Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 931
  • 748
  •   1
Отговори
# 285
Не знам дали сте се информирали, но съвременните детски психолози отричат някои от известните приказки до определена възраст, след това препоръчват някои като подготовка на децата с теми като смърт, самота и т.н. В тази връзка считам, че и доста от бг стихотворения не са подходящи за малки деца, но както знаем България не се слави с особено ефективна или съобразена с децата образователна система, така че няма какво да се изненадваме от всевъзможните безумици в програмата за градините и началните училища. Това е реалността, в която живеем. Като имате предвид, че кой знае каква реформа не е правена освен преименуването на робството в присъствие, а манталитетът на много от учителите е един и същ от години, защото всички излизат от системата на висшето образование (което също от години върви надолу, да не забравяме, че педагогика се влизаше с най- нисък бал в СУ) няма какво да се възмущаваме. Единствено мисля, че има млади учители, които правят специализации, имат амбиции, също познавам учители завършили в Швейцария, Германия, Щатите, върнали се в България да препродават. В тях ми е надеждата.

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 11:46 от Анонимен

# 286
  • София
Аз съм водила децата на уроци преди първи клас (може и преди да съм споменавала). Веднъж седмично с една много приятна възрастна дама. Явно подходът ми беше грешен, а аз бързо се изнервям, детето не вдява, аз броя до 10, до 20, на ум, за да не изпуша... Няколко години почивах на мисълта, че явно не му е сега времето на детето за този материал, ще дойде, но уви. Голямата дъщеря на 5 все още бъркаше основните цветове и с месеци водехме един и същ разговор, всеки ден: "Какъв цвят е тревата? Зелена. А небето? Зелено. Един и същи цвят ли са тревата и небето? Не. Как тогава и небето е зелено, явно е друг цвят? Да. И какъв цвят е небето тогава? Зелено." Започнахме срещи с дамата всяка седмица и тя намери пътя към децата (и двамата ходиха по една година, един след друг) и си спестихме нервите. Научи ги да сричкуват главно, другите задачки бяха тип Азбука на мисленето, с които се занимавахме и вкъщи - там нямахме затруднения. Но за сричките (и цветовете при дъщерята) имах нужда от помощ, от различен подход, нямахме баба, която да опита другояче, и срам не срам - решихме си проблема с уроци, вместо да си блъскаме главите. Бих го направила отново.

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 12:27 от svee

# 287
  • София
Знам за щадящите детската психика практики. За съжаление смъртта не е нещо, което можеш да избираш кога да се случи и понякога детето е наясно. За приказките, тя вече знае, че са измислени. Преди ги възприемаше за истина. Така Пинокио живее в Италия, Рапунцел в Гърция ( заради една висока самотна кула на брега на морето, коят реши, че е Кулата на Рапунцел), Красавицата Бел във Франция и т.н.
Децата имат нужда от приказки, не само захаросани.
Но съм длъжна са призная, че любимата приказка на дъщеря ми е Лешникотрошачката.

# 288
  • София
Как сме оцеляли ние с тези "неподходящи" детски приказки?! Rolling Eyes Че и видими увреждания нямаме. Joy

# 289
До Питагор от работата ми пътуването ми е толкова, колкото казах - 10-15 минути. Минавам по пряк път - от Владайска по Опълченска, на светофара в ляво по Нишавски, после по Три уши и излизам на Гешов, оттам на светофара в ляво по Възкресение и съм там.

Ти Михаел Шумахер ли си, или Ники Лауда...по описания маршрут може да се стигне за 10-15 минути само с хеликоптер, или ако няма никакви, ама никакви коли по пътя.

Как сме оцеляли ние с тези "неподходящи" детски приказки?! Rolling Eyes Че и видими увреждания нямаме. Joy
Именно, че приказките са си приказки, а и аз поне не съм ги чел в бруталните варианти, май че бяха смекчени някакви. Моето дете изобщо не е чело повечето от тези приказки, да не кажа всичките, защото беше в немска градина и после немски малък ПУК и сега май съм благодарен за това. При тях нямаше такива неща.

Но и както правилно каза някой, децата все пак знаят, че приказките са измислени. Докато това за обесването на Левски и за Хаджи Димитър е истина. И те знаят, че е истина, и точно това ме травмира много, поне мен. Да не говорим, че естествено на тази възраст нямах никаква представа от турско робство, от революционери и борба за свобода и т.н. и въобще не можех да разбера за какво иде реч.

Балканджи Йово го учихме мисля в 6 клас. Има огромна разлика между дете 6 клас и дете в детската градина! Това първо. А и в 6 клас беше потресаващо да се чете, това второ.

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 12:21 от Татко Мецан

# 290
  • София
Ами явно съм Щумахер. Браво, че помниш какви емоции са предизвиквали стихотворенията в теб. Аз не помня да е имало драма за мен. Гледам и малката не се разстрои никак.

# 291
Новите приказки трябва да  са нестресиращи и безполови. На български ще заместим половете с 3л.ед.ч. и  червеното шапче няма да го яде вълкът, а само ще изкаже чувствата си на глас и ще помоли учтиво за малко здравословна баница с броколи.

# 292
  • София
А ловецът само ще му направи градивна забележка и той засрамено, осъзнал грешката си, ще обещае повече да не прави така.

# 293
Вие сте новите Братя Грим.

# 294
  • София
Ами мен вариантът на Дъждец и Санака ме ужасява повече. Joy

# 295
  • София
А ловецът само ще му направи градивна забележка и той засрамено, осъзнал грешката си, ще обещае повече да не прави така.
Не се казва "градивна забележка", а конструктивна обратна връзка. И няма да мине с обещания, ще съставят план за индивидуално развитие със SMART цели и план за проследяване. Joy
Аз нямам спомен нещо да ме е травмирало от всички приказки, които изчетох като дете, включително Братя Грим и Андерсен. Единствено "Приказки от 1001 нощ" ми оставиха неприятно усещане.

# 296
  • София

хахахаха не че нещо, ама в една книжка за Червената шапчица, закупена от Джъмбо (да, знам вече Grinning ) пишеше, че  вълкът е сключил споразумение с ловеца да не прави повече така и заедно отпразнували събитието.
Ааа а в началото на приказката пишеше, че момичето отивало при баба си да й занесе не топла питка с масло, а козунак и лекарства Grinning

# 297
И аз така, в началото обзета от разни идеи да спестявам на детето страшни приказки, започнах да му разказвам, че на вълка в Червената шапчица, като му напълнили корема с камъни, той не паднал в кладенеца, ами заспал под едно дърво и камъните до пролетта се стопили !?!????  След това си имах проблеми в детската градина, където моят хубостник упорито твърдял, че на мама версията е вярната и госпожата  го беше обвинила, че има много развинтено въображение и си измислял. Та така, спрях да смекчавам приказките и минахме на оригиналните книги.

За Левски не са учили стихотворение, но миналата година (бяха 2-ра група тогава) им бяха разказвали в детската как са го обесили и това дете сигурно 6 месеца ходеше по мен и само питаше "ама мамо, Левски защо е умрял? Защо са го бесили? Боляло ли го е? А защо играе футбол?". И това всеки път когато по телевизията чуеше нещо за "Левски" (отбора).  Така и не схвана, че му говоря за две коренно различни неща.

# 298
  • София
Приказки от 1001 нощ са супер, ама трябва да си момче😀
Ааа, що? И аз ги харесвах. Но на мен и индианските романи ми бяха любими, та вероятно съм имала някаква криза на половата идентичност. Добре, че тогава не ни водиха по психолози. Joy

# 299
Здравейте, ще си позволя да питам това при вас, защото виждам че си говорите много повече от само по темата и много имам нужда от мнение.
Имам първокласник, който има големи проблеми с дисциплината. Ходихме вече с баща му няколко пъти при педагогичския съветник, самия него са го водили при психолога няколко пъти, а вчера като не влязъл в един час за да си рови нещо на двора - и при директора. Какво прави - става по време на час, разхождал се, говори без да са го попитали, отказва да пише - блее или рисува, разхвърля си нещата по и около чина, заиграва се навън и закъснява за час, не иска да участва в общите игри по физическо, тича по коридорите и тн
Закача се с другите деца - например да вземе молива на някое или да го стресне в коридора - родителите се оплакват постоянно на класната - тя на мен. Другите деца също много го закачат, но той е ок, не ми се оплаква, освен ако не подразбера от някъде и да го попитам конкретно за случая.
Многократно, ама безброй часове вече сме прекарали вкъщи в разговори за правилата в училище, за това колко е важно да се спазват. Наказвала съм, отнемала съм, стимулирала съм с подаръци - нищо не работи за повече от ден… максимум.
Водих го при психолог - да оцени дали имаме клиничен проблем - но тя каза, че няма. Просто има много енергия и невъздържим импулс.
В голяма безизходица се чувствам и имам нужда от съвет как бих могла да постъпя.
Ако не ми е подходящ поста, нека админ сигнализира и ще изтрия.
Благодаря.
ПП: ако има значение - пише красиво, чете гладко, смята бързо и вярно, носи похвали за материала.

Общи условия

Активация на акаунт