Отговори
# 435
Банките отпускат ли ипотечни кредити на пенсионери? Става въпрос за около 50к лв и жилище в широк център.

Здравейте,
Банката, в която може евнтуално да Ви св получат нещата е ДСК, тук вече зависи от от възрастта.

# 436
Здравейте! Ще купувам имот, но ще трябва да изтегля и ипотечен кредит. Искам да ви попитам дали мога да направя вноската по кредита ми да бъде 3-4 пъти по-голяма от месечния ми доход?

# 437
  • Бургас
Не, дори има процент от дохода / преди беше до 50/60, сега май има промени/, който вноската не трябва да надвишава, освен ако не декларирате официално доходи от наем или нещо друго, но пак не може да е 100 % от дохода, камо ли 3-4 пъти.

# 438
Здравейте! Ще купувам имот, но ще трябва да изтегля и ипотечен кредит. Искам да ви попитам дали мога да направя вноската по кредита ми да бъде 3-4 пъти по-голяма от месечния ми доход?
а кой ще я плаща тази вноска? Ако имаш други пари, дай ги за покупката и си намали сумата на кредит. Има някакъв жизнен минимум,банката не може да ти вземе всички пари, които изкарваш, камо ли да ти даде и още по-голяма вноска да плащаш. Ти би ли дала кредит на някой при такива условия?

# 439

При положение, че банката ти гледа дохода, как точно ще декларираш произхода на парите?

# 440

Здарвейте,
Няма как вноската да надвишава дохода ви, правилото е 60:40 - дълг:доход, т.е вноската по всичките ви кредитни задължения каквито и да са те не трябв ада надвишава 60% от дохода ви.
Предполагам, че може би надвишава доказуемия ви доход, за това като вариант може да пробвате Първа инвестиционна банка, тъй като признават до 2000 лв. недоказуем доход. Има още няколко други банки, които признават недоказуем доход, но там е до 500 лв.

# 441
50 % дохода, не 60 %.

# 442
Здравейте,
Преди точно една година изтеглих ипотечен креди с лихва 2.4% от Пощенска банка. Наблюдавам темата и виждам, че вече дават ипотечни с 2.1% лихва и ходих да подам молба за предоговаряне на лихвата, като в свободен текст поисках точно 2.1% лихва, защото следя пазара и такива са актуалните условия в момента.  Днес ми се обадиха по телефона и ми казаха, че могат да ми предложат от 2.4% на 2.25% + 100лв такса за предоговарянето, което някак си не ме грабва.  Доходите ми са над максималният осигурителен праг. Размера на ипотечният кредит е 73 800.

Смятате ли, че има шанс да предложат и по-добра оферта, като си държа на моето и натискам за 2.1% ? 

Благодаря!

# 443
Здравейте,
Преди точно една година изтеглих ипотечен креди с лихва 2.4% от Пощенска банка. Наблюдавам темата и виждам, че вече дават ипотечни с 2.1% лихва и ходих да подам молба за предоговаряне на лихвата, като в свободен текст поисках точно 2.1% лихва, защото следя пазара и такива са актуалните условия в момента.  Днес ми се обадиха по телефона и ми казаха, че могат да ми предложат от 2.4% на 2.25% + 100лв такса за предоговарянето, което някак си не ме грабва.  Доходите ми са над максималният осигурителен праг. Размера на ипотечният кредит е 73 800.

Смятате ли, че има шанс да предложат и по-добра оферта, като си държа на моето и натискам за 2.1% ? 

Благодаря!

Да, заплаши си ги, че имаш по-добра оферта от друга банка и ще прехвърлиш кредита там.
Ако банкерката ти е алчна и гони бонуси, ще се напъне максимално да ти подаде максимално добри условия.

# 444
  • Ловеч
Предоговарянето на лихвата не зависи от служителите, а от политиката на банката. 2,1 дават за ипотечен кредит над 200 хил., а за да Ви намалят лихвата има условие и такса за предоговаряне на условията, както във случая 100 лв. Според мен поискайте да Ви премахнат тази такса (ако е възможно) и си приемете предложената лихва.
Колкото и да ги заплашвате и на тях им е ясно, че за да смените банката, ще имате много разходи- пазарна оценка, документи, вписване на втора ипотека, отписване на ипотека, удостоверения за тежести 2 броя, такси на банката за заличаване на ипотека... Това за 0.3 % не си заслужава разходите.
В повечето случай банките искат допълнителен техен продукт- застраховка живот по кредита, гражданска, пенсионен фонд, спестовен продукт.
Попитайте за премахване на таксата, според мен, защито колкото и да си държите на 2,1 % защото "следите" пазара, ще Ви попитат дали сте погледнали и другото условие за над 200 хил.

# 445
Kn0cK3r
направи си изчисления, има калкулатори в интернет. Предполагам, че вече някаква част си изплатила, смятай с това, което ти е останало. Например, ако ти е останало 50000 към днешна дата, сметни си колко лихва даваш на банката за оставащите ти години, при лихва 2.4%, 2.25%, 2.1% и ще видиш, че няма кой знае колко голям смисъл да се вкарваш в тия филми.  Освен това ти взимат 100 лева  и това ти намалява печалбата. Но намалявайки процента, ще имаш нов договор. Вярвай ми, по-добре да си останеш с договора отпреди Ковид, защото банките винаги си променят правилата и слагат неща, които не са в твой интерес. Клиентът дори не подозира за тях, защото те са написани в правилниците на банката по-скоро.
Ако се получи, че печелиш примерно 200 лева, а те ти взимат 100 такса, няма смисъл.
Най-ниска лихва може да ти даде друга банка, тази все пак знае, че си се съгласил на 2,4 и няма да иска да сваля. Но пък рефинансирането си има своите такси, смятай дали ти е изгодно, + новия осъвременен договор.

# 446
Благодаря за бързите отговори!
Като цяло най-много ми допада идеята на @mima666 за искане на отпадане на таксата за предоговаряне, понеже при 2.25% лихва, вноската ще ми падне с 4-5лв и реално за да избия тези 100лв, трябва да връщам 20 месеца и чак тогава да започна да усещам разликата.

Има и друго.. очаква се есента лихвите да се качат и се чудя, дали ако сега преподпиша на по-добра лихва, то есента ще ми скочи лихвата с по-малко % , спрямо ако си остана сега на текущите условия.

Пример:
Вариант 1 -  оставам си на 2.4% сега и на есен се качва на 2.9%
Вариант 2 -  съгласявам се на 2.25% и на есен се качва на 2.75%
Вариант 3 - независимо дали сега е 2.4% или съм се съгласил на 2.25% , то на есен пак я качват на 2.9%

@Pepina_n3 , кредита е пуснат за 25г с вноска 330лв на месец, като имам намерения да препогасявам и за 3-4-5г да го погася напълно. Договора го подписах миналата година Юли месец, така че вероятно съм хванал всички клаузи добавени заради ковид пандемията.

# 447
Здравейте!
Имате ли представа кои банки отпускат ипотечен кредит за парцел в регулация (без къща)? ОББ И ЦКБ не отпускат такива.

# 448
изчислявам:
кредит 73800, 2.40%, 25г -- излиза ми 327 вноска и ще платиш до края 24412 лихва
-----
кредит 73800, 2.25%, 25г - излиза ми 321 вноска и ще платиш до края 22759 лихва
-----
кредит 73800, 2.21%, 25г - излиза 320 вноска и ще платиш до края 22321 лихва
-----
виждаш не са големи разликите, не и като да си намалиш годините примерно. Опитай се да се договориш на фиксирана лихва (обикновено дават по-висок %), щом очакваш повишение на лихвения процент, ще имаш сигурност през периода на фиксацията. А щом смяташ за 5 г да изплатиш, фиксирай на 5г, ако банката има такава услуга.

Очевидно имаш повече средства, ако беше сключил(а) договор:
кредит 73800  за 5 г. 2,40% - вноската щеше да е 1306, а платената лихва само 4590. Ето тук вече загубата се минимизира в пъти.

# 449
Здравейте!
Получих следното съобщение :
Бихме искали да Ви уведомим, че законоустановеният десетгодишен срок на действието на вписаната в полза на Банката ипотека, служеща като обезпечение по Вашия ипотечен кредит изтича на 23.09.2022 г.  Валидността на ипотеката следва да бъде подновена преди тази дата.
Моля, до 31.07.2022 г. да се свържете с Екип „Следпродажбена дейност“ в Банката (на имейл RenewCollateralsRetail@UniCreditGroup.BG или на телефон 02 923 23 00), който щe Ви предостави информация за действията, които е необходимо да бъдат предприети за целите на навременното и безпроблемно подновяване на вписването на ипотеката.

До сега съм плащал застраховка и т.н ,а сумата ,която ми остава е малко над 20 000 ... Какво трябва да направя ,за да е най-малко болезнено за мен ?

Общи условия

Активация на акаунт