Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 75

• 37 422
  • 773
  •   1
Отговори
# 630
Има ли някоя мама, която ползва многократни пелени - използва ли се тогава крем за подсичане предвид по-честата им смяна?
2.  От коя възраст е най-добре да се стартира с тях предвид че едно новородено бебе ришка и ака по-често от едно да речем 3-4 месечно. Може ли да се комбинира примерно с памперси в началото и в последствие да се премине към тях или?
 И последният ми въпрос е възможно ли е да започне да се насърчава бебето от 4-5 месц примерно да се държи на гърне и бързото приучване към него? Благодаря предварително на отзовалите се.

# 631
  • Sofia
И последният ми въпрос е възможно ли е да започне да се насърчава бебето от 4-5 месц примерно да се държи на гърне и бързото приучване към него?
4-5 месечно бебе на гърне? Не, не е редно, много е рано. Гръбначето още няма да му е достатъчно заякнало за седнало положение.
Отделно за приучване на гърне трябва да има две условия : детето да може да се контролира (примерно пикочния мехур) + да осъзнава какво се очаква от него.

# 632
Не съм използвала и не мога да коментирам за многократните пелени, но не мисля, че новороденото ака и пишка по-често. Или поне няма как да знаете предварително.
Моят от новородено акаше на 3-4 дни, но пак съм сменяла по 8 памперса на ден. И на 3-4 месеца пак може да ака след всяко хранене. А и ще пие все повече мляко, не виждам как ще пишка по-малко?
За гърнето- рано ще е, то няма да може да седи седнало на тази възраст. Може да проучите за естествената бебешка хигиена.

# 633
И последният ми въпрос е възможно ли е да започне да се насърчава бебето от 4-5 месц примерно да се държи на гърне и бързото приучване към него?
4-5 месечно бебе на гърне? Не, не е редно, много е рано. Гръбначето още няма да му е достатъчно заякнало за седнало положение.
Отделно за приучване на гърне трябва да има две условия : детето да може да се контролира (примерно пикочния мехур) + да осъзнава какво се очаква от него.
Не се оставя да седи на гърнето, а само се поднася над него, разбира се че на тази възраст е крехко и не може да сяда. Затова питам мами, които ползват такива пелени или се стремят към EБХ

# 634
  • Sofia
Добре, няма да седи самостоятелно.
Но пак на тази възраст те не могат нито да се контролират, нито осъзнават. Тоест вие и да започнете да го "приучвате" от 4-5 месеца, това не означава, че то ще се научи по-рано. Ще се научи да използва гърнето по предназначение едва, когато се научи да си контролира пикочния мехур и т.н., което става на доста по-късен етап.

Не съм пробвала ЕБХ, говоря просто от опит. Щом имате желание, пробвайте.
Свекървата твърди, че толкова рано са приучвали ММ на "хигиенни навици" навремето - и според нея е имало резултат.

# 635
Влезте в групата във фейсбук за ЕБХ, там ще получите адекватни съвети. Аз пробвах, но просто нямах сили постоянно да го издържам. Успех на вас.

# 636
ЕБХ не е приучване към гърне, а просто се следва естествения ритъм на бебето и стремежът е изхожданията да са извън пелените. Може да се практикува от самото раждане или от по-късен момент. Трудоемко е и може да се опита за част от деня, а не през целия ден, например. А за сядане на гърне, то може да се практикува след като бебето може да седи самостоятелно без опора(не подпиране с възглавници и облегалка, а напълно самостоятелно седене). Преди това се практикува издържане на бебето в подходяща поза над леген, гърне, мивка или друг съд.

За повече подробности, наистина прегледай групи и теми, свързани с ЕБХ. Мисля, че и тук във форума има стари такива теми. Успех!

# 637
Някоя пила ли е Геломиртол при бременност? Безопасен ли е? От вчера съм с температура и болки в гърдите, кашлица с доста гъст секрет. Пия биозин мама и стодал, парацетамол за температурата, обаче ме болят гърдите, цяла нощ ми беше много гадно… най-вероятно ще отида на преглед, но не знам къде (Пловдив), ако някоя може да ме насочи ще съм благодарна.

# 638
Здравейте мами новасъм тук исках да попитам дали някой от вас е раждал в Шумен ще раждам със секцио  как са там нещата колко дни ще съм там и със бебчето кога ще се видим и свижданията как са моля отговаряйте на въпросът ми слет 2 седмици съм в болницата

# 639
Здравейте. От началото на бременността съм с нисък хемоглобин. Пия сорбифер, но не стига, че не се качва, а пада все повече. Кажете нещо, с което бързо да го кача, моля

# 640
Здравейте. От началото на бременността съм с нисък хемоглобин. Пия сорбифер, но не стига, че не се качва, а пада все повече. Кажете нещо, с което бързо да го кача, моля

За да се покачва освен приемът на желязо трябва да имате високо Б12.

# 641
Добре е В12, но не го пия в момента. Не знам каква доза да взимам като ми е в норма, а АГ не се вълнува много от витамини..

# 642
За да се усвоява желязото, трябва прием на витамин С. Може да пробваш билкова кръв. Също ако приемаш магнезий, трябва да има поне 4 часа интервал между приема на магнезий и желязо.

# 643
Да, през интервал са ми с магнезия..
Вит Ц не смея да пия, защото съм с тромбофилия и нали сгъстява кръвта.
Тази билкова кръв не съм я пробвала, може да опитам. По - силна ли е от Тотема?

# 644
И аз съм с нисък хемоглобин, след прием на Сорбифер и Б12 за 1 месец, хемоглобина се е повишил само с 2, а желязото е 11 като стойност (не съм го изследвала преди започването на Сорбифера), доста ниско за толкова време прием ежедневно, а спазвам правилата за 4 часа без млечни, магнезии и т.н.

Чела съм, че със сок от цвекло, морков и лимон се повишава хемоглобинът и в началото пиех, но май и това не е полезно много често.
И аз ще съм благодарна ако някой предложи нещо за повишаване…

Също тук има тема за б12 и някъде ми попадна като поддържаща доза по 1 на седмица (но не съм сигурна).

Общи условия

Активация на акаунт