Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 796
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Лейче, аз никога не съм крила и какво не ми харесва, ама то перфектно училище май няма. За мен локацията е компромисна, ама никак не ми харесват малките улички и задръстванията, които правят доста пишман шофьори. Иска ми се по-голям двор, баскетболно игрище, признавам този на Школото ми е фаворит. Липсва плуването, което за мен е много важно, но пробваха да организират и май 30 лв на урок ни се видя много (като е на друго място, май си е нормална цена, защото има разходи- бусчета, ангажиране на учители и т.н.). Като цяло това са неща, които към момента не виждам как ще се променят. Истината е, че от дадената обратна връзка от родителите (да, молят ни за такава)- взеха още едно игрище и направиха и още един паркинг, но наистина май това е макс към момента.
Липсва ми хубава система, която да замести тиймс. Да в Тиймс получавам обратни връзки и всичко, но ми е системата, с която работя основно и липсват доста функционалности, които да подпомогнат, по-лесното проследяване. Позната ми показа това на Мейпъл и много ми хареса. За мен трябва децата да са винаги навън, освен ако няма градушка, супер силен вятър, замърсяване или температура под -15 градуса. Сега излизанията на двора са малко (ама и това пиша, може другите родители да дават превес на неизлизането). Бих махнала изцяло домашните при целодневно обучение, поне си признавам, че не са много (около час общо за събота/неделя). Към обучението нямам забележки, отношението, обратните връзки и резултатите, които забелязвам.
Може и ти да споделиш какво не ти харесва, както и други потребители за вашите училища. И аз не вярвам, абсолютно всичко да е цвятя и рози Simple Smile

# 556
  • в страната на чудесата
Разбира се. Няма идеално училище. Аз съм писала много в годините. Някои неща се променят като изисквания от моя страна. Например малкият клас е бил предимство до 4 клас,, после става недостатък. Гърч по английски за мен е недостатък щото моето говори нейтив, ама за други е даже недостатъчно. Сега се ядосвам на 5 контролни седмично, в прогресивно ме дразнеше лежерната математика. В момента балансът ми е перфектен. Но пак казвам с възрастта изискванията ми се променят. Физическото е компромис, но ми е ок, но по супер индивидуална причина.
Та има винаги трън, за всеки различен. Балансът и резултатът трябва да са положителни.
Аз намирам лятното домашно по мат за едноседмична работа, на други им е дълго и обемно. Например.

# 557
О, да, съгласна съм за Тиймс - има какво да се желае. За ДО е ОК, поне и аз, и детето се справяме, като цяло е удобно и върви гладко. Но за разни други цели, при мен нещо не се получава, случвало се е да изпусна домашно, например. Не знам дали е от самата програма (не съм фен на майкрософт и ги избягвам) или е от разни мои си технически дефицити. Предположих последното, но че не съм единствена, е успокоително донякъде 😀

Лейка, да, права си, сега се поинтересувах и явно на доста места са отпаднали дисекциите от практиката (не навсякъде). За мен определено беше ценен опит.

# 558
  • София
О това, че приоритите се сменят ми е ясно. Важното е минусите да са компромисни, т.е. да не пречат особено към цялостния процес. Ние бяхме наясно, че избирайки ново училище ще има и неразбории. Да кажа с ръка на сърцето, че ме изненадват приятно с отстраняването на повече неща, които очаквахме, по-бързо от това, което си представяхме. Никога не съм си мислила, че нещо ще е на 100% перфектно за мен и детето ми, ама то негативи не вижда Grinning

По темата за лекарите, никога няма да забравя (споменавала съм, че завърших НПМГ) в 11 клас как дойде да ни види близък приятел, който влезна медицина в МУ (т.е. беше специалност химия в НПМГ) ... бил е 1ви курс тогава. Обясняваше как си приготвил сандвич за обяд, който щял да си изяде на спокойствие в моргата след 2 часа, защото имали практика там. Не посмях да го попитам какво точно правят, но на последващ етап, казваше, че вадели органи и поставяли във формалин (подробности няма, защото ако ги бях получила щях да изкарам стомашното си съдържание на показ). Няма да ви кажа преди колко години е било това Grinning  Пак е ЕЖК или по-скоро ЕМК, но няма защо да ни е лъгал, абсолютен нърд беше момчето и споделяше.

# 559
  • София
И аз винаги съм си мислила, че добрите университети със специалност архитектура са в Италия. За Австрия не съм знаела. Но въпреки това, мисля, че Италия и архитектура са като Ин и Ян Blush Не знам моето дете към какво би се насочила, но това е една от професиите, които лично на мен много ми допада, защото има Фюжън между наука и артистичност/креативност.

По отношение на Иззи:
Този уикенд моя приятелка ми сподели, че от класа на нейното дете в СС са се преместили 2 деца в Иззи тази година (не е от най-малките класове) защото там също държали на академично образование, но било по-леко като натовареност от СС. И децата били доволни.

# 560
Татко Мецан, аз не влязох медицина, но е имало случаи да закусвам в дисекционна зала баничка, когато не ми е останало време. Разрешаваха ми при условие, че съм по-встрани, за да не замърся полето все пак. Гледах, но от втора редица. 😁🤣А и на нас даваха само да гледаме, медиците можеха да режат. 🤷‍♀️ Има разлика между морга и дисекционна зала.

Тинкърбел, нормално е  влизането да е с високи оценки. Радвам се ако още е така. 😇 Там трябва да са най-добрите! Момичето е умно, но цедката е голяма, да пробва пак следващата година също е вариант.
Скрит текст:
Някога плаках, като за малко самата аз не успях, обръщайки се назад никога не съм съжалявала за по-различния път който поех в резултат. Не мисля, че бих се справила с това да съм лекар. 🙈🤷‍♀️
FBI, аз поразпитах тук потребители за Иззи, на лични. Общо взето разбрах каквото ме интересува. Благодаря Ви! 😊 Ще потърся мненията Ви първо, за да не Ви питам неща, които Сте споделили вече.

# 561
  • София
От години се изумявам и се каня да попитам, откъде имате толкова информация за толкова много деца, от различни училища, от различни класове, кое къде се е преместило и защо? За 6 години с едното дете и 5 с другото знам само някои деца от техните класове къде са кандидатствали и защо. За придошлите деца знам само това, което децата са споделили, което със сигурност не е пълната причина на родителите. Когато разберете, че дете ще се мести, как разбирате къде и най-вече защо? Предполагам нямате близки контакти с родителите на всички, особено от съседни класове? Аз лично, освен на рожден ден на дете, съм разговаряла броени пъти с друг родител. Няма откъде да почерпя такава информация, представям си ако децата пътуват с бусове - няма да ги видя тези хора, камо ли да разбера подбудите на родителите на някой, който не е близък приятел на моето.

# 562
Здравейте, може би не точно тук темата, за което се извиняеам. Ще съм благодарна, ако ме насочите все пак. Проучвам възможност след 7 клас за международно дистанционно обучение ?! Имате ли някаква идея дали е възможно и къде?

# 563
И аз винаги съм си мислила, че добрите университети със специалност архитектура са в Италия. За Австрия не съм знаела. Но въпреки това, мисля, че Италия и архитектура са като Ин и Ян Blush Не знам моето дете към какво би се насочила, но това е една от професиите, които лично на мен много ми допада, защото има Фюжън между наука и артистичност/креативност.

По отношение на Иззи:
Този уикенд моя приятелка ми сподели, че от класа на нейното дете в СС са се преместили 2 деца в Иззи тази година (не е от най-малките класове) защото там също държали на академично образование, но било по-леко като натовареност от СС. И децата били доволни.

Ще си позовля съвсем да изляза от темата за ЧУ. Но нали съм архитект завършил УАСГ. Много ви е романтична представата.... Simple Smile
Това не е професия, това е призвание. И няма от 9 до 5. Ако някой мисли като Андариел, да не се захваща. Когато имаш муза, не спиш, не ядеш доктато формата и функцията не са в перфектен синхрон ( математиката трябва само, за да се оформи мисленето, но после не е нужна - в самия университет също. Трябва пространствено мислене, а то е различно от математиката нещо) . Но е нечовешка професия. За жена минала по пътя, категорично казвам, че ако мечтае за висини и големи, значими проекти трябва да се отдаде изцяло. Това е много мъжка професия. Да не говорим за връзките и контактите Хубавите обекти не попадат в ръцете на кой да е. Труда е убийствен и е много, за да минеш средното ниво. Сега се занивам с интериорен дизайн, за да мога сама да управлявам времето си е много по-щадящо. Пак си е работа, и пак не гледам часовника, никога. Но няма общо. Успех на дъщеря ви/ сина ви ( изинявам се, ако бъркам) , ако някой ден се насочил/а натам.

А как сравнявате натовареност между Иззи и СС? По брой часове, по домашни, по допълнителен материал извън този на МОН, по какво точно? Опитвам се да се ориентирам как учат децата в различните у-ща. Ние за сега не излизаме от програмата на МОН, имаше само няколко допълнителни неща като за 1 клас - кога се пише " в" и "във". Как се проверява дали думата се пише с а/ъ, о/у  и т. н. Като цяло си вървят с темпото на ДУ като материал.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 10:35 от mimikona

# 564
mimicona, прощавайте, ако съм пропуснала, но кое е училището, ако не е проблем да споделите?

За архитектурата съм съгласна, но това важи и за всяка друга професия, изискваща известна креативност и/или е в сферата на изкуството и/или науката, за медицина да не говорим. За музата - ако дойде, добре, но ако не дойде, пък имаш крайни срокове, по-добре да не я чакаш 😀

# 565
mimicona, прощавайте, ако съм пропуснала, но кое е училището, ако не е проблем да споделите?

За архитектурата съм съгласна, но това важи и за всяка друга професия, изискваща известна креативност и/или е в сферата на изкуството и/или науката, за медицина да не говорим. За музата - ако дойде, добре, но ако не дойде, пък имаш крайни срокове, по-добре да не я чакаш 😀

Естествено, че важи за всяка професия. И естествено, пе няма как да чакаш муза. Няма да влизам в полемика в коя професия колко се работи.

У-щето ни е ОТ.

# 566
Съпругът ми е архитект, завършил УАСГ, има средно-голямо ателие, с приоритет наема хора, завършили Политехнико в Милано, казва, че школата там е извънземна! Ако някое от децата ми иска да стане архитект - това е Университетът, към който бих ги насочила. Другият е в Делфт.
mimikona, малко романтично представихте професията, има архитекти, които работят за някой от 9 до 5 и цял ден чертаят, не всеки има бизнес и собствени проекти, да не кажа, че повечето са така, но това го има във всички сфери...

# 567
Съпругът ми е архитект, завършил УАСГ, има средно-голямо ателие, с приоритет наема хора, завършили Политехнико в Милано, казва, че школата там е извънземна! Ако някое от децата ми иска да стане архитект - това е Университетът, към който бих ги насочила. Другият е в Делфт.
mimikona, малко романтично представихте професията, има архитекти, които работят за някой от 9 до 5 и цял ден чертаят, не всеки има бизнес и собствени проекти, да не кажа, че повечето са така, но това го има във всички сфери...
Е, защо да е романтично. Аз визирам амбиция и хъс Simple Smile Имах късмета и работих за уникални архитекти и студиа, за да се науча. Никога не съм работила от 9 до 5. Никога. А редовно и уикендите. Практика е в много офиси. Но моя опит е малка частица. Всеки намира, каквото търси. Да в България има студиа с италиански възпитаници и им личи.
В смисъл, че Италия си е Италия - меката на дизайна 😉

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 13:02 от mimikona

# 568
По ония класации за най- добрите университети в света, на първите места са Бартлет в Лондон, Масачузетския, Нидерландия и два в Швейцария. След тях е Политехнико в Милано.

# 569
Класациите са хубаво нещо, но не отчитат един много важен фактор - ти като чужденец можеш ли след това да си намериш работа в местна фирма и да останеш в страната. Иначе - да, прекрасно, имал пари - дал, получило е детето космическо образование и после какво.. ?

Затова писах за Австрия. Имам познати, които го завършиха там и си останаха с работа по специалността в Австрия.

Общи условия

Активация на акаунт