Отговори
# 255
  • София
В ДСК мисля на третия ден ми звъннаха за становище.
За банка - искате си погасителен план, допълнителни условия и изисквания и теглите чертата. Simple Smile

# 256
И аз съм в процес на кандидатстване за кредит, но от днес съм направо бясна на оценителите. В четвъртък миналата седмица беше огледа за оценка, 7 дни минаха, а техния срок беше до 3. Звъня аз да питам какво се случва и оттам ми се обяснява, че тази, която извърши огледа излязла в болничен и не била предала документите за моя имот на никого. Демек ако не бях звъннала, можеше и въобще да не видя оценка...
Утре очаквам най-накрая да ми я съобщят, но се притеснявам да не е прекалено ниска, защото въпросната служителка ми изяде и шанса за евентуално обжалване, все пак срокът за подписване на предварителен договор ми е след 6 дни.
Та някой обжалвал ли е оценка и колко време горе-долу отнема (при условие, че оценяващият не е неадекватен)?

# 257
Проблем. Подписах ипотечен кредит, насрочих час за изповядване на сделка. Платих си застраховката имот. Обаче продавачът като разбра, че нямало на деня на изповядването да си получи парите и реши, че ще го мамя. Банката щяла на мен да ми преведе парите, а аз нямало да ги платя. Сега в понеделник ще ходи при моята кредитна инспекторка да я пита.
Може ли някой да ми каже колко време след като минахте сделка банката изплати сумата на продавача?

# 258
Продавачът ти очевидно няма юрист за консултация, в същия ден става, де факто двете сделки се подписват едновременно, представителят на банката подписва учредяването на ипотеката и те пускат платежното, което си подписал предварително, за изпълнение.

# 259
  • пустинята Гоби
Да се продава апартамент, който се купува с кредит е много по-сигурно за продавача.

# 260
  • София
В нашия случай продавачът получи същия ден парите си. Изповадяхме сутринта, до края на работния ден сумата беше по сметката му.
Както са отговорили, юристът на банката присъства на сделката, ще обясни на продавача, дори и да е малко тегав.

# 261
Хм, нашата кредитна консултант ни каза, че до няколко дни получава парите продавача, зависи в кой град е. Защото преди да пуснела банката парите, правела проверка за имота отново, да не е продаден междувременно.

# 262
Хм, нашата кредитна консултант ни каза, че до няколко дни получава парите продавача, зависи в кой град е. Защото преди да пуснела банката парите, правела проверка за имота отново, да не е продаден междувременно.
И на мен така ми казаха, няколко дни 3-4. Той съответно като разбра, пощуря. Не иска да изповядва сделка, искал да види моят договор с банката и щял да ходи при кредитната консултантка в понеделник. Дано тя му обясни, защото всичко съм платила и сега не знам.

# 263
банката превежда парите след вписването в Службата по вписвания и издаване на ново УВТ, за София е около 10 дни
банката превежда на него парите, не на теб

# 264
  • София
Банката издава писмо /имаше си име, но не се сещам в момента/, което се дава на продавача в деня на сделката, с което банката се задължава да преведе по сметката на продавача договорената сума. Вие трябва предварително да сте подписали платежно нареждане за същата сума. Банката отпуска кредита, удържа си сумата за усвояване, с платежното превежда по сметка на продавача уговорените пари, ако има остатък го внася по вашата сметка и това е. Вие нямате достъп до парите за продавача.

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 21:23 от Raya

# 265
Ох, някои хора като не знаят как стават сделки, защото вместо да правят проблеми и да напрягат хората, не си наемат адвокат. Този човек смята, че банката ще го прецака ли? Аз лично не помня в същия ден банката да е превеждала парите на продавача, но дори и в нотариалния ми акт пише, че се купува с кредит и колко пари на кого ще преведе банката. Аз пари от банката не съм видяла, тя превежда директно на продавача. Ако толкова се притеснява, да си е търсил купувач с кеш.

# 266
Банката издава писмо /имаше си име, но не се сещам в момента/, което се дава на продавачът в деня на сделката, с което банката се задължава да преведе по сметката на продавача договорената сума. Вие трябва предварително да сте подписали платежно нареждане за същата сума. Банката отпуска кредита, удържа си сумата за усвояване, с платежното превежда по сметка на продавача уговорените пари, ако има остатък го внася по вашата сметка и това е. Вие нямате достъп до парите за продавача.

Писмо ангажимент се нарича и тъкмо това щях да напиша и аз. Без него и нотариуса няма да изповяда сделката.

# 267
Проблем. Подписах ипотечен кредит, насрочих час за изповядване на сделка. Платих си застраховката имот. Обаче продавачът като разбра, че нямало на деня на изповядването да си получи парите и реши, че ще го мамя. Банката щяла на мен да ми преведе парите, а аз нямало да ги платя. Сега в понеделник ще ходи при моята кредитна инспекторка да я пита.
Може ли някой да ми каже колко време след като минахте сделка банката изплати сумата на продавача?

Здравейте,
Обяснете му и Вие, че технически процесът е следния: тази сума се отпуска на Вас, тъй като Вие сте кредитоискателят, но сумата се отпуска под условие и стои блокирана по Вашата сметка докато не се изпълни условието, което е следното, накратко:
След издаване на новия нотариален акт, в кoйто Вие сте собственик и издаване на Удостоверение за тежести, от което да е видно, че избраната от Вас банка е с първа по ред ипотека върху имота и няма други тежести, възбрани и т.н. върху имота, банката отпуска парите директно по неговата сметка. Като срок това е: три дни за издаване на новия нот. акт и 4 дни за издаване на новите тежести /често се случва да объркат тежестите, имайте го предвид/.
Банката му издава Писмо- ангажимет или Гаранционно писмо /едно и също е/, в което му гарантира, че сте одобрени за кредита и че ще се преведе сумата по сметката му.
Може да му обясните, че банката го прави с цел сигурност, тъй като тези 4 дни за вписване на сделката Ви са тъмен период и той може да отиде и да си направи някъде другаде ипотека на имота. Разбира се това е изключително трудно да се случи, даже невъзможно почти, но си е юридическа хипотеза.   
"Какво имате предвид под "къде би Ви се структурирал кредита по- най добрия начин"
Детайлите по един кредит относно структурирането, може да са най-различни, приме е процентът на финансиране, дали ще има други траншове, целиви ли ще е или нецеливи. Всяко нещо си има своите плюсове или минуси и за един кредитоискател работи едно, за друг друго. Това искам да кажа.

# 268
Пак аз. Сега продавачът го успокоиха от банката, че ще му платят. Обаче днес ми праща нотариуса проект за нотариален акт със следния текст вътре:
"Неотпускането или неусвояването на кредита не освобождава купувача от задължението за заплащане на пълния размер на продажната цена на продавача със средства от друг източник, в уговорения срок. "
Това стандартен текст ли е? Защото аз ако имах средствата да го купя без кредит нямаше да взимам кредит. Какво ще стане, ако на теория банката провери и не одобри покупката?

# 269
Никога не съм виждал подобни клаузи в нотариален акт, не мисля, че е издържано юридически. Но пък той има правота да се застрахова, обаче това трябва да стане в Предварителен договор между вас си, не в нот. акт, сякаш го пише някой селски кмет. А ти най-добре първо си получи предварително одобрение от банката, това е задължително преди изобщо да стигнеш до уточняване на среща при нотариус за подписване, ако имат желанието, ще ти го подпишат за 3-4 дена от банката.

Общи условия

Активация на акаунт