Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 48

• 21 029
  • 750
  •   1
Отговори
# 645
Долче, как си ги разпределяш като нутриенти в проценти?
Честно казано, ям каквото ми се яде...Само понякога въвеждам в приложението. Обикновено ми се получават около 60-70% мазнини, 9-18% вгх, най-често около 15-25% белтъчини...Ето от 2-ри и 3-ти март, пусках тук мисля и снимки на храната...🤔

Мисля, че бях на едно хранене в тези дни, но горе-долу заковавам подобни проценти и без да въвеждам в приложението.

# 646
Ако смесваш ВХ с мазнини, тогава е проблем. Бобови + месо за мен е проблем. Освен това, махна ли растителните олиа? Да кажем, че зехтинът е допустим, но разни рапица, царевично, гроздови семки, слънчогледово категорично не.

# 647
  • Столичанин ама не в повече :D
Ако смесваш ВХ с мазнини, тогава е проблем. Бобови + месо за мен е проблем. Освен това, махна ли растителните олиа? Да кажем, че зехтинът е допустим, но разни рапица, царевично, гроздови семки, слънчогледово категорично не.
Ако към мен се обръщаш (защото не съм сигурен), нали това обяснявам, че никога не ги смесвам, никакви масла не ползвам освен зехтин екстра върджин и то малко и отвреме навреме, примерно сега боб, леща не съм ял може би от три месеца.

# 648
Да, към теб. Долчето се вмъкна и не ми се редактираше, за което се извинявам Simple Smile
Не ги смесваш в едно хранене, но ги смесваш в един ден?

# 649
И това не се случва, по принцип в един ден ям или месо, или риба или яйца или бобови.

# 650
Сори за вмъкването, Миоки 😁🙂
Аз се чувствам като сит вълк 😛 Риба /бях изяла вече половината😁/, салата от китайско зеле, моркови и репички:

Детската порция е с картофи /дъщеричката може да се изхранва почти само на картофи🤡/:

По-рано през деня хапнах около 100 гр кисело мляко с вишни /замразени от пакет използвам/ и едно кафе с мляко /даже по-скоро си беше капучино/.

# 651
Оуу долче, рибата на снимката изглежда много апетитно (пък аз утре щот ми е последния рибен ден за 20 дни на ден, ще ям консерви Smile ).

# 652
Джерами, много вкусна беше наистина. 🙂 Сьомга кета се води /но нещо изсветля след печенето/. Аз изядох и кожата, защото става хрупкава и ми харесва. Рибата е овкусена със сол и зехтин, а накрая добавих и микс от 3 вида пипер. Салатата ми беше с повече ябълков оцет, затова на рибата не сложих лимон.
Междудругото, има и много приятни консерви с риба. Твоята каква ще е? 😃

Последна редакция: сб, 05 мар 2022, 23:32 от dolce miele

# 653

Хората си снимат плочките, а аз... консервите Satisfied

# 654
И това не се случва, по принцип в един ден ям или месо, или риба или яйца или бобови.
Е не те знам какъв чешит си тогава.
Но ти изхождаш от презумпцията, че високият холестерол по принцип е проблем, а аз смятам, че не е, ако захарта е ниска.

# 655
Това за чешита не го разбрах, но аз много пъти съм го казвал, че холестерола е само една от причините за атеросклероза
ето копирам директно от сайта на мз:
Рискови фактори, които могат да бъдат контролирани

Високо кръвно налягане
    Висок холестерол
    Захарен диабет
    Тютюнопушене
    Затлъстяване
    Обездвижване

Профилактика

От съществено значение е изграждането на правилна профилактична стратегия насочена към съвкупността от рискови фактори, стоящи в основата на развитие на атеросклеротичния процес. С оглед провеждане на реална профилактика водеща до намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания е необходимо всеки пациент да познава и активно участва в лечебния процес.

За всички хора, нивата на холестерола в кръвта трябва да бъдат:
        Общ холестерол - под 5 mmol/l
        LDL-холестерол (“лош”) - под 3 mmol/l
    За хора с установено атеросклеротично заболяване (инфаркти, инсулти, стенокардия) или захарен диабет, нивата на холестерола в кръвта трябва да бъдат задължително:
        Общ холестерол - под 4.5 mmol/l
        LDL-холестерол (“лош”) - под 2.5 mmol/l
        HDL-холестерол (“добър”) - за мъже над 1.0 mmol/l , за жени над 1.2 mmol/l

# 656
Съжалявам, но не им вярвам на писаниците на МЗ и всякакви здрави препоръки идващи от тези институции. Експериментално доказано са им калпави съветите.

"За всички хора, нивата на холестерола в кръвта трябва да бъдат", от къде на къде трябва? Всичките им препоръки се базират на епидиемология. Вече е ясно, че голяма част от хората с инфаркт например са с "нормални" нива на холестерола. Ако той беше причината, то статините щяха да редуцират инцидентите, тъй като със сигурност понижават нивата, а те не го правят.

Долче, споко бе, не те виня Trollface

# 657
То така става човек с диабет тип 2 да държи нисък холестерол... при такъв метаболитен проблем нивата на вътрешно възпаление обикновено не са ниски, съответно и холестеролът се качва. И не само от диабет, разбира се. (Но бях в шок като установих че статини могат да се предписват по здравна каса и на диагноза диабет тип 2, първия път като видях такава рецепта помислих че е сбъркан кодът на диагнозата...)
Затова смятам висок холестерол че е признак за проблем, а не причина за проблем сам по себе си.

# 658
Може да е признак за проблем, но не непременно, освен че дадените като "трябва" нива са спорни.

# 659
Ми не знам, аз винаги следя не само алтернативните източници, но и официалните, имах период от 1-2-3 години, когато отричах всичко официално, след това си попромених мисленето, мисля, че го писах, че до тая година от 7 не бях пил хапчета, ама като не стана без тях почнах да пия и изпих не едно, а цял блистер.

Общи условия

Активация на акаунт