Отговори
# 285
  • пустинята Гоби
Защо трябва да казвате на банката, че сте била бременна и че имате дете? Не разбирам какъв е проблема и защо държите да знаят? Нали ще теглят парите от сметката на съпруга Ви, стигнали сте до изповядване на сделка, явно кредита е одобрен и % уточнен, защо искате да ги уведомявате и защо се притеснявате?

Имам приятел, който си купи апартамент с ипотека и напусна. 2-3 години седя без пукнат лев, баща му покриваше вноската. Да не мислите, че на банката ѝ дремеше? Нали се плаща, какво значение има, че кредитополучателя няма доходи.

# 286
Въпросът е ПРЕДИ да се отпусне кредита. Ако жената е вече в майчинство, това се води май соц.помощ и поне съм чувала/чела, че не са много ок банките с този доход.  Моят доход и работеща или по майчинство все е минимален и няма да се промени особенк. И има значение ако майката е кредитоискател.
Нашата кредитна консултантка, наша приятелка,  скоро разбра, че съм бременна и едва ли не се скара на мъжа ми защо не сме й казали, че се променяли нещата..не разбрах какво, ше я питам като се видим.

# 287
  • пустинята Гоби
Абе преди да се отпусне кредита... Въпросът е да е занесла бележката за доходите и да се движат нещата, да има апартамент и да се очаква покупка.

# 288
Здравейте! Малко не е по темата, някой тук ако е закупил обзаведен апартамент в кой документ описахте наличното обзавеждане? На предварителен договор пропуснах да спомена, че се купува обзаведен апартамент и мисля сега с анекс към него. Това трябва ли да се говори с банката и да се впише в договора За кредит и нот. Акт при сделката?

# 289
Защо трябва да казвате на банката, че сте била бременна и че имате дете? Не разбирам какъв е проблема и защо държите да знаят? Нали ще теглят парите от сметката на съпруга Ви, стигнали сте до изповядване на сделка, явно кредита е одобрен и % уточнен, защо искате да ги уведомявате и защо се притеснявате?

Имам приятел, който си купи апартамент с ипотека и напусна. 2-3 години седя без пукнат лев, баща му покриваше вноската. Да не мислите, че на банката ѝ дремеше? Нали се плаща, какво значение има, че кредитополучателя няма доходи.

Ако се води съдлъжник и ипотеката е на двамата. Няма значение, че теглят от заплата на единия, ипотеката е отпуснат на база дохода на двамата. Гледат ги тези неща и за тях е важно. Особено, ако има клауза, както е при нас, по банковата сметка, от която се теглят парите, да има месечен приход от минимум 3000 лв.

# 290
  • пустинята Гоби
Кое гледат? Нищо не гледат, ако мъжът получава достатъчно голяма заплата. И аз съм съдлъжник, но след като веднъж си занесох бележката за доходите, после никой не ме е занимавал с нищо. Можех 2 деца да родя. На мъжът ми заплата е достатъчна.

По принцип, ако заплатата на мъжът не е висока и едвам стига за ипотечния кредит, не виждам изобщо къде е тръгнало семейството да купува апартамет. Отговора ми се базира на презумцията,
че нямат финансови проблеми и извъднъж жената е забременяла, и родила.

# 291
  • София
Може да е в сивия сектор, като голям процент от населението, ако питате мен.
В нашия случай аз съм кредитоискател, ММ е съдлъжник. Не са му искали доходите въобще, мисля, че единствено подписа декларация по ЗЗЛД и когато усвоявахме/изповядвахме. Да, не е по майчинство, но случаят за мен е аналогичен. Моите доходи стигнаха за ипотечния кредит и не беше нужно да гледат и неговите.

# 292
Здравейте! Малко не е по темата, някой тук ако е закупил обзаведен апартамент в кой документ описахте наличното обзавеждане? На предварителен договор пропуснах да спомена, че се купува обзаведен апартамент и мисля сега с анекс към него. Това трябва ли да се говори с банката и да се впише в договора За кредит и нот. Акт при сделката?
Аз купих обзаведен, нищо не казахме на банката и не може да се впише в нот. акт. Там присъства само собственикът да предаде апартамента в годен за живеене вид. Отделно ми казаха, че детайлите могат да се договорят в отделен договор, банката и нотариуса нямат връзка с тях.

# 293
  • пустинята Гоби
Пролет, миряса ли твоя Тома неверник?

# 294
Ходи да му обясняват и са го успокоили явно. Ходил е и на адвокат, защото искаше да допълва и нотариалният акт. Сега проблемът е, че има настоящ адрес в имота. Мога ли някак да го накарам да го промени, защото не ми е много ок това?

# 295
Има 30 дни да заяви промяна на адреса. Ако не го направи - пускате в общината заявление за дерегистрация. После общината си провежда процедурата и издава заповед за заличаване на адресната регистрация. Можете да прочетете чл.99б от Закона за гражданската регистрация.

# 296
Знаете ли кои банки отпускат ипотека на 90%? Гледам офертата на ОББ с фиксиран лихвен процент за първите три години, но никъде не пише колко процента от сделката финансират. Имаме харесан имот, сега предстоѝ оценка от оценителя, всичко ни е в ПИБ, но мисълта за фиксираната лихва, особено в тези несигурни времена много ме привлича. Вноската и при двете банки излиза еднаква, с разлика, че в ОББ лихвата е фиксирана Confused

# 297
  • пустинята Гоби
Идете и разпитайте. Банките финансират % от оценката на имота. Ако тя е по-висока от цената, която плащате, получавате повече пари.

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 21:55 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 298
Здравийте. Днес се консултирах в Райфайзен и се оказва, че не дават никаква сума над продажната цена на апартамента. А в същото време съм чувала, че в Пощенска банка дават и до 60 000 лв. За ремонт и зависи от оценителя да получиш едни пари за ремонт след като платиш жилището. Извинявайте за лаишките ми обяснения, но Райфайзен много ме разочароваха днес при положение, че съм редовен платец и съм имала кредити при тях. Получавам заплата над 3000 лв. и пробвях всякакви варианти да ги разпитам след като ще купувам старо строителство да получа някаква сума за ремонт, но ми предлагаха само потребителски кредит огромен, което хич не ме устройва. В Пощенска оставам с впечатлението, че сумата за ремонт е като част от ипотечния и на неговата лихва и за неговия период от време. В понеделник ще ходя и там да разпитам.

# 299
  • пустинята Гоби
На мен Райфайзен ми дадоха колкото пари ми трябват. Може би защото ги продадоха вече имат друга политика, не знам.

Последна редакция: сб, 16 апр 2022, 12:04 от 🌹 Mimi Rose 🌹

Общи условия

Активация на акаунт