Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 37 620
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Разсмяхте ме искрено. Седя на късен обяд и се хиля и отсреща ме гледат странно Stuck Out Tongue Winking Eye
При мен лятото на пети срещу шести клас ми се отвори глада да книги - четях по цял ден. Толкова бях запалена по всички индиански книги, че ги препрочитах по 10 пъти и някак хич не се смущавах , че индианците обезглавяват и скалпират, и отгоре на всичко имат наглостта да си носят човешки скалпове на колана.
Новите въз игателни похвати на мен лично не ме впечатляват. Така се видя шведскато либерално възпитание как в дългосрочен план всъщност донесе проблеми. А беше много обещаващ и модерен.
Така в един момент Вълка ще стане полово неутрален, Шапчицата ще отива на гости при своя прародител с неиндетифициран пол, който ще настоява да се обръщат съм него с лично местоимение “те”. А ловецът - той ще бъде някоя дива амазонка, транссексуална, която ще метне един камшик и ще усмири полово неутралното животно.
Предпочитам вълк от мъжки пол с разпран корем и болната баба, също и ловеца с ножа. Съдете ми предпочитанията, нямам против.

# 301
  • Плевен
Здравейте!
Имам следното питане: При евентуален прием в Иван Апостолов и след това записване, но пък след резултатите на матурата избор на друго училище,има ли проблем с изтеглянето на документите от Иван Апостолов,или след като се подпише договор съответно се внася и таксата,за да не се отпишеш,или нещо такова:)
Благодаря!

# 302
Здравейте, ще си позволя да питам това при вас, защото виждам че си говорите много повече от само по темата и много имам нужда от мнение.
Имам първокласник, който има големи проблеми с дисциплината. Ходихме вече с баща му няколко пъти при педагогичския съветник, самия него са го водили при психолога няколко пъти, а вчера като не влязъл в един час за да си рови нещо на двора - и при директора. Какво прави - става по време на час, разхождал се, говори без да са го попитали, отказва да пише - блее или рисува, разхвърля си нещата по и около чина, заиграва се навън и закъснява за час, не иска да участва в общите игри по физическо, тича по коридорите и тн
Закача се с другите деца - например да вземе молива на някое или да го стресне в коридора - родителите се оплакват постоянно на класната - тя на мен. Другите деца също много го закачат, но той е ок, не ми се оплаква, освен ако не подразбера от някъде и да го попитам конкретно за случая.
Многократно, ама безброй часове вече сме прекарали вкъщи в разговори за правилата в училище, за това колко е важно да се спазват. Наказвала съм, отнемала съм, стимулирала съм с подаръци - нищо не работи за повече от ден… максимум.
Водих го при психолог - да оцени дали имаме клиничен проблем - но тя каза, че няма. Просто има много енергия и невъздържим импулс.
В голяма безизходица се чувствам и имам нужда от съвет как бих могла да постъпя.
Ако не ми е подходящ поста, нека админ сигнализира и ще изтрия.
Благодаря.
ПП: ако има значение - пише красиво, чете гладко, смята бързо и вярно, носи похвали за материала.
Имам приятелка, която се занимава с деца със сходни проблеми и когато сме си говорили ми е споделяла, че често в такива ситуации причината е в “неинхибираните  първични рефлекси”.
Обърнете се към специалист, който да Ви посъветва как да се процедира с проблема.

# 303
  • Пловдив/София
Здравейте, ще си позволя да питам това при вас, защото виждам че си говорите много повече от само по темата и много имам нужда от мнение.
Имам първокласник, който има големи проблеми с дисциплината. Ходихме вече с баща му няколко пъти при педагогичския съветник, самия него са го водили при психолога няколко пъти, а вчера като не влязъл в един час за да си рови нещо на двора - и при директора. Какво прави - става по време на час, разхождал се, говори без да са го попитали, отказва да пише - блее или рисува, разхвърля си нещата по и около чина, заиграва се навън и закъснява за час, не иска да участва в общите игри по физическо, тича по коридорите и тн
Закача се с другите деца - например да вземе молива на някое или да го стресне в коридора - родителите се оплакват постоянно на класната - тя на мен. Другите деца също много го закачат, но той е ок, не ми се оплаква, освен ако не подразбера от някъде и да го попитам конкретно за случая.
Многократно, ама безброй часове вече сме прекарали вкъщи в разговори за правилата в училище, за това колко е важно да се спазват. Наказвала съм, отнемала съм, стимулирала съм с подаръци - нищо не работи за повече от ден… максимум.
Водих го при психолог - да оцени дали имаме клиничен проблем - но тя каза, че няма. Просто има много енергия и невъздържим импулс.
В голяма безизходица се чувствам и имам нужда от съвет как бих могла да постъпя.
Благодаря.
ПП: ако има значение - пише красиво, чете гладко, смята бързо и вярно, носи похвали за материала.
Здравейте! Съветвам Ви да хвърлите един поглед на темата “Хиперактивност с дефицит на внимание”. Там се обсъждат и неклинични случаи, просто има много идеи за работа с деца с нарушени изпълнителски умения, лоша концентрация, енергични и т.н. Основното е- не наказания и заплахи, а работа по самочувствието на детето. Тези деца имат крехко самочувствие, дори да дават вид на обратното. Много качествено време с родител, конкретни похвали, почти никакви екрани, занимания според интересите му- някакъв вид спорт, вероятно и нещо креативно- приложни изкуства, керамика, лепене, комикси,каквото го влече. Намерете сферата, в която е добър.
Дълга тема е, не знам и къде сте го обследвали (сериозните психолози искат три посещения минимум, за да дадат финална преценка).
Поведението в училище е симтом, а е важно да се работи с причината.
Иначе не мисля, че и тяхната реакция е адекватна. Как така “първокласник не влязал в час”- те да не решават сами? С тях постоянно има учител и следва да не го оставят сам на двора.

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 16:41 от Пипи2013

# 304
  • София
Шумахер тръгва от работата да засека време до Питагор. Може Татко Мецан да се окаже прав Simple Smile
А

# 305
Благодаря.

Ще пиша накратко, за да не разводнявам темата. Синът ми имаше сериозни проблеми с дисциплината в първи клас. Самият той беше изключително нервен след училище, което не е характерно за него. Накрая ми писна от драми и забележки и през март, по препоръка на педиатъра, го заведох на невролог, който ни прати на обследване с психолог, логопед и специалист, който работи с деца с проблеми в училище. Направихме и онова изследване на мозъка с тапичките, които се лепят по главата. Това ни беше второто обследване (първото беше на три години и половина заради проблеми с говора). Не се установиха някакви проблеми, детето си има особености, с които бяхме наясно още от първото обследване и които се потвърдиха, но те не обясняваха внезапното му лошо поведение. Дадоха насоки за учителите какво да правят, когато детето започва да нарушава дисциплината. Тези насоки бяха прилагани около месец, след което учебната година, слава богу, свърши. На есен, във втори клас, и следа нямаше от това поведение. Детето също беше по-спокойно, прибираше се усмихнато и ведро, а не едно мрънкащо кълбо от нерви. Може би го израстна, може би смяната на учителите му повлия. При нас ги сменят всяка година. Вече трета година получавам само хвалби за поведението му. Аз все пак продължих да ходя на психолог, защото има неща, които не мога да си обясня в поведението му и явно, че реакциите ми са грешни, защото вместо да намерим решение, проблемът често ескалира. Но това е друга тема.

# 306
Хоуп, аз нещо не мога да се ориентирам из преките. Минаваш зад Мол София, покрай Софийска вода, Уникредит, оттам към К. Величков и после по Възкресение ли? Пак е доста натоварено в пика.

# 307
  • София
До Питагор 15 минути. Вече съм пред дома си - точно 20 минути.

Katinea, Може би детето не се чувства добре в това обкръжение. Възможно ли е? В къщи има ли проблем с дисциплината?

# 308
Дали модератор да не разчисти темата, така както направи неколкократно преди?
Нищо от последните страници не касае ЧУ и дискусията за тях.
Със сигурност е посетил темата днес и е трил. Не е лошо освен докладаваните постове(златен пръст има в темата) да се разчисти по принцип. Нали сме принципни и спазваме правилата!

Например научаването на Обесването на Васил Левски от дете в градина не е за тази тема. Само насочвам. Нито кой за колко е стигнал от работа до дома си. Или до училище.

# 309
  • София
Здравейте!
Имам следното питане: При евентуален прием в Иван Апостолов и след това записване, но пък след резултатите на матурата избор на друго училище,има ли проблем с изтеглянето на документите от Иван Апостолов,или след като се подпише договор съответно се внася и таксата,за да не се отпишеш,или нещо такова:)
Благодаря!

Аз наистина нямам представа за конкретното училище, за което питате, но във всички частни училища след подписване на договор има такса, която е тип резервационна. И ако не учи детето в училището, губи таксата.

# 310
Има плащане на първа вноска. Такса резервация има само в ПУК и евентуално на места в 1 клас. И то не във всички училища.
Изобщо не може да се обобщава така наедро, защото практиката на училищата е много различна. И много зависи за кой образователен етап се пита.

Просто следва да се пита конкретното училище.

# 311
  • София
Има плащане на първа вноска. Такса резервация има само в ПУК и евентуално на места в 1 клас.
Във вашия договор има ли условие за загуба на внесената такса, ако се откажете от договора и преместите детето да учи другаде?

# 312
Има плащане на първа вноска. Такса резервация има само в ПУК и евентуално на места в 1 клас.
Във вашия договор има ли условие за загуба на внесената такса, ако се откажете от договора и преместите детето да учи другаде?

Има други клаузи, Магнолия.
Просто казвам да не обобщаваш, защото си видяла само два договора на две училища.
Които освен всичко са различни от договорите нагоре за горни класове.

# 313
  • София
Знам за щадящите детската психика практики. За съжаление смъртта не е нещо, което можеш да избираш кога да се случи и понякога детето е наясно. За приказките, тя вече знае, че са измислени. Преди ги възприемаше за истина. Така Пинокио живее в Италия, Рапунцел в Гърция ( заради една висока самотна кула на брега на морето, коят реши, че е Кулата на Рапунцел), Красавицата Бел във Франция и т.н.
Децата имат нужда от приказки, не само захаросани.
Но съм длъжна са призная, че любимата приказка на дъщеря ми е Лешникотрошачката.

Тук не съм много съгласна. Има разлите и децата я улавят, когато нещо е приказка и когато е истински човек. Хензел и Гретел са приказки, и това го указваме на децата, че са приказни герои, а не истински хора, които са живяли. Така смъртта и всички неправди изглеждат дистанцирани, нестрашни, защото са в приказките. Да, децата може да бъркат реалност и фантазия, но ние затова сме възрастни, за да им кажем кое е истинско и кое е измислица. Децата в градината учат националните герои, те са истински хора, децата това го разбират. Да не говорим, че този тип стихотворения са неразбираеми за децата. Да, пробвала съм ги точно градински деца, при това деца доста умни, какво разбират от едно стихотворение, като започнем от нещо елементарно, та до нещо от патриотичните, които ги карат да учат. В общи линии дори елементарните стихотворения трябваше да ги обясняваме ред по ред, за да знаят за какво се разказва в това стихотворение. А за сложните - забравИ! Те просто не знаят какво говорят, просто го заучават. Със същия успех и на китайски можем да им ги дадем, впрочем на английски е същата работа - ако ги питаш какво означават двата реда от стихчето, рядко някое се сеща. Просто ги каканижат и я знаят някоя дума, я не, а за разбиране и дума не отварям. Точно заради такива неща отказах да съм учител - щяха да ме карат да карам децата да учат неща, които не разбират, само и само да се отчетем, че празникът е почетен.

# 314
  • София
Andariel какво значение има дали и доколко децата знаят точно какво се казва в стихотворенията. Много възрастни не знаят. Направиха го голяма работа това стихотворение. Разбрала, неразбрала. Аз съм обяснила. Разбрала е това, което съм обяснила. Знае това, което са й разказали в градината. След време ще го разбере по-добре.
И не съм съгласна, че децата разграничават приказките от действителността, особено като са на такава възраст. Иначе нямаше да се страхуват от чудовища, от тролове, о баба Яга, а от действително съществуващи хора.

Общи условия

Активация на акаунт