Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 394
  • 417
  •   1
Отговори
# 300
  • Швейцария
Аз не лежа на социални помощи в чужбина и го смятам за много долно, освен ако не ти се налага наистина. А тук съм не само заради финансови изгоди. Харесва ми реда, това че всеки поздравява, мисълта за общото благо, което в БГ не го виждам. Не искам да кажа, че всеки е такъв. Но ми прави впечатление например до нашия блок в Сф има пици на парче. Майка ми постоянно събира опаковките, а има кофа за боклук на 2 метра. Посади някакво цвете пред блока и след 2 дена е откраднато. Ами това тук го няма. Имаме прекрасни цветя пред блока и никой не си е помислил да ги къса или краде. Веднъж имах гости от БГ и откъснали едно лале. Получих веднага писмо от агенцията, че това е неуважение към градинаря и разваля имиджа на блока. С предупреждение, че при втори случай ще има глоба. А ММ веднъж се беше прибрал от работа и не забелязал, че обувките му са кални. Някой измел калта, сложил я в пликче и я оставил пред вратата ни с бележка, че блокът не е строителна площадка.

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 17:30 от JennyBG

# 301
Когато се проектира и строи качествена градска среда и между блоково пространство, което се плаща с данъци от всички, късането на цветя и газенето на трева ще е нечесто срещано явление.

# 302
Нина,кое според теб е много по-трудно? Да разработваш компютърни програми или когато огладнееш само да се протегнеш за един банан от дървото до теб,както правят в Африка негровците? Laughing
Знаете ли че самоубийствата сред юпитата на Уол стрийт е са в челната тройка,понеже не издържат на напрежението?

Определено не ми е жал за нюйоркските юпита.
Ама хич, никак, изобщо.

# 303
Сякаш на NY юпи му е жал за бедните в Африка. И докато юпито е направило своя избор, съвсем осъзнат, огромна част от света живее без избор и в мизерия. Много грозно сравнение.

# 304
Абсолютно. Юпито винаги може да дауншифтне и да стане фермер например.

# 305
Юпитата вече се пенсионираха, сегашните им заместници са доста по-загрижени.

# 306
... Преди две седмици се върнах от Истанбул и София ми се вижда едно спокойно, с нормално движение, а е рай. Ходя само на туристически места, не се интересувам как живеят местните…

Пробвай да стигнеш в 8 часа сутринта в работен ден от Младост 2 до Света Троица с автомобил. Или от Манастирски ливади до Банишора. Или която и да е друга дестинация и тогава говори за “нормално движение” 😅

Явно не си се поинтересувала и колко е населението на Истанбул. София с нейните 1,5 милиона по официални данни трябва да е около 7 пъти по-спокойно място за придвижване, ама не е. В Истанбул сме карали по 3 лентова магистрала до самия център. Задръствания нямаше, имаше много трафик.
Изобщо сравнението е абсурдно, все едно да сравняваш Мелник с Пловдив.

За мен най-интересното в пътуванията е именно да видя какъв е животът и културата на хората там. Иначе си просто кон с капак, който консумира някакъв туристически продукт..

# 307
И къде другаде няма задръствания в големите градове? Всички предпочитат личен автомобил, независимо къде живеят. Аз се придвижвам с колело навсякъде, но живея в столица малко по-малка от София и съм в широкия център. Моите колеги идват в офиса в 8ч, за да избегнат трафика сутринта. Проблемът е автомобилопочитанието и липсата на велосипедна инфраструктура. А градският транспорт е на ниво в София и като цена и като обхват и честота, според мен.

# 308
"Автомобилопочитането"  в голям град с уреден градски транспорт е един от най-ярките изблици на провинциалност (по-малко от 1/5 от живота ми е бил в столици) и липса на мисъл за другите.

# 309
Аз ползвам само метро в София и не знам какво е задръстване, защото не съм шофьорка. Отделно и последните години съм основно хоум офис.

# 310
В Англия съм си купувала алкохол след 8 вечерта. За първи път чувам, че не можело?!
За хората на помощи изобщо не ми се вярва, че 20% от населението на някоя западна държава зависи изцяло от тях. Затова питах къде точно се случва това или поне за някакви статистики.

Колкото до останалото - аз не смятам, че трябва да пазим общите части само ако държавата гради "качествена градска среда". Не е голяма философия да си изхвърлиш боклука в кошчето и да не газиш тревата. Мотивацията ми да се държа прилично не зависи от парите, които държавата е вложила.

# 311
В психологията отдавна съществува спор природа или възпитание ( nature vs nurture). Доколкото съм запозната, няма консенсус, а по-скоро и двете са важни. Ако всички живеехме с паркове и качествена и поддържана градска среда, както в много други страни, и ние ми се струва, щяхме да сме по-щадящи към заобикалящата среда, която всички ползваме. Естествено и обратното го има, но не е толкова силно изразено - т. е колко пъти се случва да се брутализира хубаво проектирано пространство (където то не е изключението, а нормата, като в чужбина например)?

# 312
  • Paris, France
В Англия съм си купувала алкохол след 8 вечерта. За първи път чувам, че не можело?!
За хората на помощи изобщо не ми се вярва, че 20% от населението на някоя западна държава зависи изцяло от тях. Затова питах къде точно се случва това или поне за някакви статистики.

Колкото до останалото - аз не смятам, че трябва да пазим общите части само ако държавата гради "качествена градска среда". Не е голяма философия да си изхвърлиш боклука в кошчето и да не газиш тревата. Мотивацията ми да се държа прилично не зависи от парите, които държавата е вложила.

До ранните 2000г, някъде до 2003 или 2005г, но не съм съвсем сигурна, защото не пиех алкохол 🥳, в супермаркетите затваряха щандовете за всякакъв алкохол с решетки след 20 или 21ч, защото нямаха лиценз да продават след този час. В пъбовете сервираха до 23ч, някъде, но може и да бъркам. Имаше разлика между off-licence и on-licence, но не я помня каква беше. Това намерих за днешно време:

https://www.thesun.co.uk/news/6187581/buy-alcohol-time-uk/

Миризма на пъб не мога да трая. Повдига ми се като наближа такъв. Доста забрани имат за алкохол и е много скъп, но броя пияници си е впечатляващ. Интересно, че в съседна Франция алкохолът е безбожно евтин, никакви забрани, сипват винце и на деца, но хората не пият толкова. В Шампания на обяд си пият шампанско в къщи и го предлагат на всяко ядене всекиму.

За алкохола разбрах, защото колеги, които работеха на американските пазари и свършваха работа късно вечер, тичаха в почивката в някой супермаркет да си купят поркане. Питах ги защо не идат след работа и така разбрах.

Тогава в 7/11 алкохол май не се продаваше, но не съм съвсем сигурна. За решетките в Safeway, Tesco и подобни съм сигурна 100%. Става дума за края на 80те до около 2003г.

"Summary of Full time and part time employment By ethnicity Summary. The data shows that: 75% of working age people (16 to 64 year olds) who were employed in 2019 worked full time, and 25% worked part time" - не зная колко от работещите на по-машко от 35 часа са на помощи.

# 313
  • София
"Автомобилопочитането"  в голям град с уреден градски транспорт е един от най-ярките изблици на провинциалност (по-малко от 1/5 от живота ми е бил в столици) и липса на мисъл за другите.
На тази тема водя постоянно спорове с ММ. Не само провинциалност, но и интелект. Едно е да имаш кола, друго е да я обожествяваш.

# 314
Съд в Англия е наложил доживотна забрана на англичанка (!) да посещава барове и ресторанти,щото е алкохоличка и правела мазало. Laughing Май такава присъда е единствената в света. Yum

Общи условия

Активация на акаунт