Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 373
  • 417
  •   1
Отговори
# 270

Но въпреки това ми се струва, че манталитетът в България има сериозни дефицити спрямо този на други места, съдейки по състоянието на държавата. Пример са спазването на законите, хвърлянето на боклуци по улиците. Не, че другаде ги няма - но защо в България е толкова по-зле?
Това не е въпрос на манталитет,  а на законност и ред. Като дойде подреденият и възпитан западняк у нас и изведнъж спира да спазва правилата за движение, рита камериерки в главата по хотели, и тем подобни.

# 271
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
да бе спира

# 272
Съгласна съм само донякъде. Възпитаните това не го правят въобще. Водила съм безброй чужденци приятели в България, никога не са спирали да са възпитани. Средностатистическият турист в България е от долните прослойки в обществото на съответната си държава. Не всички, но масово. За тези е вярно, че в собствената си държава спазват, защото трябва. Но масово, където и да съм била в чужбина, дори по-необразованите хора са по-възпитани. Ако изобщо образованието е правилната величина де, което не е задължително въобще. Има си необразовани възпитани хора, и то не малко. Имам предвид прослойките на обществото, в коя да е държава. Дори елементарни неща като отношението, което показват разни хора в България, и ми се случва всекидневно като съм там - ами в цивилизования свят това го няма.

Не ми разправяйте, че цял живот живееш в среда, която те принуждава да се държиш прилично, и всеки захвърля това и му отпуска края другаде. Просто не е вярно.

# 273
  • София
Не всички западняци са такива. То ясно, че английският бял боклук си е такъв навсякъде. Обаче си е техен, т.е. по подразбиране по-висшестоящ от бг туземци. Справка - онзи, когото бяха осъдили че удари бг барман по главата и след години го екстрадираха, а баба Бети тутакси го помилва. Найс, а?
Но е вярно и друго. Ако българин отиде някъде в Африка, където с мижавите си пари е цар, дали няма да се държи сходно?

# 274
Това, че английският боклук е по-висшестоящ от кой да е български туземец, чие възприятие е? На колонизатора или на туземеца? 😁

Щото за мен българските и чуждестранните боклуци са на едно ниво.

# 275
3,9% е безработицата във Великобритания. Преди имаше едни риалити предавания за хора, живеещи на помощи в Англия, които ходеха на маникюр и купуваха фаст фууд на децата си, но според мен е доста преекспонирано.
А в Германия процентът на безработните е 5,9. Лично аз и в двете държави имам познати и роднини, така че като чуя нещо подобно за 20% безработни, ми става доста смешно.

А това, че някой взима помощи, не значи, че е без работа.

# 276
  • Paris, France
Скрит текст:
Редовно виждам тийнеджърки да хвърлят празни чаши от Старбъкс на земята, по пейки, но не и в кошчето, където им е мястото. Как може да дадеш 10 лева за кафе, а да проявяваш такава липсва на възпитание?!
И след домашния любимец така не се и научихме да си чистим. Центърът е омазан в лайна. Ами никак не е приятно и сами сме си виновни за всичко.

И аз виждам такива тийнейджърки, както и баби с по 3 кучета, които ги извеждат в 4-5ч сутринта и не чистят след тях и не сме в България. Имам съсед, чието куче оставя по 2 килограмови лайна в парка до нас. Той си носи лопатка и пликове, но хитро се прави, че не е видял. Кучето е много красиво. 

Лайната, ако са на тревата, даже не ги мисля. Тор 🤩.
Ако седнеш на тревата и се омажеш в лайната пак ли няма да ги мислиш?

Пак няма да ги мисля. Животът е твърде кратък за да си късам нервите с нещо, което е лесно поправимо. С малки деца всеки ден има по една пералня с насрани и опикани пелени. Още една нацапана дреха не е края на света. Трябва да видиш на какво приличат дрехите на малки деца, които са се въргаляли в трева и крили в храсталаци и ще установиш, че петната от лайна може и да не ги забележиш. След излет на трева пусках пералня 4 пъти. Третирам петната и пускам светлите дрехи с препарат за цветно и студена вода на дълъг цикъл за памук. Като свърши, петната от трева, почва, лайна, кръв, храна ги няма. Още един цикъл на 60° с прах и нещо като Ваниш за светлите, само с прах за тъмните и простирам. Пере пералнята, не аз, все пак 😇. Винаги носех един стар, червен, дебел, памучен плик за юрган и го постигнах преди да седнем. Студена вода и течен, ензимен препарат махат петна от трева, лайна, кръв, храна идеално. Изпереш ли ги директно в гореща, нямат махане.

Без деца последното, което ще направя е да ида да сядам по тревата в парка. Ако трябва да ида в парк, сядам на пейка.

Скрит текст:
3,9% е безработицата във Великобритания. Преди имаше едни риалити предавания за хора, живеещи на помощи в Англия, които ходеха на маникюр и купуваха фаст фууд на децата си, но според мен е доста преекспонирано.
А в Германия процентът на безработните е 5,9. Лично аз и в двете държави имам познати и роднини, така че като чуя нещо подобно за 20% безработни, ми става доста смешно.

А това, че някой взима помощи, не значи, че е без работа.

Фаст фууд не е проблем да купиш в Англия и Франция. Те перманентно безработните основно това ядат, особено в Англия. Затова са често по над 80 кила от тийн възраст. Уплаших се като отидох за пръв път. Толкова дебели хора никъде не бях виждала по широкия свят.

3.9% са търсещите работа, не майките на по 5 чавета, които изобщо не са в тази статистика. Ако безработна роди я вадеха от unemployment benefit, връчваха и една книжка с купони, които да обменяше за 120£ седмично и които се наричаха income support. До 18г на последното дете, това време се брои за трудов стаж. Ако почне някаква работа, почасова, просто намаляват помощите. Ако изгуби работата се връща на income support и не ходи да се подписва всяка седмица или месец в unemployment agency или нещо подобно беше. Сега не знам как е, но допреди 20г не ги водеха безработни.

В някои райони на Лондон през 90те, над 20% от хората бяха майки на по 1+ деца, които нямат един работен ден в живота и често и гимназия не са завършили. На фризьор и маникюр си ходят. Ходеха и на екскурзии, но основно Испания, Португалия, Тунис, Мароко.

На кино не знам дали ходят. Аз не ходя на кино, освен като са искали родител да иде като придружител. В Англия киното беше скъпо, към 15£ един билет, но във Франция беше 5€ като дойдохме. Сега не знам. Мога да питам ММ.

Във Франция не мога да отгатна социален слой и образование по начина на обличане и изказа. В Англия бедните са и прости и говорят по друг начин  със силен местен акцент. 50% от самотните майки бяха дебели, грозни, повлекани. Черните се обличаха добре и много си правеха екзотични кокове по главите, а също и нокти.

Не всички западняци са такива. То ясно, че английският бял боклук си е такъв навсякъде. Обаче си е техен, т.е. по подразбиране по-висшестоящ от бг туземци. Справка - онзи, когото бяха осъдили че удари бг барман по главата и след години го екстрадираха, а баба Бети тутакси го помилва. Найс, а?
Но е вярно и друго. Ако българин отиде някъде в Африка, където с мижавите си пари е цар, дали няма да се държи сходно?

Не мисля. И във Франция и Германия има white trash, но в Англия е в чудовищни размери. Беше ме страх да излизам след футболен мач, независимо кой играе. В Лондон не бих отишла в черен квартал нощем, а във Франция няма проблем.

Нина, боклуците и в Англия ритат камериерки и бармани, само дето там рядко могат да си позволят хотел, а алкохол след 8 вечер не се продава в супермаркетите. Щандовете ги затварят с решетки. Във Франция не е така.

# 277
  • София
У нас да ядеш и най-големия боклук навън или в мола е символ на престиж, т.е. не готвиш, което се смята за страшно робство сред младите жени. Поне да беше евтино, а у нас не е. Както обикновено, сме назад в ценностите.
Дж. Оливър неслучайно инициира кулинарна революция, явно това хранене е било повсеместно.
Имах колежка - не ядеше в стола, че щяла да се умирише и заплатата все не й стигаше, но ядеше предимно БигМакове.

# 278
Solaris, За какво спорим точно? За лошотията на българина или че има и невъзпитани и замърсяващи и в чужбина?

5% от работоспособното население, трите деца, бабата и дядото, реалното число какво е на семейно ниво? Трудно определимо, аз говоря като % социални жилища, гета примерно. И важно ли е точния % за тезата, че има и в чужбина мръсно и лошо?

Като си имате директни наблюдения, защо спорим?

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 15:26 от ierldan

# 279
Solaris, За какво спорим точно? За лошотията на българина или че има и невъзпитани и замърсяващи и в чужбина?

5% от работоспособното население, трите деца, бабата и дядото, реалното число какво е на семейно ниво? Трудно определимо, аз говоря като % социални жилища, гета примерно. И важно ли е точния % за тезата, че има и в чужбина мръсно и лошо?

Спорим дали в западната чужбина има хора,които цял живот живеят на социални помощи и следователно мислят само за себе си. Не вярвам да има такива. Тоест - има,но другите няма да им позволят да живеят на техен гръб. Абсурд!

# 280
Според мен, като обществото дръпне напред като цяло и има някакво разбиране сред среднита класа, че данък доход е неизбежно зло, става общоприето, че е много по-добре средствата от данъци да отиват за премахване на бездомничеството и различните съпровождащи го пороци, защото просто това е Европа, не третия свят, където е пълно с огради и огромно неравенство. Много от социалните програми в Европа са следствие от разрухата от втората световна война и страха, че социалистическата идея може да стане привлекателна за заподното население…В много страни е така, и в някои  случаи резултатите са далеч от положителни. Нямам претенции да съм специалист по социология или статистика, говоря от лични преки наблюдения и сравнения.

# 281
  • Paris, France

Спорим дали в западната чужбина има хора,които цял живот живеят на социални помощи и следователно мислят само за себе си. Не вярвам да има такива. Тоест - има,но другите няма да им позволят да живеят на техен гръб. Абсурд!

Там никой не знае как живее някой друг. Няма начин индивид да тръгне да увеличава или намалява нечии помощи. Това го правят институции и държавата.

В държави със скъпа работна ръка е често по-евтино да хвърлят някакви помощи на самотната майка, отколкото да поемат част от отглеждането на здраво или увредено дете в институция  по цял ден, всеки ден. В моменти на висока инфлация и ниска безработица, политиката е насърчаване на влизане в трудовия пазар, а в моменти на висока безработица е обратното. Не винаги е изгодно да не работиш и не за всички.

# 282
Аз пък харесвам западняците. Повечето от тях, които са идвали тук поне се държат културно и възпитано, за разлика от руснаците, които се напиват до несвяст и са проблемни. Нямам лоши впечатления от англичани, нидерландци и други западни народи.

# 283
Аз пък харесвам западняците. Повечето от тях, които са идвали тук поне се държат културно и възпитано, за разлика от руснаците, които се напиват до несвяст и са проблемни. Нямам лоши впечатления от англичани, нидерландци и други западни народи.

Не си ходил явно на Златните в сезона да видиш въпросните западняци как се държат и колко са културни и трезвени. Няма абсолютно никаква разлика с руснаци или когото там нарочиш, и простата причина е, че тези цени привличат такава клиентела. Има и изключения, но те са точно това - изключения.

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 20:41 от Анонимен

# 284
В Гърция англичаните буйстват чистак голи по улиците! И Гърция ли привлича "такава" клиентела?
Причината е друга. Животът на западняка е изнервен и тежък,(не е майтап),и когато отидат на почивка някъде веднъж в годината,те се разтоварват като отхвърлят всякакво възпитание и прочие културни ограничения,които са тегнели над тях в родината им.

Общи условия

Активация на акаунт