Отговори
# 690
Това ясно, но на фона на цените в София разликата е фрапантна.

# 691
  • София
Здравейте, не знам дали този въпрос е точно за тази тема, но от банката ми казаха, че мога да подам декларация към НАП за връщане на 10% от изплатената лихва за 2022. Знам, че това важи за млади семейства, но от банката ме увериха, че се подава декларация и от хора под 35, които нямат сключен брак. Някой от вас запознат ли е и може ли да каже декларация по кой член се подава? Предполагам, че това ще е полезно за много хора.

# 692
  • burgas
Здравейте, не знам дали този въпрос е точно за тази тема, но от банката ми казаха, че мога да подам декларация към НАП за връщане на 10% от изплатената лихва за 2022. Знам, че това важи за млади семейства, но от банката ме увериха, че се подава декларация и от хора под 35, които нямат сключен брак. Някой от вас запознат ли е и може ли да каже декларация по кой член се подава? Предполагам, че това ще е полезно за много хора.

Задължително условие за да ползвате данъчното облекчение е да имате сключен Граждански брак.В банката леко са ви подвели!

# 693
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … chni-oblekcheniya

Като скролнете надолу, ще видите какви са условията.
Годишна данъчна декларацията по чл.50 от ЗДДФЛ

# 694
  • София
Да, прочела съм какви са условията, но от банката ми казаха, че техни клиенти, които са на семейни начела, без брак, са подавали някаква декларация към НАП и съм им върнали десетте процента, но не можаха да ми кажат по кой член е тази декларация. аз също много се съмнявам, но реших да попитам и тук, защото знам, че всички се интересуваме и четем Simple Smile

# 695
Хем сте прочели, хем ЕЖК.
Питайте в банката тогава и кажете и ние да знаем.

# 696
Някой предоговарял ли е кредит към бившата Райфайзен скоро? Кредита е на 2-3години, интересуват ме актуални лихвени %, може и на лични.

# 697
В момента ние рефинансираме от Инвест лихва 3,7% към ДСК, лихва 2,5%.
Мога да препоръчам кредитен консултант на лично, много съм доволна, а бях доста скептична и смятах,че всичко което вършат, мога и сама да го направя, но се оказа,че не е точно така.
Успех.
фиксирайте ливата 2.5% за поне 5 г (съответно ще се повиши с около 1%)

# 698
Здравейте!
Както всички хора, които имат някакви спестявания така и аз се притеснявам.
Всеки ден инфлацията ги изяжда. Обмислям да ги вложим в жилище, но сумата е доста малка и затова мисля да е с ипотечен кредит.
Как мислите, струва ли си точно сега се тегли ипотечен кредит? Дават ми лихва около 2.5- 2.7%. Така поне и малкото спестени пари няма да се стопят, поне така си мисля.
взимай кредит, лихвите са нагоре вече по други държави. Иде и банкова криза обаче.

# 699
Pepina, т. е. Е голям риск ли?

# 700
Pepina, т. е. Е голям риск ли?
зависи, може да спечелиш, може да загубиш. Никой не знае какво ще дойде, но според мен ще има глобалн промени в света. Ако беше спокойна обстановката, като последните години, с лихва 0-1%  няма да има по-благоприятен момент. Нормално е лихвата от ипотеки да е 5-7% , ако избереш да теглиш, ще си хванала последния влак, ако не ти е фиксирано за дълъг период, нямаш сигурност, примерно ако всяка година лихвата ти се променя, естествено няма да пада повече, ще се повишава и може някои да стигнат да не могат да си плащат вноската. От друга страна, може да дойде глад, трябва да имаш  и спестени пари, и кеш даже, за изхранване при много по-високи цени от сега. Освен това в БГ е още по-несигурно с това евро, което се чака не знам кога си, другите страни този възторг са го преживели.
Както в гладните години преди време, горе долу такива събития идват, в ненормална обстановка, някой много печели, друг, много губи. Наистина не знам какво да те посъветвам, защотоне знам какво ще бъде в банковата система, чети в САЩ какво става. Даже не мога да кажа в крайна сметка какво ще стане с еврото. Очаква се нова валута, дигитална, в големи мащаби.

# 701
  • София
Фиксираната лихва не е панацея. Чела съм условията преди време и там имаше текст, че при вдигане на ОЛП /примерно/ с Х пункта, лихвата става плаваща. Това ме отказа навремето от подобен кредит. Значи, ако лихвата остане ниска или пада още, плащаш повече, а ако се вдигне и твоята се вдига.
Внимателно четене си трябва.

# 702
е, винаги банката може да измени усовията, но договорът си е договор. Клиентът прави всичко възможно да си облекчи положението.  Пък за психическата сигурност няма да ви казвам, колко е хубаво, клиентът да си знае, че това му е лихвата в близките 5-10 г.

# 703
Има ли в момента банка, която предлага фиксирана лихва за повече от три години напред?

# 704
Има ли в момента банка, която предлага фиксирана лихва за повече от три години напред?

Гледам УКБ имат за 3 и за 5г .
фиксирана лихва

Общи условия

Активация на акаунт