Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 737
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
Дай пример...

# 646
Пък моето виждане е, че има много добри ЧУ до 4 клас. И после почват да стават не толкова добри от 5-7 клас.

# 647
Детето е в 5 клас от тази година в ПЧМГ. Преди това беше в обикновено квартално училище, на две минути от нас и го записахме заради госпожата. Посещаваше занималнята до 3 клас.. В 4 вече спря.. не мисля, че материала е кой знае колко тежък, за да не може сам с моя помощ вечер да се подготви. Стартира уроци и по математика и влезе и в СМГ и в ПЧМГ..Възпитаник съм на СМГ и определно ПЧМГ мис е струва в пъти по- добре..
Та.. детето вече втори срок..чувства се супер.. има конкуренция сред децата.. В клас с паралелка, която изоставаше по английски.. Имаше и деца, които никога не бяха учили езика преди това, а сега когато беше онлайна и ги чух бяха уау.Учи се много, но натоварването беше първия месец, докато свикнат.. сега  си е навик и не виждам да се претоварва:).. За първи път се вълнуваше в края на срока от оценките и учеше, за да повиши такива, които е позанемарил.. Та завърши с една 5ца и с желание да учи още
повече.. Направо не ми се вярва..
Но идеята на коментара беше, че няма
нищо лошо до 4 клас да си в държавно.. само езика беше много труден за наваксване..но пък и аз не държах да го учи в начален етап

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 15:25 от FBID10156259284633594

# 648
И аз така го виждам. Основата е много важна. След 4ти клас отиват повечето деца към елитните ДУ и като попълнят бройките с неподготвени деца и им пада нивото.

# 649
След 4ти клас отиват повечето деца към елитните ДУ и като попълнят бройките с неподготвени деца и им пада нивото.

Сори, ама това изказване, заедно с предното, че нямало добри ЧУ до 4 клас, са чутовни глупости и двете. Кои са тези деца от ЧУ, които след 4 клас отивали към ДУ? Че и повечето?
Просто грам истина няма в това. Децата от добрите ЧУ, а такива има десетина поне, си остават в ЧУ до седми клас. Единици отиват в СМГ, и никой не отива в други "елитни" ДУ, кои са тези елитни ДУ, че не се сещам, хеле пък в периода 5-7 клас. В този период всички ДУ освен СМГ са пълна скръб.

# 650
  • София
След 4ти клас отиват повечето деца към елитните ДУ и като попълнят бройките с неподготвени деца и им пада нивото.
Ама нищо вярно няма в това. В кои елитни ДУ отиват децата от ЧУ след 4-ти клас? Освен единици в СМГ.
Че няма добри ЧУ до 4-ти клас вече, също е изненада за мен.

# 651
Shh** Мислех, че съм написала за ДУ до 4ти клас, не ЧУ.

Лапсус.

# 652
Фран, имате ли опит с гимназията на ПЧМГ и как спрямо СМГ е обучението според Вас?

# 653
  • София
Моят личен опит е като на FBID10156259284633594, вече два пъти.
За разлика от мнозинството тук имам друга визия за образованието. Предпочитам по-лежерно учене в първите класове, което постепенно да става повече, и най-тежко и сериозно да е в гимназията за една добра подготовка за университет. Наблюдава се обратната тенденция в гимназиалния период в т.нар. елитни държавни - свободни часове, неквалифицирани преподаватели, бягане от часовете - нямам личен опит, но се наслушах на толкова отчайващи коментари от родители покрай голямото ми дете, което завърши миналата година, за момента само от Испанската имам хубави отзиви. Какъв е смисъла да се хвърлят една камара пари от 1 клас, ако след това ще се преживее спад в обучението, моята идея е точно обратната. Не споделям и идеята за някакви висини в научаването на език в малките класове, предпочитам много спорт и развитие на логиката, инструмент. Въобще на езика гледам като на средство, чрез което да изразиш това, което знаеш. Не ангажирам никого с моите виждания ( да си кажа, за да не започнат масови оборвания на мнението ми, просто искам да напиша и друга гледа точка, може да е полезна на някого.)

# 654
  • София
Shh** Мислех, че съм написала за ДУ до 4ти клас, не ЧУ.

Лапсус.
Така вече мога да разбера какво казваш. Всъщност цялото ни образование се срива след 4 клас, защото вече на мястото на "избраните" учителки в ДУ, водили класовете до момента, идват различни преподаватели по различните предмети, които не познават децата, а пък децата от своя страна влизат в една особена възраст и класовете стават по-сложни за овладяване. Отделно след стоене на едно място 3-4 години, изведнъж от 5 клас започва да се изсипва повече материал. Затова и привържениците на ДУ правят всичко възможно да измъкнат децата на този етап, а основният начин в момента е с много математика - СМГ, ПЧМГ.
Но пак не съм съгласна, че частните училища губят смисъл и качество в този период. В много от тях няма почти никакъв отлив на деца или местене към СМГ. А за лежерното учене в първите класове - ами то си е лежерно навсякъде според мен, учебният материал по МОН е еднакъв за всички деца и е съвсем по силите им. В допълнение имат спокойствието, че не се налага да се готвят за конкурентни изпити.

# 655
Научаването на език с нищо не пречи на спорт и инструмент. Че дори и два спорта. Примери много.
Освен това на едни им е леко в логиката, на други в научването на език. Дайте сега първите да ги ограничим да не учат език от малки, само защото на другите не им върви ученето на език. Нали затова има профилирани ЧУ все пак.

Лежерното обучение в ДУ до 4 клас води до напъни и учене допълнително за изпит след 4 клас. Предпочитам да си го спестя поне този изпит. А и опцията е една единствена и то само за профилиране в математиката. Други адекватни опции с прием след 4 клас няма.

# 656
Фран, имате ли опит с гимназията на ПЧМГ и как спрямо СМГ е обучението според Вас?
Нямам. Нямам и толкова много деца, де. Sweat Smile

Предполагам, че в ПЧМГ е доста по-добре. (откъм учители, дисциплина, липса на свободни часове, едносменен режим и т.н.).

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 13:50 от Фран

# 657
  • в страната на чудесата
Пубертетът прави чудеса 😂😂😂
Понякога за дни.
Децата са много енергични по това време. Даже си мисля дали Нво за гимназиите да не го сложат в 6-ти клас. Така или иначе еднакво безпредметно е изборът на профил да е в 7 кл 😂😂😂

# 658
  • Отвъд алеята зад шкафа
На изхода в 12 клас всички са равни. Да не казвам, че още след 8-ми е така.
Какво имаш предвид с това, че на изхода са равни?

Равни, в смисъл, че отдавна се е размило кой идва от ЧУ, кой от ДУ по отношение на знания, език, изпреварващо обучение и т.н

# 659
  • София
... В клас с паралелка, която изоставаше по английски.. Имаше и деца, които никога не бяха учили езика преди това, а сега когато беше онлайна и ги чух бяха лол...

Извинявам се - извън темата - какво е ЛОЛ?

По темата - по-важно ми е в основен етап да е в ЧУ, по възможност добро, поради ред причини, не само академичен успех - повече внимание при по-малко деца в клас, по-добра атмосфера, липса на тормоз /невинаги, но обръщат внимание в ЧУ повече/, повече мотивация и при деца, и при родители. Видях какво се случва с дете, което от посредствено ЧУ отиде в едно от най-престижните ДУ в трети клас - в момента тотално е отказало да учи, изкара много нисък резултат на НВО и се класира в квартална гимназия, която е N-то място в класацията на СУ. А познавам добре детето - наистина много умно, "ловеше" чужд език от въздуха. Сега има 3 за срока по езика в кварталното училище. Никакво желание да учи, макар че може да постига всичко с мин. усилия /сравнявам с моето дете, на което му се случват трудно нещата, но пък е много упорито и постоянно и се скъсва да учи/. В 5-ти клас в нашето ЧУ дойдоха деца от престижните 107-мо и 73-то. За едно от децата майката каза - "Не е проблем успеха и знанията, там се справят, проблем е, че угасиха пламъка в очите на детето". До 7 клас детето се изгражда като навици, попива от средата и се мотивира първо от нас, в края на този период от приятелите. И когато не изгради навици и приятелите повлияят зле - трудно може да устои на това един пубертет.
После - в гимназия - някак е по-лесно, вече е изграден човек и знае какво иска. Пак се влияят от приятели/клас/среда, но са по-устойчиви, дори и да залитнат нанякъде заради хормоните, ще е за 1-2 години, пък към края на пубертета се стягат.
Затова първо бих заложила на ЧУ, а после - в зависимост от предпочитанията на детето/родителите.

Общи условия

Активация на акаунт