Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 354
  • 417
  •   1
Отговори
# 60
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Мда,така беше. За пръв път ми се случваше такова нещо, да ме отхвърлят заради това, че съм българка. Без да ме познават. Стана ми супер обидно и тъжно, но осъзнах, че нищо не мога да направя. Индийците и пакистанците имаха по- голям шанс от мен, заради традициите там и на тях вярваха. Така беше. Надявам се вече да не е....

# 61
  • Paris, France
Хм, интересно. Индийците и пакистанците са работливи, но най-нехаресваните, от местните жени колеги, особено сикхите (тези с тюрбаните), които са стереотипирани като миризливи (като всички останали от индийския подконтинент). Subcontinent му казват, а не полуостров, та намисисва на нещо по-долно.

Най-много подигравки и отхвърляне и дискриминация са понасяли точно те (подконтинента), навсякъде, където съм работила и учила в Англия. Отбягвах ги и аз 🤐.

Работех в магазин за парфюми, където индиец беше само собственика 🤩. Имаше англичанки, от Уелс, иракчанка, французойка, но жена от раса, различна на бяла той не нае, а търсеше непрекъснато 😻 персонал. Като напуснах ме питаше често не познавам ли някого.

Аз не бих се обидила на дискриминация  по някакъв признак, защото и аз бих я практикувала на тяхно място 😇, а и също имам силни етнически, езикови и културни предпочитания.   

От източноевропейците не харесват поляци, но те са много и някак си мизерни, не знам защо. Шумни са, пият.

Работех в хотел, където внукът на собственика грък не знаеше къде е България. Мислеше, че е някъде в латинска Америка или Скандинавия. Като му казах, че е до Гърция ме попита остров ли е и и в кое море.......

# 62
Аз не бих се обидила на дискриминация  по някакъв признак, защото и аз бих я практикувала на тяхно място 😇, а и също имам силни етнически, езикови и културни предпочитания.   

Ти осъзнаваш ли колко е тъпо това?
И го казваш с усмивка, като представител на нация, която често бива съдена на база на предразсъдъци. Точно ние би трябвало да знаем, че от човек до човек разликата може да е от земята до небето. И тези с предразсъдъците обикновено са идиоти, не виждащи по-далеч от носа си.

# 63
  • Най-красивата страна
Аз като студентка в Германия съм се сблъсквала с какво ли не.
Първата година колежка в университета ми каза,,Ама ти не приличаш на онези българи,които видях по телевизията..,,,Гледала е предаване за циганите...
За германците мога да кажа,че както ти се усмихват любезно ,така могат да ти забият нож в гърба.Въпреки,че мащехата ми е германка.
За Англия-англичаните смятат ,че те са най-великата нация и говорят с презрение за останалите .И не само за източноевропейци.Това видях и чух там.

Естествено ,че никой никъде не харесва гастарбайтери.
Отиват незнаещи език,съгласни на всякаква работа,често работещи на черно,без образование,без професия-чистачки,общи работници,болногледачи.работещи на полето.Тоест вършещи черната работа при унизителни условия и заплащане...която местните отказват да вършат.
Ние тук как гледаме на чистачките-ами аз също имам съседи,които даже не поздравяват чистачката.
Как гледате вие на общия работник,на боклукчията?На ромите?
Предразсъдъци и дискриминация има навсякъде.

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 09:42 от Veronikaaa

# 64
Гледам на тях преди всичко като на хора. Уважавам ги и ги поздравявам. Всеки честен труд заслужава респект!!
И не бих дискриминирала никого само на база раса или произход, при това без да го познавам!

# 65
  • Terra incognita
Авторката да добави към заглавието, че освен всичко сме и расисти и нетолерантни Joy

# 66
Аз не бих се обидила на дискриминация  по някакъв признак, защото и аз бих я практикувала на тяхно място 😇, а и също имам силни етнически, езикови и културни предпочитания.  

И го казваш с усмивка, като представител на нация, която често бива съдена на база на предразсъдъци. Точно ние би трябвало да знаем, че от човек до човек разликата може да е от земята до небето. И тези с предразсъдъците обикновено са идиоти, не виждащи по-далеч от носа си.
А представяш ли си тогава тези нации, дето са имали роби и са ограбвали колонии, извършили са холокост, и до днес се съдят за расизъм колко трябва да са по-зле в сравнение с нас?

# 67
Като ви чета, съм леко Scream
Моят кръг е международен. В един момент освен австрийци преобладаваха французи, сега, като ги изритаха моите приятелки, останахме с няколко италианци и гърци (жени и мъже). Не мога да кажа никакви генерални заключения. Да не говорим пък от личния ми австрийски кръг, които много харесват Пловдив и да са "айляк". Всъщност всеки австриец, който е дошъл с мен в Пловдив, е бил много щастлив и е искал да идва пак. Близка съм и с една мадама, смесена от Индия и Афганистан, притежава заведения. Няма гадже, сама си върти всичко и е страхотна. Даже може да казва някои неща на български Relieved

Не мога да се сетя да са ми казали лошо, защото съм българка, но заради възрастта. Като бях на 21-22 някъде, трябваше да обяснявам на разни чички къде са допуснали грешки в програмата и да ги оправят, ела да видиш..

# 68
Мисля, че светът или поне Европа доста се е променил в последните 20 години. Добре образован, знаеш чужди езици си навсякъде добре дошъл.

# 69
Мисля, че светът или поне Европа доста се е променил в последните 20 години. Добре образован, знаеш чужди езици си навсякъде добре дошъл.
Е, чак добре дошъл...Освен ако не става дума за рядка и търсена специалност, и да е придобита в престижен западен университет.
Българските икономисти/счетоводители, прозведени на конвейер в България, дълго ще се ослушват за работа по специалността в чужбина.

# 70
  • Paris, France

Предразсъдъци на моята възраст отдавна нямам. Имам впечатления. Да, от човек до човек е, но се сещаш, че самотна майка на 2 деца ще отсъства повече от 50 годишен ерген, а наемеш ли я с постоянен договор трудно ще се отървеш от нея. Също, че 100 килограмова лелка с акне, очила и нос като клюн не е представителна за работа с клиенти. На половината индийци (родени извън Англия) едвам им разбирах какво казват. В Англия половината жени са с наднормено тегло, но само 5% от жените на високи постове. Предразсъдъците не са само на етническа основа 🤩.

Не си мисли, че извън България работодателите нямат предразсъдъци и няма дискриминация. Гледала съм предавания, в които със скрита камера (или без) показват какво се случва със две абсолютно еднакви, по образование, пол, възраст, CV-та, когато в едното малкото име е Пол или Жак, а в другото Ахмед или Мохамед. СV-то на Мохамед не получи нито едно предложение за интервю 🤐. Имаше и за дебели, за хора над 45 и 55г.

А това за хората с предразсъдъци, които са идиоти, не виждащи по-далече от носа си предразсъдък ли е?

# 71
Да, расизмът и дискриминацията си съществуват, каквито и мерки и закони да се приемат.
Предубеден работодател знае какъв профил търси и много убедително ще се мотивира защо му е необходим точно този измежду камарата св-та от разни националности.
Или най-невинното извинение би било заради акцента. Ако е работа с клиенти.

# 72
Pepa57, стана ми интересно ти къде си и къде е тази мощна икономика, че да се справи без чужденци. Щом заради акцента не се назначават хора....

# 73
  • Paris, France
Pepa57, стана ми интересно ти къде си и къде е тази мощна икономика, че да се справи без чужденци. Щом заради акцента не се назначават хора....

Във Франция има много чужденци, но повечето новопристигнали говорят приличен към много добър френски, защото идват от държави, където е официален език или е много разпространен.

Повечето кол центрове на френските фирми са изнесени в Мароко, Тунис, Румъния, България, където персоналът излиза от френски училища и даже няма чужд акцент като говори.

За французите африканец или арабин със силен акцент на френски е необразован, селяндур и тъп.

Живея близо до Défense и през ден чужденци ми казват, че се чувстват облекчени, че мога да им обясня нещо на английски, защото с часове питали наоколо и никой не знаел английски. Странно ми е, защото има доста младежи наоколо, но явно не знаят английски или не им се занимава.

Тук чужденец няма шанс да намери работа без език, защото се състезава с чужденци, които знаят добре езика. Изключвам проектите в IT сферата, където 80% от заетите не знаят френски.

# 74
Никой и по никакъв повод не би обосновал избора/отхвърлянето на определен кандидат с акцента му или липсата на такъв. Има достатъчно други политкоректни причини и аргументи. Недостатъчна квалификация, липса на специфично, ''уж'' много важно умение или опит, дистанция за пътуване, което тук (UK) e важно... Досиетата на всички кандидати се пазят 6м по закон и всеки отхвърлен кандидат има право в този срок да поиска обратна връзка относно причините за отхвърлянето му. При провеждане на интервюта въпроси, свързани с вероизповедание, семейно положение, брой деца, възраст и прочие са абсолютно недопустими. Всичко, което би могло да се използва от неодобрените кандидати да оспорват решението.
Имам един шокиращ лично за мен пример, но ще пропусна да споделя, поне засега.

Общи условия

Активация на акаунт