Майчинството счетоводно - 92

• 39 194
  • 751
  •   1
Отговори
# 435
момичета, ако откажа майчинство, значи ли, че ще продължа да работя и да си получавам заплата + ще получавам 50% майчинство? Има ли задължителен период майминство, който трябва да взема?

Благодаря!

# 436
  • София-Младост
момичета, ако откажа майчинство, значи ли, че ще продължа да работя и да си получавам заплата + ще получавам 50% майчинство? Има ли задължителен период майминство, който трябва да взема?

Благодаря!
Уточнете кой период за вас е майчинство. Иначе след 135 дни болничен, няма пречка да се върнете на работа +50% от обезщетението.

# 437
Уточнявам: не искам да използвам никакво майчинство, освен преди раждане колкото е задължително и може би 2 седмици-месец след раждане. Възможно ли е или задължително трябва да взема тези 135дни?

# 438
Можете да получавате половин майчинство от 135 ден. Никой не може да ви задължи да ползвате болничните, но за майчинство трябва да минат чисто календарно.
Чл. 50а, респективно приложение 2а

# 439
Уточнявам: не искам да използвам никакво майчинство, освен преди раждане колкото е задължително и може би 2 седмици-месец след раждане. Възможно ли е или задължително трябва да взема тези 135дни?
От тези 135 дни задължително е само престоя в болницата. Дадоха 42 дни. След това може да се върнете веднага на работа.
Право на една втора от майчинството имате право след края на тези 135 дни все пак.
През времето в което сте се върнала на работа ще получавате само заплата но докато не стане 135 дни не ви се полага отпуска по закон нито друг вид болничен

# 440
Много благодаря! А през тези 135 дни, ако не работя, каква сума получавам, като за болничен или като за майчинство?

# 441
Много благодаря! А през тези 135 дни, ако не работя, каква сума получавам, като за болничен или като за майчинство?
135 дни се делят условно на 3
45 дни преди термин.
42 дни болница
48 дни от личен лекар
След това подавате декларация:
-  по чл.50-Не работите и вземате пълно майчинство -90% от вашата брутна заплата (изчислява се с доходите ли 24 месеца назад)
- По член 50А-Връщате се на работа и вземате 50% от майчинството;
Ако не работите през тези 135 дни вземате същата сума, т.е. отново 90% от БЗ, като се водите в болничен.

# 442
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Последното изречение е абсолютно невярно...Както и останалото за БЗ...
За справка първи пост.

# 443
Попитах след като съм прегледала вече 1ви пост Simple Smileблагодаря, но и Вашият пост не е от никаква полза в този му вид, по-добре беше без него, след като очевидно не допринасяте за яснотата, която търся. Надявам се, че е ясно, че го казвам без лоши чувства. Не мисля, че отговори от този тип са полезни за форума, особено за жени, на които ще им се налага за пръв път. Както и да е, благодаря за отговорите до момента, ще се обърна към НОИ и адвокат, за да си отговоря Simple Smile

Последното изречение е абсолютно невярно...Както и останалото за БЗ...
За справка първи пост.

# 444
  • София-Младост
pantera666 отговори на предходния пост, а не на вашия. Особено по отношение на 90% от брутна заплата...дори вече не знам трябва ли да се пише, че се правят малко по-сложни изисления.
Обърнете се към когото искате, но не е нужно тук да се сърдите...отговори ви се. Ползвате 135 болничен получавате обезщетение...какво  е то...пише го на сто места. Изчислява се на база доход за 24 месеца назад. Има и калкулатори. Едно  е сигурно, не може да е под МРЗ за страната.
Издават ви болничен, получавате обезщетение за временна неработоспособност. Защо се набърка изведнъж майчинството.

Вие не искате да ползвате нищо, а да си работите...ок работите до термин, представете бележка на АГ да не ви издава болничен. Влизате, раждате, вече дали от болницата огат да не ви издават болничен, не знам, все пак той е за възстановяване след раждането. Не искате трети болничен, ок...уведомете ЛЛ, нека той каже може или не може. Това не е счетооден въпрос. Лекар решава дали да прекъсне или издаде болничен лист.

# 445
Дами, мога ли да пусна болничен (бременна съм и съм по цял ден над тоалетната чиния) при положение че съм назначена от 3 месеца на работа? Преди тези три месеца не съм работила 11 месеца. Имам стаж над 7години сумарно ако има значение

# 446
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Дами, мога ли да пусна болничен (бременна съм и съм по цял ден над тоалетната чиния) при положение че съм назначена от 3 месеца на работа? Преди тези три месеца не съм работила 11 месеца. Имам стаж над 7години сумарно ако има значение

Можеш, ако лекар прецени и ти издаде.

# 447
Здравейте, знаете ли дали декларация 1 към НАП е обвързваща с отпускане  от НОИ за обещетението по майчинство и по конкретно ...
до 25 март 2022г. съм пуснала Д1  за февруари а НОИ ми преведе парите за февруари на 28. 02 преди да подам Д1 за предходния месец...
сега се чудя как ще е за март, защото знам, че вторник и четвъртък в началото на месеца превежда НОИ парите, това е 5 или 7 април, а Д1 трябва ли да съм я подала, като самоосигуряващо се лице или ще направят превода независимо от Д1...
надявам се, че някой тук е много добре запознат с подобен случай и ще ми помогне да разбера какво да правя🌺😊

# 448
  • София-Младост
Нямат връзка.
До 25-то число на следващия месец се подават д 1 и 6, а обезщетенията (регулярните) ги изплащат до 5-то число.

# 449
Здравейте, в болничен съм от 21.03 до 19.04 и не мога да се ориентирам дали в края на април ще ми изпратят целия болничен или тогава ще е само за дните през март и после май месец - за дните през април. От 19.04 болничния ще бъде продължен за още 30 дни (ако има значение). Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт