Моите рецепти събрани отвсякъде

  • 4 184
  • 113
  •   1
Отговори
# 60
  • зад кестените
  • Мнения: 795
ДОМАШЕН ТИКВЕНИК с ръчно точени кори. Стъпка по стъпка





https://www.youtube.com/watch?v=A9Dk3bOxvnY

# 61
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Кифлички

500 - 550 г брашно
200 г краве масло
200 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
3 с.л. захар
2.5 ч.л. (около 10 г) суха мая за хляб (или 50 г. прясна)
* 2 жълтъка
1 яйце за намазване на кифличките

Плънката  може да и с яйце и сирене но може и да е с мармалад от сливи.

Това тесто може да се съхранява в хладилник до три дни.
Печем ги на 180 градуса около 20-25 минути. Тестото е много нежно и се изпича много бързо.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 19:44 от цурето66

# 62
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Баница мая

За тестото: 1 кг брашно; 3 яйца; 250 мл лимонада; 1 с.л. сол; 10 г мая

За плънката: 500 г сирене

За намазване: 250 г прясно масло

За заливката: 200 мл прясно мляко; 3 яйца; 30 г захар




Първо се размива маята с малко вода. Прибавят се мазнината, солта, яйцата, брашното и лимонадата. брашното  се пресява. След това се замесва  тестото. Разделя се на 5 части и се оставя да втаса при температура 32-35 °C. Покрива се с влажна кърпа, за да не хване коричка.Разточват се 5 кори с диаметър около 25 см, намазват се с мазнина и се поръсват с натрошеното сирене.Корите се навиват на рула, усукват се като въже и се разтягат (да станат двойно по-дълги), след което се нареждат в тава, предварително намазана с мазнина.Не трябва да се допират, за да могат за да бухнат добре, пекат при температура 180-200°C. Печем баницата в умерено загрята фурна. След около 15 минути баницата се полива със заливката за баница.
Връщаме баницата във фурната и печем на същата температура за около още 20-25 минути.

# 63
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Курабийки

2.ч.ч.захар

4бр. яйца

1ч.ч.олио

200гр кис.мляко

1 бакпулвер

1 килограм брашно

# 64
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Курабийки
640 г брашно
120 г краве масло
3 големи яйца (със стайна температура)
120 мл прясно мляко (със стайна температура)
пакетче бакпулвер
 2 прахчета ванилия

# 65
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Курабийки със пълнеж

4 яйца, 250 гр кисело мляко, 150 гр пудра захар,
200 мл олио, 1 чаена лъжица сода бикарбонат,
1 амонячна сода, 2 ванилии, 750 гр брашно.

Разбийте яйцата със захарта, добавете киселото мляко с двете соди, ванилията, олиото и брашното. Замесете меко тесто, което приберете да престои в хладилника няколко часа. След това направете топчета, (около 100 броя), изпечете ги във фурната и като изстинат ги издълбайте.
Направете крем от
издълбаните трохи, 1 чаша прясно мляко,
1 чаша захар, 1 лъжица какао, 1 чаша смлени орехи, 125 гр краве масло, и ги слепете по две.

# 66
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Курабийки с мед

яйца - 4 бр.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
мед - 5 с.л.
сода за хляб - 1 ч.л.
ванилия - 1 бр. или захар с аромат на ром - 1/2 пакетче
брашно - пресято (около 700 г)

# 67
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Курабийки пълни със шоколад

яйца - 4 бр.
кисело мляко - 1/2 кофичка
олио - 1 1/2 ч.ч.
захар - 500 г
брашно - 1 кг
сода - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
амонячна сода - 1 ч.л.
ванилия - 2 бр.


Пълнеж
трохи - от издълбаните курабии
течен шоколад - 1 буркан
орехи - смлени в блендер
прясно мляко - за разреждане на шоколада


Оформяме топчета с размера на орехова ядка и печем на 150 градуса до готовност.

Вече изпечените курабии оставяме да изстинат и чак тогава ги идълбаваме. С остър нож издълбаваме всяка курабия и ги пълним с плънката.
Слепваме ги две по две.

# 68
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Сладки сърца

яйца - 4 бр.
захар - 1 ч.ч.
брашно - 800 г
кисело мляко - 1 ч.ч.
мас - 1 к.ч. разтопена
сода бикарбонат - 1 к.л.
амонячна сода - 1 бр.
мармалад - 1 ч.ч. за слепване
степче - розово
захар - кристал, за овалване

Замесва се меко тесто от брашното, яйцата, захарта, разтопената мас и киселото мляко, в което са разтворени двете соди. Разточвате се кора, Изрязваме със формичка сърчица
които се поставят в намазнена тава на разстояние едно от друго.
Пекат се в умерена фурна 170 градуса. После сладките се слепват две по две с мармалад и се потапят в разтворено във вода розово степче. Накрая се овалват в кристална захар и се нареждат в поднос.

# 69
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки

яйца - 4 бр.
захар - 1 ч.л.
амонячна сода - 1 ч.л.
олио - 1 ч.ч.
прясно мляко - 1 ч.ч.
брашно - 1 кг.
сол - 1 щипка

Меси се меко тесто, което се оставя да престои за 1 час, след което се точи кора дебела около 1 сн. Реже се на лентички, които се увиват около формичките, които предварително са намазани с олио и се печат.
Пълнят се с крем от мляко и нешесте

# 70
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки със жълт крем

2 яйца, със стайна температура
200 г захар
250 мл прясно мляко, със стайна температура
170 г масло, разтопено и охладено
1 чаена лъжица бакпулвер
800 г бяло брашно
1 белтък за намазване
разтопено масло за намазване на металните фунийки

Жълт крем за пълнежа:

1 л прясно мляко
2 ванилии
4 жълтъка
300 г захар
90 г бяло брашно
150 г меко масло
смлени орехови ядки
Прясното мляко се загрява се на умерен огън докато започне да завира. Жълтъците се смесват със 150 грама от захарта и се разбиват  докато се сгъстят, към тях се добавя брашното и се разбърква хубаво.
Когато млякото заври на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване се добавя към жълтъчната смес. Всичко се връща в тенджерата, която се слага на умерен към слаб огън. Сместа се разбърква непрекъснато с телена бъркалка за 5-6 минути или докато заври. Вари се 2-3 минути без да се прекъсва разбъркването. Оставя се да се охлади напълно като се разбърква от време на време
Когато кремът се охлади, маслото и останалите 150 грама захар се разбиват на пухкав крем. Добавят се към млечния крем и се разбъркват до хомогенезиране. Кремът се охлажда в хладилник за 4 часа.За пълнене на филийките  може да се използва  найлонов плик, като едното връхче се отрязва с ножица. Фунийки се напълват с крем и се  поставят в чашки за да не изтече кремът докато престояват, крема попива в тестото   се допълва с още крем.Отворът на всяка напълнена фунийка се потапя в настърган шоколад или кокосови стърготини. Поднасят се  на следващия ден.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 14:48 от цурето66

# 71
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки- по рецепта на Надя Владимирова

За тестото-2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.ч. олио, 2 ванилии и около 700 гр.брашно за меко тесто.Крема малко променям от рецептата-1 литър прясно мляко, 4-ри жълтъка, 1 ч.ч.захар, 6-7 с.л.брашно и 2 ванилии.Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се млякото с шупналата сода в него, олиото, ванилиите и накрая брашното.Замесва се тесто, което се разточва на не много тънка кора и се реже на тънки ленти. Навиват се на форми за фунийки и се поставят в/у хартия за печене.Пече се в силно загрята фурна на 180 градуса до бледо розово.Крема се прави, като половината от млякото (пастьоризирано или вече сварено) се слага на котлона, а другата половина се разбива с яйцата, захарта и брашното. Преди да заври млякото, се добавя на тънка струя яйчената смес и се вари до сгъстяване при непрекъснато разбъркване. Като е готов крема, се слагат и ванилиите.
Фунийките се пълнят с крема и е добре да престоят няколко часа, за да омекнат.Излизат около 40 броя.

# 72
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио (не пълна)
4 яйца
1 амонячна сода или
1 ч.л. хлябна сода
1 бакпулвер
Брашно колкото поеме за меко тесто.

Крем Ванилия

1 л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 жълтъка
8 с.л. брашно
8 с.л. пудра захар
2-3 ванилийки
1/4 пакетче масло (за готовия крем)

Прясното мляко и захарта оставям да заврат на слаб огън.Останалите продукти смесвам с малко прясно мляко и когато млякото заври започвам да прибавят сместа бавно и с непрекъснато бъркане. Когато крема е готов дърпаме от котлона и прибавяме маслото.
Фунийките се пълнят докато крема е горещ.
Готовите фунийки можем да поръсим със смляни орехи или настърган шоколад или с каквото желаем.

# 73
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки с млечен крем


3 яйца, 1 чаша кис.мляко, 1/2чаша олио
1 чаша захар,1 амонячна сода, 1/2 кафяна
лъж.хлебна сода,2 ванилии,брашно 1 кг.

Крема е от 1 литър и половина пр.мляко,  10лъж.брашно,5 яйца, 2 чаши захар,
3 ванилии и 100гр краве масло.

# 74
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Фунийки(излизат много бройки)

Разбих 5 яйца с 1 1/2ч. ч захар, 1/2ч.ч олио и
2 ванилии. Към 450гр. кисело мляко добавих
2 равни чаени лъжички сода, след като се загаси содата, добавих към разбитите яйца и замесих тесто с 1.2 кг. брашно. Оставям го да отпочине за 20 минутки, разточвам тънка кора, режа лентички и навивам на  метал и фунийки, пека на 180гр. до зачервяване.

За крема сложих да се стопли 1.5 л. прясно мляко с 2 ч.ч захар.
Отделно разбих 5 жълтъка, 120гр. царевично нишесте и още 500мл. мляко на кашичка и добавих на тънка струйка към топлото мляко. Бърках непрекъснато до сгъстяване, накрая добавих 1 пакетче масло и 3 ванилии.

Общи условия

Активация на акаунт