Обсъждане на имотни обяви-27

• 52 801
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
И ако там подпишете документи ще стане една бъркотия с която може да си създадете грижи... Дали да не действате през брокера, като настоявате да ви уговори среща и да ви заведе?
Аз като ходих на оглед един брокер на Адрес на капака колата ме накара да подпиша документи за оглед, за да ми покаже кооперацията и апартамента, разбирам ги, че на тях това им е хляба, но подписвайки го и не знаейки къде е, можеше да се окаже, че това вече съм го гледала с друг, някак, не ми се струва редно да е точно така, но явно е така.

# 196
Все си мисля, че подписването на бланка за оглед не те задължава да работиш екслузивно с агенцията за този имот.
Но е добре да се чете какво се подписва.

Макар изобщо да не вярвам, че някакъв хвърчащ лист, от който нямаш екземпляр, изобщо може да те задължи за нещо.

# 197
Аз пък се чудя на какво основание продавачът ще дава информация кой е купил имота, че агенцията, като разбере че си ти, да търси неустойки Thinking

# 198
агенцията може да има договор с продавача
те си ги следят нещата, важно им е да си вземат комисионната
чувала съм и за запорирани имоти чрез съд, ако купувачът прескочи агенцията, ама това беше преди години
та не е съвсем безобидно подписването на 'хвърчащ' лист
всичкото водене на приятели по огледи, за да се подпишат вместо теб е по тези причини

# 199
И аз не мисля, че е безобидно, но и не го правят както трябва. Аз ви описах моя случай трябваше да гледаме апартамент в Малинова, срещнахме се на НСА, подписахме хвърчащото листче и тогава ни заведе до апартамента, до този момент, аз не го звам кой е и реално е напълно възможно да съм ходила преди това с друга агенция. Според мен е нещо недообмислено или си е измислено, но не се прилага правилно, нямам идея.

Със сигурност имат възможност да проверят на кой е жилището и да търсят претенции, сигурно има агенции дето от това се издържат дори. Мисля си, че човек трябва да е предпазлив по отношение на подписване на бланки на коляно или на капака на колата.

# 200
Честно казано не вярвам такъв хвърчащ лист да има юридическа стойност. Но може и да не съм права.
По принцип, такива тъпотии подписвам само със заврънкулка, ако изобщо се съглася да подпиша. Как ще докажат, че е подписан от мен? Като това дори не е моят подпис...

Договорът с агенция е нещо съвсем различно, но това....

# 201
Даже и устният договор се счита за обвързващ по закон, а летящото листче си е съвсем договор. Иначе ако се подпишеш с грешен подпис нещата стават странни. Наистина не знам как ще докажат, че си подписала ти, а не са те подписали те. Особено ако подпишеш с истинския си подпис, но изписан много бавно и с натискане. Тогава всеки графолог ще го обяви за фалшив и ще е основание за претенция за фалшификация. То затова напоследък все по-често ме карат освен подписа да пиша на ръка и трите си имена.

# 202
агенцията може да има договор с продавача
те си ги следят нещата, важно им е да си вземат комисионната
чувала съм и за запорирани имоти чрез съд, ако купувачът прескочи агенцията, ама това беше преди години
та не е съвсем безобидно подписването на 'хвърчащ' лист
всичкото водене на приятели по огледи, за да се подпишат вместо теб е по тези причини
В такъв случай продавача не си ли взима беля като обявява имота и другаде с "риска" да го продаде. Аз като купувач каква вина ще имам..? Явно обявата не е ексклузивна. Дето се вика, ще отида пак на оглед , ще подпиша предварително пак листче за оглед, а ще се окаже, че е имот, който вече съм гледала, както сте писали горе. Тогава на кого дължа комисионна, на "кой превари, натовари" ли?!

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 11:28 от tuali

# 203
Може и да не съм разбрала ситуацията правилно, но мисля става дума за едно листче, на което дори и имена не се пишат, обикновено брокера казва, че той ще го направи по- късно, и пише, че просто ти е показан даден имот. Даже не знам дали и адреса на имота го има там.
Та за мен това е проформа и отчитане на дейност пред шефа.

Такива листчета са ми давали за оглед при наемане. При продажба до момента не са ми и споменавали за такова нещо. И ако някой го направи, няма да го приема на сериозно и ще спрем да работим заедно. Особено, ако е обвързващо по някакъв начин.

Но може да е у друг случая тук. Както казах, хубаво е да се чете какво се подписва.

А за такова нещо като устен договор не съм чувала, камо ли да търсят отговорност за това. Записват те какво казваш или? Каква е врътката?

# 204
Целта ни не е да спорим, а да се предпазим от евентуални проблеми като споделяме лични впечатления или кой какво е чул/видял. Всеки си преценява как ще подходи.

# 205
Имам следният казус, за който търся мнение. В търсене съм на ново жилище и наскоро се свързах с брокери, които ми показаха няколко имота с уверението, че тези оферти са уникални, невероятни, още не са на пазара (едва ли не пуснати само за тях), все още под пазарна цена и алабала. Харесах един от имотите при огледите. Дотук добре. Но сега, докато продължавам да си ровя обяви, намирам въпросния имот в един сайт с 20хил евро по-ниска. 😄. Свързах се с хората зад обявата, твърдят, че са самия инвеститор, който препродава апартамента, закупен от друг (пръв) купувач преди време. Убедена съм, че става дума за същия апартамент, който гледах с брокерите... И сега се чудя как да подходя: да информирам брокера, че офертата им хич не ми се струва толкова уникална и изгодна, както ми я представиха, с цел да смъкнат цената или направо да се свържа с хората от обявата (инвеститора или собственика) и да не се занимавам с първите повече. Подписах им някакъв лист за огледите, ако има значение, това задължава ли ме непременно да купя през тях даден имот? Извинете за лаишките въпроси, но нямам опит с тези неща.
Направете оглед на същия имот с другите продавачи (инвеститори) за да се убедите, че фактите са точно такива, каквито ни ги представяте. Аз също имам съмненията на:
Обадете се на обявата с по-ниската цена и вижте дали изобщо е реална или е "току що го продадохме, но имаме друго подобно".

# 206
Никой не спори. Точно това правим, споделяме личен опит.
Аз лично, целях и да успокоя дамата, ако нещо се е притеснила, че някой ще я подведе под отговорност.

# 207
Хора, как може да си мислите, че не подлежите на отговорност, когато сте подписали нещо съвсем съзнателно? Това е несериозно.
По-скоро си мисля, че това не се случва, защото никой не е стигнал до там, или не е било на преден план и затова се разминава, отколкото че е невъзможно и пренебрежимо.
Представете си само ако имота е 200 000 евро колко са 3 % от тая сума и че някой може точно това да чака. Вземат си справка от АП и действат, имат подписан документ, графолози, свидетели все ще свършат работа ако се стигне до там.
Аз съм попадала на едни и същи снимки на жилища, които се оказва че не са на един и същи физически апартамент. 20 хиляди евро е твърде голяма разлика, не са 2, не са 12, а 20. По-скоро вярвам, че не е същото жилище или, че някакво ДДС не е споменато, нещо от сорта.

Ако аз съм подписала документи и/или договор с някакъв брокер и имота е един и същ, ще настоявам той да договори нещата и да постигне същите параметри ако толкова много ми харесва този имот и съм решила да го купя. Ако и това не е възможно, тогава ще го купи мъжът ми, синът ми, но не бих продължила да подписвам още обвързващи огледи с още брокери, това е личното ми мнение, без да го налагам. Сигурно има и други решения, за които аз нямам опит и не се сещам като варианти.

# 208
  • Бургас
Home2U  имат честа практика да водят такива дела, обикновено за техния протокол на оглед искат и лична карта и записват всички данни. Други агенции също искат лични карти. Съветът ми е да внимавате, дори да не сте давали лична карта, не знаете реално какво сте подписали...

# 209
blackcat, въпросът е какво точно си подписал. Разбира се, че ако е договор е възможно. Но дамата по- горе каза друго, затова изхождам от моя опит, че е "листчето" за отчитане на дейност, в което дори няма данни.
Ако имат данните ти от ЛК и си се подписал е съвсем друга история.

Но както казва и Rosi, важно е да се чете, преди да се разпише човек.

Аз не съм попадала на такава агенция до момента, но съм работила с малко като цяло и то най- големите. Та там не са имали притеснения, че ще ги прескочат явно.

Както и да е, различни практики имат явно. Аз не бих работила с агенция, която ми иска ЛК за оглед. Никакъв шанс.

Общи условия

Активация на акаунт