Отговори
# 720
  • София
Застраховка живот и имущество има ли вариант да е където ти си избереш? Сутринта по бТВ говориха точно за това.

# 721
  • София
Застраховка живот и имущество има ли вариант да е където ти си избереш? Сутринта по бТВ говориха точно за това.

За застраховка имот - да
Ако е Задължителна застраховка живот - не

# 722
  • София
Здравейте, пиша тъй като сме пред избор на банка и кредит.
Избрахме си жилище, избрахме ОББ по предварителни данни, дадоха ни доста добър лихвен процент - около 2.2. Направиха пазарна оценка на жилището, тя излезе над цената която ще платим за него, но тъй като ОББ финансират до 85% от сумата няма да ни стигнат парите за ремонт (какъвто мислим да направим).

И така, вариантите, за които се сещам:
1. Ипотечен кредит в друга банка - Булбанк например, там могат да ни финансират на по-голям процент, но и ГПР е доста по-високо, тъй че следва кредита да се рефинансира след 1вата година в друга банка
2. Потребителски кредит 60-70к лева колкото искаме за ремонта, период 10г, при лихва от 4% да кажем

По мои груби сметки излиза че за 10г лихвите по потребителския кредит ще са по-малко от натрупаните лихви по ипотечния кредит. От другата страна ще имаме две вноски по два кредита - утежнен месечен бюджет (вноската по потребителския да кажем 600-700лв). Ако пък изберем Булбанк трябва да рефинансираме след 1г, вероятно към ЦКБ, за да избегнем оскъпяването на кредита.
Има ли нещо което изпускам? Някой да е минал през подобна ситуация - предполагам че има такива хора?
Благодаря предварително!

# 723
  • Сф
При вариант 1 взела ли си предвид, че в рамките на 1-1.5 година ще направиш 3 ипотеки и имаш не малки разходи за тях? Това е сериозно перо.
Всичко зависи какви са ви доходите.
Не се знае догодина дали ЦКБ също няма да дадат много високо ГПР и да стане безмисшено да рефинансирате.

# 724
Аз писах преди няколко поста, но и сега ще опиша,
ние преди 2 години изтеглихме ипотечен от Инвест с 3,2% лихва 250хил.лв, след одобрението, веднага кандидатствахме за потребителски от Уни кредит 20 хил.лв., взехме и двата съответно, кандидатствахме за потребителския бързо, защото нямаше да стигнат доходите след ипотечния и нямаше да успеем да го вземем.
Сега рефинансирахме и двата от ДСК, 2,3% лихва, платихме само таксите за Нот, и получихме бонус 1000лв. от ДсК, с което разходите по ипотеката в момента са ни около 700лв., чакам заличаването от предходната банка, и сме готови.
Проучихме всички банки и смело мога да кажа,че ДСК в момента е с най-добри предложения.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 09:12 от Fireche

# 725
  • пустинята Гоби
ДСК искат ли задължителна застраховка живот?

# 726
ДСК искат ли задължителна застраховка живот?

Не.

# 727
Аз рефинансирах ипотечен и потребителски, като остана един ипотечен (потребителският ми беше малък, само 10 хил. лв.), като хванах промоционален период, в който Пощенска поемаха доста от таксите, но пак имах разходи. Реално с разходите, които направих, успях да изляза "на нула" след близо шест месеца, дотогава бях платила повече за такси и рефинансиране, отколкото ако бях запазила двата кредита. Булбанк предлагаха условия, които по никакъв начин не бяха изгодни да обединя двата кредита, въпреки уж сходните лихви и това, че съм им стар, лоялен клиент.

Когато теглих двата кредита, при тях ми беше най-изгодно. Но не можеш да знаеш как ще е дори след два месеца. Булбанк например увеличиха рязко лихвите по много ипотечни кредити преди няколко месеца. Откъде знаеш,че ЦКБ след месец или година няма да оскъпят заемите?

# 728
  • София
Винаги е било по-добре да изтеглиш по-голям ипотечен кредит от варианта ипотечен + потребителски кредити, все пак потребителският е с по-голяма лихва. След първата година се местиш в друга  банка, ако другата дава по-добри условия. Но, ако човек няма парите за ремонт, е по-важно да изтеглиш цялата сума, която ти трябва накуп. Поне ние така направихме.

# 729
  • София
Това за по-голям ипотечен или потребителски+ипотечен не е много сигурно. Трябва да се сметне с калкулатор, защото наистина лихвата по потребителският е по-голяма, но пък и срокът му е по-къс. Освен това зависи как се формират едната и другата лихва.

# 730
Някой дали може да съдейства по този казус: При рефинансиране на ипотечен кредит в същата банка с цел закупуване на гараж - след направена нова оценка на ипотекирания имот, отново ли се одобряват до 85% от пазарната оценка?

# 731
Най-вероятно правилата са валидни за всеки кредит. Попитайте банкера/банката си. Успех!

# 732
Здравейте,

Искам малко съвети относно ипотека и покупка на жилище тъй като съм много бос.

Имаме собствено жилище (тристайно, около 80кв ЗП) в София, с дете на 2.5 и бебе на 3м. Също така и паркомясто и отделно гараж. Тежести нямаме. Жена ми е на 2к нето в момента, но от 2020г е майчинство, т.е. от доста време не е индексирана заплатата. Аз в момента съм с 5.1к нето и за годината взимам бонуси от порядъка на 15-17к лв (но това банката няма да го вземе в предвид, предполагам). Имаме грубо 65к лв в сметките общо.

Искаме нещо по-голямо, като 4-стаен например, ново строителството задължително. Следейки пазара в София започват от 130к евро. При нашите обстоятелства до какъв размер ипотека бихте взели? Как бихте подходили? Бихте ли ипотекирали имота?

Според местоположението на евентуалната покупка ще се вземат и 2 паркоместа/гаражи (т.е. ако не е поносимо близко да си използваме нашите). С ремонта и обзавеждането няма да бързаме.

Нужда от други по-големи покупки нямаме (като например кола). Общо взето инфлацията ни яде малкото спестени пари.

Edit: след като се пренесем всичко което не се ползва ще се пусне под наем.

# 733
  • София
С тези доходи защо не се консултирахте с няколко експерти? А обявявате финансовото си положение във форум:rolling_eyes:
Иначе няма кой тук да предвиди колко трябва да Ви е вноската.

# 734
Споделих, че съм много бос по темата. С какви експерти е редно да говоря?

Общи условия

Активация на акаунт