-малки жилища под наем и си взехме под наем по-голямо, което за късмет е и до старото, и до новото училище на 10-12 мин. пеша. Много е удобно и за нас, и за детето, принципно го направихме заради по-голямото жилище /с идеята, че след време пак ще ни трябват 2 по-малки жилища - едно за нас и едно за детето, и не ни се купуваше ново голямо жилище/, а близостта до училищата беше бонус.

# 253
  • Blondeville
Ние тепърва ще я мислим логистиката с пътуването. Със сигурност в началото мъжът ми ще вози детето (СС). Ние и двамата сме може би твърде предпазливи в това отношение, но и двете деца държим да са в столчета за кола винаги, и като им гледам размерите (на децата Grinning) още бая време ще са в столчета за кола/бустери.

От друга страна, и двамата работим изцяло home office, та не е проблем.

Дотук добре, но живеем в Лозен. До СС няколкото пъти досега стигахме за около 30, 30+ мин. Мъжът ми дума не иска да се чуе за живот в София. Не че аз самата искам, но понякога ми липсва. Опитвах се да го убедя да вземем едно жилище в Бояна, но се е запънал да строим, а не да купуваме, и така и нищо не правим в тая посока Grinning Та наем в София не ни е опция. Малката е 2018 набор и си ходи в тукашната държавна градина, така че и това трябва да се отчита. Наесен ще си разделим возенията, мъжът ми баткото, аз малката (не ни е на пешеходно разстояние, уви, макар и в Лозен). И след 2 години пак ще кърша пръсти в темата и ще се надявам и тя да влезе в училището на брат си, че иначе става сложно Grinning

# 254
Много и различни гледни точки и приоритети. Беше интересно да ви чета. Няма как да сменим жилището, от година живеем в къща, далеч от лудницата и никой от тримата не би се върнал обратно в апартамент.Ще проуча и въпроса с такси. Ако някой от ползвалите услугата може да даде контакт и препоръки, ще съм благодарна.
На мен ми е интересно къде отиват децата от частните училища, които не желаят да продължат с математика, езикови гимназии и т.н. Следя https://rbf.free.bg/, но дори не съм сигурна, че функционира. Остава АК и май няма друга алтернатива.

Общи условия

Активация на акаунт