Момичета, това което съм написала за сериала БЗЧ не е преразказ на финалнияя епизод, а само последните 5-6 минути, т.е. самия финал. Нямаше смисъл да ви преразказвам целият епизод, защото логично затвориха всички сюжетни линии. Накратко, „лошите“ си получиха възмездие, а "добрите" се събраха на сватбата на Фикрет и сериала приключи с финал в стил "три дни яли пили и се веселили".
За по-голяма гледаемост на последния епозод, защото иначе какво щяхме да гледаме прислугата, а с нея рейтинг не се постига
, вкараха интрига с появата на Вахап опасан с динамит. Понеже на сватбата присъстваха валията, естествено кмета Лютвие, защото жени племенника си, шефа на полицията и прокурора, Вахап искаше да притисне шефа на полицията и прокурора, за да освободят брат му Абдюлкадир, който беше с присъда за екзекуция. В последния момент вуйчо Аднан, който винаги беше най-мудният и неадекватен работник в конака се задейства и каза, че динамита е фалшив и няма да гръмне, така арестуваха Вахап и спасиха сватбата. С една дума доста наивен край на сериала.

За мен бяха най-важни тези последни минути, за да разбера какво се е случило с оцелелите герои.
Кмаро, мисля, че този край за Хакан е по-достоен. По подобен начин Зюлейха постъпи и след смъртта на Йълмаз. Когато се подготвяха да се устроят с Йълмаз, след като се разведат от брачните си половинки, той беше разпродал доста имоти и беше събрал една крупна сума, която беше заровил в един парцел, където смяташе да си построят къща. След неговата смърт парите бяха намерени и тогава Зюлейха реши да се дадат за благотворителност в памет на Йълмаз. Същият мотив използваха и след смъртта на Хакан. Само, че с тази разлика, че Йълмаз беше погребан в Чукурова.
Джулс , предпочитам да възприемам края на Хакан с добро и да се надявам, че раздадените пари, са послужили по-добър живот на бедни чукуровци и ще го помнят с добро.
Но на мен друго ми направи впечатление, което допълва твоята мисъл. В 140-та серия, в сцената след смъртта на Хакан, на опелото му в конака, когато мъжете бяха седнали отвън и хората попитаха къде ще бъде погребан Хакан. Фикрет отговори в Измир където е погребано цялото му семейство. После валията потвърди, че така е най-добре, защото той не е от Чукурова.
Споделям твоето мнение. Когато раздадоха част от състоянието му, никой не попита защо акциите и земята му в Чукурова се раздава на бедните в Чукурова. Можеха да ги продадат и с тях да посрещнат нуждите на хората от родния му край. Нима в Измир бедни хора няма? Но когато стана въпрос къде да се погребе, обърнаха внимание че не е местен. Йълмаз от къде е, че го погребаха в Чукурова, или така постъпиха, защото имаше бивша жена и кандидат жена, както и две деца в Чукурова. Защо Лютвие не я погребаха в Бурса при съпруга й? Веднага щяха да дадат отговор: "Да, но тя работеше за благото на Чукурова!" Тогава Хакан за чие благо работеше в последно време? Парите на Хакан за чие благо отидоха? И аз си помислих същото. Щом Зюлейха го погребва Хакан в Измир, дали поне веднъж ще посети ли гроба му? Изобщо кой ще се сети за Хакан?
Повярвай, може би така стана по-добре като му раздаде имуществото. Поне ще има хора, които ще го помнят с добро.
Ако имаш желание да изгледаш последната серия, обърни внимание на последния детайл - разпилените снимки. Няма снимка на Йълмаз, но снимката на Демир с Лейля като негова наследница стои на централно място. Имаше снимки на Шермин и Бетюл, даже мисля видях и на Фюсун, но не и на Йълмаз, камо ли на Хакан. Смятам, че този детайл са го вмъкнали като компенсация за феновете на Демир, които си го търсеха целия 4-ти сезон.
А и логично, той е бащата на децата на Зюлейха. Официално се води баща и на Аднан Йълмаз, макар че в памет на биологичния си баща са решили поредността на имената му да е различна. Изписаха името му като режисьор Йълмаз Аднан, но с фамилия Яман. Това означава само едно - Зюлейха каквото и мнение и отношение да имаше в последно време към Демир и да смяташе, че не е бил добър съпруг за нея, считаше, че е бил много добър баща на децата (макар, че и за това може да се спори, добър ли е бащата, който отделя децата от майка им и то по-най-агресивен начин и то неведнъж
) и тя се е постарала да поддържа спомена за един любящ баща, мислейки за децата си, точно така, както Хюнкяр не е оцапала паметта на Аднан в спомените на Демир, въпреки, че никога не е била щастлива с него. Виктория, изгледах четирите серии на "Гробище" и на мен ми хареса. И аз го препоръчвам.

алексия