Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 402
  • 417
  •   1
Отговори
# 240
Критичното мислене ни липса, да, заради това и около 80% смятат, че са открили топлата вода, като четат и споделят конспиративни постове в социалните мрежи.
Положението с образованието е доста отчайващо, така че горното не е изненада.
За липсата на чистота също е така. Боклуците си хвърляме където ни видят очите. Редовно виждам тийнеджърки да хвърлят празни чаши от Старбъкс на земята, по пейки, но не и в кошчето, където им е мястото. Как може да дадеш 10 лева за кафе, а да проявяваш такава липсва на възпитание?!
И след домашния любимец така не се и научихме да си чистим. Центърът е омазан в лайна. Ами никак не е приятно и сами сме си виновни за всичко.

# 241
  • София
И дежурното оправдание "Аз плащам данъци".

# 242
  • Пловдив
"Нито критично мислене имат повечето хора, нито пазим чистота, нито елементарна здравна хигиена, нито отговорности, лицемерни са...абе нямам думи. ... Все да минем между капките, все "мен това не ме интересува, да се оправят"... пък за култура и такт изобщо да не говорим. Защо не можем да бъдем единни? Кога ще се изкорени тоз' балкански манталитет? Как се живее с тези хора? Как се абстрахирате от простотията, дори когато са ви семейство?"

Не може да обобщавате така. Не може да твърдите, че повечето хора нямат критично мислене. Вие не сте съдник над останалите! Има балкански манталитет, но той не може да се изкорени, които не могат да свикнат с него, обикновено напускат страната. Но някои от тях си пренасят манталитета, който не харесват, в чужбина, затова има някаква тенденция, че емигрант българин гледа да стои далече от друг българин. За чистотата съм съгласна, защото това се вижда всекидневно.

Простотия - ами някои хора са по-прости от други, но пак не може да ги съдим.

# 243
  • София
Сякаш в други държави няма прости хора. Има, обаче спазват реда, защото има кой да ги сакционира. Тук и "сложните" сгафят ли нещо - се скатават и търсят начин да избегнат наказанието.

# 244
  • Paris, France
Редовно виждам тийнеджърки да хвърлят празни чаши от Старбъкс на земята, по пейки, но не и в кошчето, където им е мястото. Как може да дадеш 10 лева за кафе, а да проявяваш такава липсва на възпитание?!
И след домашния любимец така не се и научихме да си чистим. Центърът е омазан в лайна. Ами никак не е приятно и сами сме си виновни за всичко.

И аз виждам такива тийнейджърки, както и баби с по 3 кучета, които ги извеждат в 4-5ч сутринта и не чистят след тях и не сме в България. Имам съсед, чието куче оставя по 2 килограмови лайна в парка до нас. Той си носи лопатка и пликове, но хитро се прави, че не е видял. Кучето е много красиво. 

Лайната, ако са на тревата, даже не ги мисля. Тор 🤩.

# 245
  • София
Имаме навика да се самобичуваме повече от здравословното.
Невена, ти не си точно българската майка юнашка, за която светът е ужасно мръсно място и детенце ще се изцапа.
Аз напоследък минавам за по-пряко през тревна площ в парка до МОЧА и нито съм настъпила, нито дори видяла лайно. А не е като да няма кучета

# 246
Ох, Роузи аз направо съм потресена от твои постове в доста теми....

Кое не е вярно във въпросния пост, освен може би това за анцузите?

Не сме най-четящите и това не е от липса на средства, а от липсва на желание. Също важи за киното и театъра. Билети за театър се намират за десетина лева.
За чалгата също е вярно. Кликвам в YouTube да видя какви клипове набират популярност и виждам...Емилия, Меди, Софи Маринова, Константин, Азис...от 30 клипа, само няколко не са чалга. Някои хора може да са си изградили реалност, в която тези имена не съществуват, но милионите гледания говорят сами по себе си.

# 247
Тук се включвам като 20+ г емигрант. България е цвете и то в сравнение със страни със социална политика където 20% от населението са на социални помощи в социални жилища и където с поколения никой не работи. Голяма част от гореописаните са по-невъзпитани, по-мръсни и с такива психологически и ментални проблеми, каквито засега масово не виждам в България. Има и определена част от тези 20%, които се възползват от доброто отношение на държавата и прогресират като цяло. Но въобще не си мислете че мърсотията и простотията са български лиценз, по-скоро обратното е вярно.

# 248
Коя е тази държава с 20% безработни?

# 249
И където с "поколения никой не работи"! Това просто не може да е вярно...

# 250
Коя е тази държава с 20% безработни?
Според мен е или Англия или Германия, където традиционно жените не работят много след имането на деца и където в Англия има цяла прослойка от хора на помощи от поколения.

# 251
Тук се включвам като 20+ г емигрант. България е цвете и то в сравнение със страни със социална политика където 20% от населението са на социални помощи в социални жилища и където с поколения никой не работи. Голяма част от гореописаните са по-невъзпитани, по-мръсни и с такива психологически и ментални проблеми, каквито засега масово не виждам в България. Има и определена част от тези 20%, които се възползват от доброто отношение на държавата и прогресират като цяло. Но въобще не си мислете че мърсотията и простотията са български лиценз, по-скоро обратното е вярно.

Ами защо не се върнеш в България тогава, а 20+ години стоиш в такива държави?

# 252
Защото след един момент във времето, нещата стават необратими. И с малки изключения, почти всичко ми харесва, особено уважението на личното пространство. Това не ми пречи да сравнявам и да не ми харесва липсата на самочувствие у българина.

# 253
Ще ми е все пак любопитно да споделиш от коя държава са ти наблюденията, ако е една, защото тук само гадаем.

# 254
Не бих искала да злословя директно, защото е политически некоректно. Но повечето северно европейски държави, Wanderlust даде пример за две такива, си имат прослойки, различен процент от населението, които са с проблеми. Държавите си имат социална политика за помощ, която помага в определени случаи, но в много е безрезултатна.

Общи условия

Активация на акаунт