Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 358
  • 417
  •   1
Отговори
# 315
Съд в Англия е наложил доживотна забрана на англичанка (!) да посещава барове и ресторанти,щото е алкохоличка и правела мазало. Laughing Май такава присъда е единствената в света. Yum
Нищо, ще дойде на Слънчака Satisfied Баровете как знаят, че на нея й е забранено да влиза там?

# 316

На тази тема водя постоянно спорове с ММ. Не само провинциалност, но и интелект. Едно е да имаш кола, друго е да я обожествяваш.

Аз не мисля че епровинциалност или дори образование. Наскоро имах разговор с доста заможен чужденец завършил теоретична физика, който ми обясняваше, колко хубаво би било да се оползотворява(ако имаше измислен начин) много по-голям процент от слънчевата енергия, достигаща земната повърхност. Така всички 8-10 милиарди земни жители можели да си позволят автомобил. Това, естествено ме изуми в обхвата на разточителността предполагаща изпълнението му!

# 317
  • Пловдив
Слънцето лесно, сигурно в 23-ти век ще го постигнат поне донякъде това с оползотворяването, но с пътищата и паркоместата - де да знам. Те колите ще са летящи сигурно, ама и на летящите неща им трябват коридори и места за престой. Wink

# 318
  • Paris, France
Слънцето лесно, сигурно в 23-ти век ще го постигнат поне донякъде това с оползотворяването, но с пътищата и паркоместата - де да знам. Те колите ще са летящи сигурно, ама и на летящите неща им трябват коридори и места за престой. Wink

Дроновете ще са летящи. Колите може да се направят по-леки ако се движат по-бавно. В Париж максималната скорост ще е 30км в час и от 2050г ще имат право да се движат само електрически коли. Може би ще имаме нещо като детска, пластмасова кола, в която ще сядаме сами, ще задаваме къде отиваме и колата ще се оправя сама по GPS. Само да не сбъркаме адреса!

За превоз на обемисти и тежки неща ще има товарни коли.

Вече има платна за велосипедисти и тротинетки.

23 век населението ще е, вероятно, намаляло навсякъде и няма да има нужда от толкова места и коридори, от колкото би имало в днешно време ако всички имахме коли.

Младото поколение тук масово не желаят коли и не са такива консуматори, каквито бяхме ние. Супер.

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 23:04 от Nevena Virolan

# 319
  • София
А, Невена, нали виждаш какви ценности се проповядват в тукашните теми - мъж без кола е гола вода, какъв кавалер е, ако не те вземе с нея...

# 320
  • Paris, France
А, Невена, нали виждаш какви ценности се проповядват в тукашните теми - мъж без кола е гола вода, какъв кавалер е, ако не те вземе с нея...

Така е, но много от тукашните млади изобщо не се интересуват от връзки с противоположния пол. Живеят много дълго с родители или сами, в един момент свикват, животът ги завърта и си остават сами.

Ясно е, че с малко дете, живот в населено място далеч от работата, колата става необходимост понякога.

За връзки е нормално да се токат, да са галантни, да имат кола, поне момчетата. За момиче не е важно.

Моите сега ми разтягат едни теории, че като имаме гумени покривала на леглата, чаршафите можело да се сменят веднъж на две седмици и даже месечно, и хавлиите така. В римската империя се били къпели веднъж седмично, ей такива.

На тяхната възраст гледах да изглеждам бомба. Ставах В 4 или 5 сутринта да се изкъпя. Сешоар не ползвах за да не си развалям косъма, не за да не хабя ток.

Вече не можем да пръднем без някой да ни каже, че разхищаваме ток, тоалетна хартия, нещо си.

Иди в YouTube да видиш какви влогове има за къпане със студена вода, ще настръхнеш в прекия смисъл.

# 321
Къпането със студена вода с каква цел е? Да се пести енергия ли? 😆 Че ако има водни панели на покрива, водата може съвсем екологично и въглеродно неутрално да се затопли.

Иначе къпането със студена вода е много полезно за здравето - справка метода на Вим Хоф.

# 322
Като се къпя,накрая пускам студена вода за няколко секунди.

# 323
  • София
Бррр...
Ама и в 4 не бих станала, за да се наглася, защото недоспиването ще ми съсипе визията достатъчно. Не че на 20 ми беше особена грижа дали ще се наспя, но все пак

# 324
  • Paris, France
Некъпането, рядкото къпане със студена вода и без сапуни и препарати, рядкото пране, прането със студена вода, подмиването и бърсането с кърпа, вместо с тоалетна хартия, естествената бебешка хигиена, нераждането на деца или раждането на само едно дете са начини да се пести енергия, да се опазва природата и да се запазят ресурси за следващи поколения.

Синът ми дебне дали натискам копчето за студена вода като пера. Натискам го. После, през нощта пера същото пране на 60°С, та да е чистичко 🤩. Е, не всеки път.

Живеем в голям блок и топлата вода и парното са ни на газ. В парижкия район нямаме достатъчно слънце за водни панели по блоковете.  Един квартал до нас го отопляват от охлаждането на сгради и компютърни системи в банковия квартал до нас.

Ми не мога да се къпя със студена вода. Опитах, но не се чувствам чиста и зъзнах с часове след това. Веднъж се къпах със студена вода и без препарати един месец, но лятото. Наистина ми станаха много хубави и кожата, и косата, но ми липсва миризмата на сапун и шампоан. Спрях и с лосион да се мажа, но ми липсва ритуала и миризмата.

Cuckoo, като ставах в 4 си лягах в 20ч и си се наспивах екстра. О, на мене на 20г ми пукаше да се наспивам и наяждам. Голям чревоугодник бях.

# 325
  • Пловдив
Особено нераждането на деца ми звучи като супер начин за запазване на ресурсите за следващото поколение. Wink
Да, бе, знам, ама нямам мотив да се грижа за поколението на Сульо от Африка, като се лиша от мое. Всъщност не смятам дори, че и за нас, и за нашите деца оптималният свят е свят, населен предимно с пенсионери, раждали по максимум по едно дете, че да им е добре на децата - на шепата, които са се родили. Разбирате защо и не знам какво се предлага като решение.

В останалата част подкрепям идеята за пестене на ресурси, само да си кажа, че ако трябва да се къпя със студена вода, няма да се къпя.

# 326
То къпането със студена вода. наистина е полезно, и за закалените не е проблемно. На мен като дете все ми натякваха добре да се обличам да не изстина, а тук, при 5 градуса си има и много местни по къси ръкави, пък и целогодишно си се къпят в морето, аз и през август не смея, а живеем на 10 минути пеша от плажа.

Населението след 50г ще намалява по някои https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736( … )30677-2/fulltext предвиждания, така че България най-накрая води с някакъв тренд, който ще стане глобален.

А колите и летящи и пластмасови и електрически( вятърна или др възобновяема енергия) ще поглъщат повече енергия за суровини, здраве( обездвижване, стрес в трафик, вредни газове) и т. н. Не виждам защо да не бъдат по една на вход примерно, под наем в крайна необходимост, за останалото предвижване - велосипеди, градски транспорт. Ама това си е утопия.

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 20:47 от ierldan

# 327
Свят с намаляващо население и ползване на колелета, вместо коли би бил прекрасен. Свят в който се потребява все по-малко и по-малко.

# 328
Българинът плаща по-ниски данъци от много европейски страни, има много качествена здравна система, дори не по-лоша от европейската и една от най-високите собствености на жилище в Европа. То всичко няма как да е по по най. То самото заглавие е малко подвеждащо - защо повечето хора мислят само за себе си е по-подходящо.

# 329
Българинът плаща по-ниски данъци от много европейски страни, има много качествена здравна система, дори не по-лоша от европейската и една от най-високите собствености на жилище в Европа. То всичко няма как да е по по най. То самото заглавие е малко подвеждащо - защо повечето хора мислят само за себе си е по-подходящо.

Аха за това мрем по регистратурите защото ни е много качествено здравеопазването. Особено в малките населени места. Чудно е. Да не ти се налага да идеш на лекар, може да не излезеш жив от там.
За това събираме и пари за лечение на болни деца и капачки за кувьози, пак защото здравеопазването ни е номер едно.

Общи условия

Активация на акаунт