Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 841
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
Ами никой не е казал това. Просто се обсъждат последните промени направени от МОН по отношение профилиращите предмети в гимназията. Има много особености, а се оказва, че има и много неясноти все още.
Сега ще излязат първите випуски и някои деца с изненада установяват, че избраният профил не им позволява да кандидатстват в определени специалности и университети.

# 541
Ами ако това е така за медицината, много жалко.

А колкото до архитектура - Австрия е мястото.

# 542
  • София
Защо пък Австрия? По какви критерии?

katia_13 за съжаление не стоят точно така нещата към днешна дата.
Четвърти курс - яви се на изпит с учене по лекции (качени онлайн), нямам си идея този човек как ще лекува след години. Пък за приемните изпити от миналата година хич не ми се говори. Имаше студенти влезли с тройки на приемният.
Не знам откъде ги вадиш тези данни. За кой университет става въпрос? Защото за МУ - София отново не е вярно. Що се отнася до онлайна в последните години на пандемия, това е проблем не само в България, а навсякъде, включително в Германия.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 10:18 от Фран

# 543
  • София
Само една вметка да вкарам, че тройка на изпит по биология в МУ е горе-долу колкото седмица на матура Simple Smile И конспектите, и начина на оценяване, са зловещи.

# 544
katia_13 за съжаление не стоят точно така нещата към днешна дата.
Четвърти курс - яви се на изпит с учене по лекции (качени онлайн), нямам си идея този човек как ще лекува след години. Пък за приемните изпити от миналата година хич не ми се говори. Имаше студенти влезли с тройки на приемният.
Не знам откъде ги вадиш тези данни. За кой университет става въпрос? Защото за МУ - София отново не е вярно. Що се отнася до онлайна в последните години на пандемия, това е проблем не само в България, а навсякъде, включително в Германия.
Oт позната, чиято дъщеря влезе с 3 - Медицина в СУ.
А справка можеш да направиш и във форума, където майка на младеж се похвали, че е влязъл в МУ-София с издънка по химия.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 17:54 от Hope for Two

# 545
  • София
Справки правя не във форума, а на сайта на университета, на който официално е публикувано класирането. Има единични бройки момчета влезли с четворки и то, ако предположим, че имат шестици от дипломите по химия и биология, което съвсем не е задължително. Минималният бал при момичетата отговаря на 5,20 на приемните изпити при шестици от дипломата.

# 546
За факултета по медицина в СУ идея нямам, но в МУ София, приемния изпит винаги е бил "зловещ"  😁🤣. И така трябва да бъде! 😇Следването е свързано със заучаване на сериозни обеми и ако не могат кандидат студенти да изкарат над 5ца върху материал от 3 учебника по химия и 3 по биология, после как ще минат материала в сесия, като имат по един изпит седмично...и учебниците са доста по дебели.. 🤣
Както и да е. Дано в добрите училища подготвят децата достатъчно, за да са конкурентно способни за най-добрите университети, било то в България или друга държава! И дано децата искат да учат.. 🤷‍♀️

# 547
  • в страната на чудесата
Аз пък искам да кажа, че никой в нормалния свят не се учи на труп по анатомия. Има превъзходни 3д модели и то не от сега. Дипломите ни са синхронизирани с ЕС от 2008, а тези на сестрите до скоро не бяха не заради хорариума, а заради нежеланието на тяхната съсловна организация да им оправи лицензите. Другото, което ме изумява е кой учи медицина в СУ 😂😂😂

Другото, към Рейни:
Моля те да споделиш дали намираш негатив е Иззи, като човек чието дете е там. Никога не е цветя и рози, плюсовете са в рекламите. Но ти имаш ли минуси?

# 548
Надявах се Leika_moja да се включи по темата за МУ, аз нямам инфо за дипломите от 2006г насам честно казано, нито  приемните изпити как са или ходи ли се в дисекционна зала сега. 🙈🤣 За колежа последно (преди 5-10г пак 🙈) колеги тръбяха, че е паднало нивото, а за МУ днес тук прочетох такива отзиви, но пък май е ставало дума за СУ . ✌
Затова споделих, какво беше някога.. 😇
Честно казано ако има вариант да изучават анатомията върху 3д модели ще е много по-добре. Дано ако още нямат тук, да стане факт!
П. П. За Иззи и мен ме интересува всичко. Просто за сравнение.. 🤷‍♀️ Обаче си мисля, че хората които са доволни, може да не са видяли нищо отрицателно за тях или детето им. 🤔Аз все успявам да не харесам нещо, което не означава задължително, че не съм доволна от цялостното. Хората са различни! 😇

# 549
Не мисля, че 3D модели могат изцяло да заместят дисекционните практики по анатомия, честно казано. Иначе, студентите отдавна се обучават посредством макети, в последно време има и страхотни 3D медицински атласи и приложения. Присъствах на лекция преди години, представяща такова приложение, чиято теза беше, че подобен тип дигитално обучение е в състояние почти или даже изцяло да замести дисекциите.
Изключително полезни и удобни са в действителност, но в последвалата дискусия повечето колеги и хора с някакъв досег в сферата бяха по-скоро скептични, че биха били достатъчни.

Катя, какво по-конкретно ви интересува в Иззи? Аз наистина съм доволна и не мога да сетя нещо, което да не ми се нрави на тоя етап.

# 550
  • В офиса
Moeто дете има приятели, които миналата година кандидатстваха някои право в СУ, други медицина в МУ. Ученето и за двете бе зловещо. Точно както казва Санака, момиче с 5 и нещо влезе на последното възможно класиране в МУ. А преди това много дълго ходи на всякакви уроци. А момичето е умно. Изпитите за добри инженерни университети в Европа изглеждаха като детска игра спрямо изпита за МУ като необходими усилия за вземането му.  За право пък, откакто оставиха само матурата по БЕЛ, нещата са още по-ужасни.

# 551
За правото в СУ не беше ли миналата година пандемично само по диплома. Щото това не е честно. Дете от АК не успя, там не всички дипломи са 6,000.

# 552
  • София
За правото в СУ не беше ли миналата година пандемично само по диплома. Щото това не е честно. Дете от АК не успя, там не всички дипломи са 6,000.
Не, не беше само по диплома, а по резултати от ДЗИ по български. И не само в АК не всички са с дипломи 6,00.

# 553
Да де, не се изразих точно. Нямаше изпит. На който мен са ме късали преди казармата😀

# 554
  • София
Балът се образува от ДЗИ БЕЛ х 3 + общ успех от дипломата. ДЗИ е значително по-лесно от приемния изпит на СУ, но е еднакво за всички.

Общи условия

Активация на акаунт