Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 75

• 37 534
  • 773
  •   1
Отговори
# 525
Момичета ,на вас как ви с отразява това време? От 2 дни вече започнах да се депресирам,студено ми е и мн ,много не излизам.Отделно на това,вс около мен са заразени с този Омикрон. Може ли това ми състояние на тревожност и изпадане в нервно състояние да се отрази на бебето ?? С първата бременност бях много по-спокойна и ми е гузно,че сега предавам негативни емоции на бебето.

А аз се притеснявам постоянно дали бебето е добре. Иначе в 8 г.с. изкарах ковид и в 22 г.с. -отново. Тогава бях в голям стрес също. Опитвам се да се наслаждавам на бременноста, че след като родя те първа започват притесненията, но уви .. не успявам. 🙂

# 526
Понякога се замислям се,че стреса от това да се притеснявам за всичко и за всяка емоция ,ми вреди повече и трябва да спра.За жалост,за сега и аз не успявам 😀

# 527
За килограмите, има значение какво е стартовото тегло. При нормално първоначално тегло, здравословната норма за цялата бременност е максимум 12-15кг. При наднормено - 8-10кг, а при поднормено - 15-18кг. За контрол на теглото е добре да се избягва сладко, бяло брашно, джънк, сокове, безалкохолни. Реално бебето няма нужда от тези неща, те единствено ви трупат излишни мазнинки. И аз първата бременност си казвах, че няма значение и ще ги сваля след раждането. Наистина свалих всички килограми с много дисциплина и няколкомесечна диета, но си останах със стрии, които можех да избегна. Втората бременност внимавах какво ям, ограничих леко въглехидратите и качих по-малко килограми. Резултатът беше нито една нова стрия, бях много по-подвижна през последните месеци от бременността, видимо не бях напълняла, а имах само корем и нкарая - много леко раждане. След раждането с много малко усилия за много по-кратко време свалих всички килограми. Така че лично за мен си заслужава да се внимава с килограмите.

За плацентата, и при мен беше ниско разположена около 13 г.с. и около 20г.с. вече се беше вдигнала.

За болките, щом няма контракции и шийката е нормална, значи или са от разтягането на матката, или наистина от червата. При всички случаи, не е нещо притеснително. Болки ще има тепърва до края. Ако са от червата е добре да се избягват газообразуващи храни.

За притесненията и депресията, реално малко остана до пролетта, така че няма смисъл да се фокусираш върху това. Наистина този месец ще е по-студено от обичайното, но след 2-3 седмици вече ще се запролети и ще можеш да се разхождаш на слънце. А и у дома човек може да си намери приятни занимания.

# 528
От сутринта имам леко кафяво зацапване. Имаше 2 плодни сака и казаха, че единия се резорбира. Възможно ли е да е от това или не би трябвало? Да се свържа ли с АГ или само ако стане кървене...

# 529
От сутринта имам леко кафяво зацапване. Имаше 2 плодни сака и казаха, че единия се резорбира. Възможно ли е да е от това или не би трябвало? Да се свържа ли с АГ или само ако стане кървене...

При всяко нещо, което е свързано с болки, зацапвания, течения, разни други неразположения, бих звъннала на АГ. За успокоение, а и да съм наясно какво се случва, дори да няма нищо притеснително.

# 530
Здравейте!
Бременна съм в 12 г.с. Вчера си пуснах изследвания препоръчани от АГ.
Витамин б12 - 653
Д - 16 - латентен дефицит
TSH - 0,792
FT3 - 2,600
FT4 - 0,890

Проверявам си референтните стойности за бременни в perinatology.com и според сайта б12 трябва да е максимум към 450 в първия триместър. А FT3 трябва да е минимум 4. Според АГ няма проблем с б12, но каза да се консултирам с ендокринолог. Записах си час, но ми се иска ако някой има представа да ме насочи какъв може да е проблемът.

# 531
Б12 си е супер, аз дори бих приемала поддържаща доза. Витамин Д е изключително зле и трябват сериозни дози.
За останалото си трябва ендокринолог.

# 532
Момичета, някоя от вас с опит с холестаза по време на бременност? Ще си радвам да споделите как е протекла ситуацията.

# 533
Момичета, моля ви препоръчайте добър офталмолог в София, който да каже дали мога да родя нормално?

# 534
Здравейте! Не знам дали въпроса ми е глупав, но ще рискувам.
В начална бременност съм, а на сина ми ще му поставят ваксина за Морбили. Имам ли от какво да се притеснявам аз?

# 535
В начална бременност съм, а на сина ми ще му поставят ваксина за Морбили. Имам ли от какво да се притеснявам аз?
То е по-опасно да няма антитела и да ви зарази през бременността,ако се разболее(било то от детска градина,училище и т.н).

# 536
Момичета, някоя от вас с опит с холестаза по време на бременност? Ще си радвам да споделите как е протекла ситуацията.

При мен така и не се потвърди официално, че имам холестаза. От 4 месец, след изкаран ковид, получих зверски сърбежи по цялото тяло. АСАТ, АЛАТ, билирубин и алкална фосфатаза бяха в пъти над нормите. Това продължи до самия ден на раждането (кошмарният сърбеж) и мина окончателно седмица след раждането. Имам чувството, че се намирам в ада. Никой от лекарите не коментира нищо, нито потвърди имам или нямам, но чернодробните показатели седмица преди раждане бях примерно около 100-200 пъти над нормата. Така че няма да разбера дали съм имала холестаза или е било нещо от ковид, или и двете. Родих нормално 12 дена след термин.
На вас потвърдиха ли ви официално че имате холестаза и с какви изследвания?

# 537
Момичета, моля ви препоръчайте добър офталмолог в София, който да каже дали мога да родя нормално?

Аз ходих при д-р Чаушев в Токуда, преглежда с направление, платено и с фонд. Посещавала съм го и преди имам отзиви, че е доста добър офталмолог. Много съм доволна прегледа ме детайлно и ми даде становище за нормално раждане Simple Smile . Само предполагам знаете, че е добре да сте в 8ми месец.

# 538

Ох... Срам не срам и аз си мислех същото и попитах педиатърката. Толкова абсурдно ѝ прозвуча, че според физиономията ѝ изглеждаше, че би ме плеснала зад врата. 😄

# 539
Здравейте. Имам един интересен въпрос. Имало ли е някой с двуплодна бременност и синдрома на изчезващия близнак? Става въпрос преди 12гс.
Аз съм в 8гс и се видя, че вторият сак и ембрион не се развиват. Искам да питам за колко време се резорбира, да очаквам ли кървене? За 2,3 седмици дали вече ще е резорбиран изцяло?

Късно видях въпроса, че отдавна не бях влизала, но и аз минах през същото. При мен в 7 г.с. се видя, че втория ембрион няма сърд.дейност и не се развива. На всеки следващ преглед сакът беше все по-малък, отне повече от месец обаче докато изчезне напълно, кървене така и не получих. Другият ембрион си се развива супер, вече съм в 27 г.с. и в момента ме рита Yum
Имай предвид само нещо важно - ако решиш да си правиш пренатален генетичен тест трябва да изчакаш 7-8 седмици от предполагаемото му изчезване, защото е възможно частици от ДНК-то на този "изгубен близнак" да продължават да циркулират в кръвта ти и да дадат фалшиво положителен резултат за някое генет.изменение, което реално другото бебе да няма.

Общи условия

Активация на акаунт