Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 75

• 37 356
  • 773
  •   1
Отговори
# 690
Е, тя като отиде при втори лекар, ще даде половината пари за изследванията.
Аз не виждам нищо лошо, че е предложено на жената да си ги направи.
В повечето случаи, тези изследвания се правят след 1-2-3 загуби, някои в много напреднала бременност.
Ако се знае за състоянието, се третира лесно и има добри резултати, ако не се знае- се разбира, когато вече е късно...

# 691
Според мен е хубаво да изследвате тромбофлибия. Аз също имам едно живо родено дете,без проблем,но я изследвах.
При нас беше след две загуби,но аз се оказа че нямам.Аз освен генетична съм изследвала и придобита. Според мен във време на памдемия,все пак трябва да се сте подготвена и няма как да знаете че за 9 месеца няма да се разболеете. Нека го има изследването във ваш плюс ще,но все пак вие си решавате☺

# 692
Честно казано аз дори бих се зарадвала ако АГ ме изпрати на такова изследване (естествено ако не ме накара да го направя в неговата лаборатория), все пак това си е едно спокойствие в плюс. Коя е вашата АГ и какво изследване ви препоръча - само за вродени или за вродени и придобити тромбофилии?

# 693
Здравейте,
Имам положителен тест за бременност и по календар съм в 4 г.с.+4.
Пуснах си прогестерон, тсх и фт4 и имам следните резултати:
ТСХ: 3.15, реф. ст-ст 0.3 - 4.5
ФТ 4: 16.63, реф. ст-ст 12.8 - 21
Прогестерон: 34.34
Тествала съм ТСХ и тогава беше в норма, но доста време мина. Четох, че не трябва да е повече от 2.5 при бременност. Как се процедира в такъв случай? На ендокринолог ли се ходи или при АГ?
Не мога да преценя прогестерона дали е добре, струва ми се нисък. Притеснявам се понеже имам един спонтанен аборт в 6г.с. и още не съм ходила на преглед при АГ.

# 694
За тсх консултация с ендокринолаг. Аз съм с хашимото и пиех лекарства преди дс забременея, после ми увеличиха дозата, за да се поддържа около 2. За другото ще ти каже АГ.
Честито и успех.

Здравейте,
Тествала съм ТСХ и тогава беше в норма, но доста време мина. Четох, че не трябва да е повече от 2.5 при бременност. Как се процедира в такъв случай? На ендокринолог ли се ходи или при АГ?
Не мога да преценя прогестерона дали е добре, струва ми се нисък. Притеснявам се понеже имам един спонтанен аборт в 6г.с. и още не съм ходила на преглед при АГ.

# 695
Здравейте,
Аз бях на ендокринолог. При мен глюкозата е завишена. Каза ми че се гледа при бременни тсх да е до 2. При мен тсх е 1.7. Честито!

# 696
При мен моята ендокриноложка гледа предимно ft4 и ft3,ТСХ също е важно но не толкова за бебето. Аз в момента съм с перфектно ТСХ 1.38,но tf4 ми е към долна граница,както ft3. Затова сеа ми включи еутирокс 12.5 мг,възможно най-нищожна доза,4 пъти седмично,за да се вдигне ft4 но и да не падне много ТСХ. При мен по време на подготовка за ЗЕТ,ТСХ се вдигна и беше 3.3. От там ми изписаха най-минималната доза уж 25 мг и за два месеца падна на 0.04,а ft4 си беше към горна граница,което беше супер. В крайна сметка ft4 и ft3 били важни за бебето. Спрях еутирокса и ТСХ влезе в норма за месец и половина,но другите показатели почнаха да падат,в норма са но към долна граница. Това инвитро и бременоста си оказват влияние,иначе нямам проблем с ЩЖ.Сега пак ще включа хормона за 20 дни контрола и до края моята ендокриноложка каза,че ще се следим. Като трябва ще включваме и изключваме хормона само и само бебето да е добре,пак после квото ще да става 🤷♀При дамата ми прави впечатление че ТСХ е високо З за първи триместър,но ft4 е добре🤔

# 697
И при мен преди инвитрото беше нормално тсх, после го изследвах чак в 11,12 гс и беше малко над 5, ходих на ендокринолог и ми предпис л-тироксин , най ниската доза..... Но доста се стреснах, че късно съм разбрала Confused
Утре съм на вторичен преглед при ендокринолог   стискайте  палци хормоните да са влезли в норми Rolling Eyes

При мен моята ендокриноложка гледа предимно ft4 и ft3,ТСХ също е важно но не толкова за бебето. Аз в момента съм с перфектно ТСХ 1.38,но tf4 ми е към долна граница,както ft3. Затова сеа ми включи еутирокс 12.5 мг,възможно най-нищожна доза,4 пъти седмично,за да се вдигне ft4 но и да не падне много ТСХ. При мен по време на подготовка за ЗЕТ,ТСХ се вдигна и беше 3.3. От там ми изписаха най-минималната доза уж 25 мг и за два месеца падна на 0.04,а ft4 си беше към горна граница,което беше супер. В крайна сметка ft4 и ft3 били важни за бебето. Спрях еутирокса и ТСХ влезе в норма за месец и половина,но другите показатели почнаха да падат,в норма са но към долна граница. Това инвитро и бременоста си оказват влияние,иначе нямам проблем с ЩЖ.Сега пак ще включа хормона за 20 дни контрола и до края моята ендокриноложка каза,че ще се следим. Като трябва ще включваме и изключваме хормона само и само бебето да е добре,пак после квото ще да става 🤷♀При дамата ми прави впечатление че ТСХ е високо З за първи триместър,но ft4 е добре🤔

# 698
Моята АГ пък все още не ми е пускала нито тсх, нито микробиология при положение, че имам високо црп.. В 10гс съм.. Чувствам се недобре така, сякаш нон стоп трябва да дебна какви изследвания са нужни, защото тя нито едно нещо не ми е казала да изследвам. Ще си ходя и на частно май, но имаше часове чак за април.
Кажете късно ли е за тсх, опасно ли е, ако все още не е изследвано, а се окаже високо? Ако трябва още утре отивам на своя глава. Не съм доволна как постоянно дебна какво е нужно, а АГ я питам 100 пъти и тя все мъца и не ми назначава нищо..

И друг въпрос - случвало ли ви се е гаденето да почне толко късно? Нямах нито един симптом, но от оня ден ми се повръща по цял ден...

# 699
Ако искаш си направи тсх и фт4, може да вземеш направление за тях и от личен лекар, за да си спокойна....
Иначе микробиология и на мен не ми е пускана, а съм вече 15+5 гс, мисля следващия път да си искам Sad

Моята АГ пък все още не ми е пускала нито тсх, нито микробиология при положение, че имам високо црп.. В 10гс съм.. Чувствам се недобре така, сякаш нон стоп трябва да дебна какви изследвания са нужни, защото тя нито едно нещо не ми е казала да изследвам. Ще си ходя и на частно май, но имаше часове чак за април.
Кажете късно ли е за тсх, опасно ли е, ако все още не е изследвано, а се окаже високо? Ако трябва още утре отивам на своя глава. Не съм доволна как постоянно дебна какво е нужно, а АГ я питам 100 пъти и тя все мъца и не ми назначава нищо..

И друг въпрос - случвало ли ви се е гаденето да почне толко късно? Нямах нито един симптом, но от оня ден ми се повръща по цял ден...

# 700
Никога не е късно!Аз съм в 21 седмица вече.  Аз ходя при двама АГ и ако ви кажа че тоя по здравна каса гледа само бебето че е ОК на ехограф,върви си напред по развитие и грамажи и друго не го интересува.На частно АГ е мн мила жена и квото зависи от нея пуска,но при нея ходя в месеца веднъж. И честно казано доста от нещата си следя сама. Сега като пусках хормоните,викам така и така си ме бодът и ги плащам,пуснах си ПКК кръвна захар. Сега др като пускам след 20 дни хормони пак ще пусна и витамини.

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 12:03 от Милото

# 701
Благодаря на всички за мненията. Ще посетя ендокринолог и ще отида на първи АГ преглед по-скоро. Мислех да изчакам, за да може да се видят повече неща, но се притеснявам. Можете ли да ми препоръчате някой ендокринолог, за който не се чака много за час?
Аз също мисля, че не е късно. Жалко наистина, че лекарите не ни казват, а трябва сами да четем и да си пускаме изследвания. Аз покрай чгх реших да пусна и тези за всеки случай..
Успех на всички.

# 702
Много благодаря и аз. Ще пусна тсх и фт4, с направление от ЛЛ. Може ли да ме подсетите нещо друго, което да пусна, защото не искам да ме бодат всяка седмица за нещо. Без Пкк, скоро правих. Нещо друго около 10-12гс има ли? Хич няма да я чакам тази, нервирам се нон стоп да я дебна да ми пусне нещо. И й обяснявам, че от началото на бременността съм с високо црп и сега си изпросих МБ на следващия преглед. Чувствам се незащитена така, все да мисля какво пропуска тя..

# 703
Извинявай не видях, че си ги изследвала вече,  тсх не ти е мн висок, но може би ще искат малко да се свали, моята ендокриноложка, каза че ще го подържаме под 2, 5.
Вече може да си вземеш направление от ЛЛ за ЖК,  аз по това време се записах, ако е хубав ехографа, може да се види ясно вече, имам клипче от преглед в 9 гс и се вижда едното бебче все едно танцува, доста ясно Blush

Благодаря на всички за мненията. Ще посетя ендокринолог и ще отида на първи АГ преглед по-скоро. Мислех да изчакам, за да може да се видят повече неща, но се притеснявам. Можете ли да ми препоръчате някой ендокринолог, за който не се чака много за час?
Успех на всички.

# 704
Много благодаря и аз. Ще пусна тсх и фт4, с направление от ЛЛ. Може ли да ме подсетите нещо друго, което да пусна, защото не искам да ме бодат всяка седмица за нещо. Без Пкк, скоро правих. Нещо друго около 10-12гс има ли? Хич няма да я чакам тази, нервирам се нон стоп да я дебна да ми пусне нещо. И й обяснявам, че от началото на бременността съм с високо црп и сега си изпросих МБ на следващия преглед. Чувствам се незащитена така, все да мисля какво пропуска тя..

Пусни си инфекции токсоплазма,рубеола,херпесите и цитамагеловирус. Нищо не ти пречи щом те бодът да дадеш 3лв за ПКК и 2лв за кръвна захар. За щитовидните и ft3 си пусни според мен,ако имаш възможност. Все пак всичко е свързано с пари. Аз съм ги изследвала 6 пъти за два месеца и половина,за да видим дали ТСХ се покачва.Пусни и една урина!

Общи условия

Активация на акаунт