Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 8

• 52 256
  • 850
  •   1
Отговори
# 75
След няколко дни опити най-накрая успях да се свържа с НПГПФ. Няма да имат тази година ден на отворени врати. Малко съм разочарована. Sad Това е първо желание на моя син и исках да видя отвътре как е училището.

# 76
  • Редута, София, България
Здравейте и много се извинявам ако се повтарям. Нас ни интересуват Училища, които предлагат Графичен Дизайн или Компютърна Графика или Анимация по възможност БЕЗ допълнителен изпит по Рисуване. Мисля, че ще е адски изморително за дъщеря ми да ходи да рисува по 4 часа за всяко училище. Това просто ми се струва абсурдно. Много благодаря! Включвам се да следя всичко и аз, че гледам много са разпиляни тези специалности по всякакви училища. Ориентирали сме се към 51во ,разбира се ,за първо желание, но гледам че миналата година е било доста трудно за влизане и после, естествено, Гимназията по Дизайн "Елисавета Вазова" , за където Нямат допълнителен изпит по рисуване, нали? Много ни се иска във Фотографското,  но там елиминирането на не до там с възможности по рисуване ми изглежда безмилостно. А все пак в Компютърната Графика се изискват умения и по ИТ , математика и английски Някакви.

# 77
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не мисля, че има такова училище. А и изпитът по рисуване е необходимост за отсяване на умения. Аз може да желая да уча в такова училище, да съм пълен отличник, но да нямам никакъв талант. Изпитите не са толкова неприятни. Особено, ако човек знае, че с тях ще постигне целта си.

# 78
Дъщеря ми няма да тръгне да кандидстства тези специалности ако няма талант по рисуване, много ясно, но не сме ходили на уроци по рисуване. За малкото време,  което имаме ще я запиша, но има много училища, които изискват само оценките от ИИ и ИТ без допълнителен изпит.

# 79
Ирушка, в първия пост има списък с училищата към МОН. В сайта на всяко училище пише за коя специалност се влиза с изпит за проверка на способностите и в коя е само с оценките от дипломата и НВО.

Правят ми впечатления две неща, не ми се сърди, ще ги напиша.

но не сме ходили на уроци по рисуване.
Тук никой не ходи с детето си на уроци, децата си ходят сами, те си имат желание и от тях идва. Да, знам, че това е паразитен израз, но е много показателен.

Мисля, че ще е адски изморително за дъщеря ми да ходи да рисува по 4 часа за всяко училище.

Всъщност децата се подготвят по много повече часове през годината и тези 4 часа минават неусетно за тях. Те цяла година работят за тези 4 часа. Вие малко тръгвате отзад напред. Променете нагласата си за тези изпити и специалности. Няма как да се учи нещо специфично, без да се отсеят децата, в случая с изпит по рисуване, независимо дали ще е натюрморт, фигурална композиция или цветна задача.

Всичко това го пиша с най-добри чувства, надявам се да разберете какво искам да ви кажа.
Вярвам, че дъщеря ви ще поеме най-правилният за нея път.

# 80
  • София
А защо е задължигелно детето да може да рисува за Анимация и компютърна графика? За 51-во няма изпит по рисуване.
Моето дете не може добре да рисува, но е добро в математиката и IT.
За Фотографското има изпит по рисуване за горните специалности.

# 81
Не, не е задължително, то затова има и такива специалности, в които се влиза без изпит.
Нагласата, че изпитът е изморителен ме учудва.

# 82
А защо е задължигелно детето да може да рисува за Анимация и компютърна графика? За 51-во няма изпит по рисуване.
Точно! И аз за това пиша! За 51во няма за ПГД Елисавета Вазова също няма изпит по рисуване, но във Фотографското има и там е достатъчно даже да изкараш 3ки по български и математика , но има изпит по рисуване,  който елиминира 90% от кандидатстващите.  Нямам проблем  с изпита по рисуване, но да беше наципнализиран както са по български, математика и английски.

# 83
  • софия
два месеца и половина е много малко време за подготовка, но не и невъзможно. Просто ви трябва отдаден учител и разбира се повече финанси за да може да сбиете подготовката в две занятия седмично.

нсериозно е да се тръгва в сфера къъм изкуствата без намерения за полагане на усилия.
Ако просто смятате, че графичните и компютърни специалности са яко нещо, модерно, и щото е с компютри се изкарват повече пари - сте в една много малка част от цялата картина.
Вярно е, съшествуват графични дизайнери и всякаки други комп. сфери за оформяне, на интериорен дизайн и сие, които нямат задължителната нужда от художествена специалност  в гимназия и е пълно с графични дизайнери или предпечатна подготовка без такова образование. Разликата с добрите такива е именно доброто художествено образование, таланта и работливостта. Да си отдаден и да харесваш, каквото правиш.
Много често ще чувате напред в живота израза "страстта за това което правиш" и това ше е най-правилният ориентир дали си на правиното ямсто.

Ако избягвате от математика и учене с рисуване сте в грешка. Противно на общоприетото рисуването не е контра на математиката. Много родители правят погрешно такъв завой.

Пожелавам ви да намерите това, което търсите и успех за детенце!

Самият факт, че задавате такъв въпрос прави безмислен отговорът. (и все пак, по-късно през деня ше се постарая да ви отговоря, сега нямам време)
Има причина 51-во да не е сред водещите места за росуване. И има изпит за проверка на способностите, тоест рисуането не е отхвърлено като изискване.

междувремнно разгедайте няколко профила на ученици в България и Англия, които учат анимация и са влязли (в бг) с пълно 6 на изпита по рисуване и високи оценки по мат и бел. Ученикът в Англия (той си е англичанин) е вече студент и е силен студент. Tретият профил е на дете, подготвяно един месец, но влязло на 5 място в изпит измежду над 200 кандидата, със силна математика в дипломата. За съжаления нямам линк да ви покажа работите на дете в специалност "рекламна графика" влязло на първо класиране във водещо училище и специалност.

Ако искате да се занимавате с нещо посредствено на бюро, нищо не е задължително. Смелите мечти и силни места искат своето време и отдаденост.

редактирам, вярвам, че който трябваше е видял.

Та, като гледате профилите, вие кажете дали трябва да може да рисува за анимация и компютърна графика.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 14:35 от Амели

# 84
  • София
два месеца и половина е много малко време за подготовка, но не и невъзможно. Просто ви трябва отдаден учител и разбира се повече финанси за да може да сбиете подготовката в две занятия седмично.

нсериозно е да се тръгва в сфера къъм изкуствата без намерения за полагане на усилия.
Ако просто смятате, че графичните и компютърни специалности са яко нещо, модерно, и щото е с компютри се изкарват повече пари - сте в една много малка част от цялата картина.
Вярно е, съшествуват графични дизайнери и всякаки други комп. сфери за оформяне, на интериорен дизайн и сие, които нямат задължителната нужда от художествена специалност  в гимназия и е пълно с графични дизайнери или предпечатна подготовка без такова образование. Разликата с добрите такива е именно доброто художествено образование, таланта и работливостта. Да си отдаден и да харесваш, каквото правиш.
Много често ще чувате напред в живота израза "страстта за това което правиш" и това ше е най-правилният ориентир дали си на правиното ямсто.

Ако избягвате от математика и учене с рисуване сте в грешка. Противно на общоприетото рисуването не е контра на математиката. Много родители правят погрешно такъв завой.

Пожелавам ви да намерите това, което търсите и успех за детенце!

Самият факт, че задавате такъв въпрос прави безмислен отговорът. (и все пак, по-късно през деня ше се постарая да ви отговоря, сега нямам време)
Има причина 51-во да не е сред водещите места за росуване. И има изпит за проверка на способностите, тоест рисуането не е отхвърлено като изискване.

междувремнно разгедайте няколко профила на ученици в България и Англия, които учат анимация и са влязли (в бг) с пълно 6 на изпита по рисуване и високи оценки по мат и бел. Ученикът в Англия (той си е англичанин) е вече студент и е силен студент. Tретият профил е на дете, подготвяно един месец, но влязло на 5 място в изпит измежду над 200 кандидата, със силна математика в дипломата. За съжаления нямам линк да ви покажа работите на дете в специалност "рекламна графика" влязло на първо класиране във водещо училище и специалност.

Ако искате да се занимавате с нещо посредствено на бюро, нищо не е задължително. Смелите мечти и силни места искат своето време и отдаденост.

редактирам, вярвам, че който трябваше е видял.

Та, като гледате профилите, вие кажете дали трябва да може да рисува за анимация и компютърна графика.

Не, няма нужда да ми отговаряте по-подробно.
Темата е за след седми клас и средното образование не е показател за професия.

# 85
  • софия
Темата е за след седми клас с рисуване.

Мисля, че споделям полезна информация, съжалявам ако съм засегнала някой, но основната цел е да сме информативни, а не да намерим какво и да е училище след 7 клас, в тема в която очевидно се говори за рисуване.

# 86
  • sofia
Точно! И аз за това пиша! За 51во няма за ПГД Елисавета Вазова също няма изпит по рисуване, но във Фотографското има и там е достатъчно даже да изкараш 3ки по български и математика , но има изпит по рисуване,  който елиминира 90% от кандидатстващите.  Нямам проблем  с изпита по рисуване, но да беше наципнализиран както са по български, математика и английски.
За паралелките в 51 до преди няколко години, за всичките трябваше проверка на способностите по рисуване... явно са сменили балообразуването.

Една девойка от наборната тема за 12 клас завършва НПМГ и ще кандидатства анимация, така че ограничения няма, стига да си имал желание да се готвиш и развиваш през годините.
Имам още един познат младеж, който също след НПМГ кандидатства с рисуване.

# 87
  • софия
Веси, ще стискаме палци на децата.  От написаното разбирам, че се готвят? Или?
Ограничения няма, разбира се и никога не трябва да има, особено на база кой в какво училище е учил. Но не отстъпвам от виждането си, че рисуване е необходимо. В моите очи, това е основен инструмент. Нали някой трябва да ги измисли и пресъздаде тия герои и сцени в анимацията?! Предпечат ок, това е друго.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 18:25 от Амели

# 88
Ирушка, не пренебрегвайте рисуването. Има време за подготовка, особено за изпита за проверка на способностите. За другия не знам - зависи от темпото на работа. Да, за да се занимава човек с компютърна графика и анимация, трябва да може да рисува. Софтуерите се учат бързо, но за художествената сръчност и артистичния вкус са нужни години. Казвам ви го с най-добро чувство, като човек, който упражнява тази професия и е завършил първо математика, след това визулни изкуства. Анимацията е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО трудоемка професия, за нея трябва огромно търпение, нужни са безкрайно много дни по повече от четири часа упорит труд.

# 89
Темата е за след седми клас с рисуване.

Мисля, че споделям полезна информация, съжалявам ако съм засегнала някой, но основната цел е да сме информативни, а не да намерим какво и да е училище след 7 клас, в тема в която очевидно се говори за рисуване.

И аз останах без думи от коментара на denizarа
Не си засегнала никого, просто  каза нещата с нужните думи. Няма как да компютъризираш/анимираш  нещо, което не можеш да измислиш и да нарисуваш с ръка. Просто при вас в София тези училища са толкова много, а приемът в много от тях  толкова облекчен, че на хората започва да им убягва кое всъщност е най-важното.

Общи условия

Активация на акаунт