Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 53 650
  • 740
  •   2
Отговори
# 570
  • Варна
Допълвам се. Ясна е вече хистологията. Карцином , без разсейки. Ще нося блокчетата за второ мнение. Въпросът е къде ? В неделя като я изпишат ще видя какво точно пише в епикризата. Доктора каза само , че няма разсейки никъде , и че е от по добрия вид , каквото и да значи това. Утре ще се събира онко комисия да обсъдят последващо лечение. При липса на разсейки ще се налага ли химия?

Здравейте, аз имах високо диференциран Адемо карцином от вътрешната страна на матката.
Лекарката и онко комисията казаха от лошото най-доброто.Без терапии и на всеки три месеца тим.маркер CA 125 и ехограф.
Водят ме първа група без разсейки.
И аз съм така, но мен ме пращат на ПЕТ скенер. Моята диагноза е от Декември и сега Януари минах онко комисия.
Чудех се дали да си пускам този маркер профилактично.

# 571
Високодеферентивен серотозен карцином е нейното . Дано се изразявам правилно. Докторите казват че е възможно най доброто при тази диагноза. Все пак са на мнение , че няма да мине без химия. Каквото и да е, само да премине през това . И все пак остава въпроса, къде е най добре да занеса материала за повторно изследване? Мнения за специалисти в областта? А някой с такъв вид тумор има ли?

# 572
Здравейте! Кой оперира майка Ви, защото и майка ми трябва да се оперира?
Здравейте. Чета ви от известно време . Пиша и аз не знам защо. Просто някакви насоки ми се иска да получа, и някак си някой да ми каже , че положението не е толкова страшно. Става въпрос за майка ми . В края на декември я заболя яйчника. Тя е на 59 г. В менопауза е от 10 г. Отиде на преглед , видяха киста с размери около 10 см. Казаха , че е за операция. Потърсихме второ мнение . Доктора , освен кистата видя и миома на матката. Каза, че предвид възрастта и размера се налага пълна хистеректомия. Прати я на туморни маркери и скенер с контраст , за да прецени мащаба на операцията . Маркерите са в норма. При скенера всичко е наред. Според доктора разчел скенера и според лекуващия гинеколог се касае за доброкачествено образование. След като я отворят , от това което виждат се подтвърждава че се касае за доброкачествена киста, поне на вид. Всичко друго е чисто, без изменения. Гефрира обаче показва друго. Докторите са крайно изненадани от този резултат всъщност. Заради съмнението решават да махнат и лимфни възли. Казаха , че са огледали абсолютно всичко обстойно, и никъде не са намерили нищо, което да ги притесни. Само този гефрир. Сега сме в очакване на хистологията, и аз просто не знам какъв е шанса гефрира да греши. Не знам накъде от тук нататък. Това че няма никъде нищо, значи ли че със сигурност няма разсейки? Просто се притеснявам да не пропусна нещо важно , което да е определящо за хода на болестта. Изобщо как е възможно всичко да сочи че е доброкачествено а да се окаже че не е. Много дълго стана, извинявам се за което . Просто не знам какво да правя, а чакането ме съсипва.

# 573
Здравейте! Кой оперира майка Ви, защото и майка ми трябва да се оперира?
Здравейте. Чета ви от известно време . Пиша и аз не знам защо. Просто някакви насоки ми се иска да получа, и някак си някой да ми каже , че положението не е толкова страшно. Става въпрос за майка ми . В края на декември я заболя яйчника. Тя е на 59 г. В менопауза е от 10 г. Отиде на преглед , видяха киста с размери около 10 см. Казаха , че е за операция. Потърсихме второ мнение . Доктора , освен кистата видя и миома на матката. Каза, че предвид възрастта и размера се налага пълна хистеректомия. Прати я на туморни маркери и скенер с контраст , за да прецени мащаба на операцията . Маркерите са в норма. При скенера всичко е наред. Според доктора разчел скенера и според лекуващия гинеколог се касае за доброкачествено образование. След като я отворят , от това което виждат се подтвърждава че се касае за доброкачествена киста, поне на вид. Всичко друго е чисто, без изменения. Гефрира обаче показва друго. Докторите са крайно изненадани от този резултат всъщност. Заради съмнението решават да махнат и лимфни възли. Казаха , че са огледали абсолютно всичко обстойно, и никъде не са намерили нищо, което да ги притесни. Само този гефрир. Сега сме в очакване на хистологията, и аз просто не знам какъв е шанса гефрира да греши. Не знам накъде от тук нататък. Това че няма никъде нищо, значи ли че със сигурност няма разсейки? Просто се притеснявам да не пропусна нещо важно , което да е определящо за хода на болестта. Изобщо как е възможно всичко да сочи че е доброкачествено а да се окаже че не е. Много дълго стана, извинявам се за което . Просто не знам какво да правя, а чакането ме съсипва.
Д-р Несторов и д-р Стойнев Медика Русе

# 574
Здравейте! Благодаря на всички, които споделят през какви трудности са преминали. Прочетох доста назад в темите за това какво сте преживяли. Имам назначена дата за премахване на матката и единия яйчник на 13.02. в София Мед при д-р Венелин Иванов и д-р Нецов. На 46 г. съм и мам две деца, родени със секцио и няма да раждам повече. Тази операция се налага след като преминах през две операции, едната с вагинален достъп 2 миомни възли ( 2018 ), а другата с лапароскопски, пак 2 миомни възли (2021). Следват един кюртаж (2022), много обилни кравоизливи, стрес, как и къде ще почиваме и пътуваме ( да не направя кръвоизлив ), анемия и за капак киста на единия яйчник. Цикълът ми идва през 5-6 дни, обилно и вечер си лягам с памперс. Така като чета тук, това са познати и за Вас неща. Обсъждах с д-р Иванов, дали да не се отстрани и другия яйчник, който е здрав, а здрав орган не е хубаво да се премахва, но от друга страна, имайки впредвид, че толкова често миомата образува миомни възли, а сега и другият яйчник е с киста, дали да не се премахне с цел превенция. Моля да споделите, ако имате опит или наблюдения с Ваши близки. И някой опериран от д-р Венелин Иванов и д-р Нецов да сподели мнение?

# 575
Остави си здравия яйчника! Така прехода към менопаузата ще бъде плавен и ще си спести много стрес на организма.

# 576
Остави си здравия яйчника! Така прехода към менопаузата ще бъде плавен и ще си спести много стрес на организма.
Благодаря.

# 577
  • София
Днес стават три месеца от операцията ми,
при която беше махната матката и запазени
яйчниците по мое желание. Чувствам се добре,
особено след три годишен мъчителен период,
в който непрекъснато имах проблеми с цикъла.
Преди операцията не беше спрял почти 50 дни.
Но, въпросът ми е в друга посока - извинявам се,
ако звучи неинформирано, но как в такава ситуация - без матка, а с яйчници, се разбира, че
някой от яйчниците е направил киста? Болки?
И/или нещо друго, което е индикация за преглед?

# 578
  • Пловдив
Здравейте, момичета! На 17.02 ми предстои отворена операция за премахване на матката при д-р Г. Амалиев в Селена. Имам три красиви миоми 9, 5 и 2,5 см. Следя ги повече от 10 години, но за последната година най-голямата увеличи размера си близо три пъти и колкото и да не ми се иска ще трябва да се разделя с тях.Нямам проблем с менструацията, но започнах да изпускам урина в началото при танцуване, подскачане, а вече и при по-продължително стоене изправена. На 42 години съм с две деца. Влизала съм в операционна зала общо шест пъти. Преминала съм два пъти секцио, две операции за премахване на базоцелуларен карцином на  кожата, два пъти отстраняване на съмнителни фиброаденоми от гърдите и безброй пунктирания на огромни кисти пак по тях. Изобщо тялото ми  обича да  “произвежда” разни “красиви” образувания. Simple Smile  Не се страхувам от самата операция и възстановяването след нея, а да не се обърка нещо, докато съм под упойка. Благодаря на всички за споделената информация. Благодарение на вас съм добре подготвена и знам какво ме очаква. Вече ми е по-спокойно, че споделих.Успех на всички! Бъдете здрави! Heart

# 579
Здравейте, при съмнение за карцином на матката, преди операцията всички ли ви пращат на ЯМР?
След кървене и направено абразио на майка ми (60г. в менопауза) се съмняват за 2 вида рак на матката, но не са сигурни какъв точно е. Предлагат тотална хистеректомия, отворена операция или лапароскопска. Пуснаха туморни маркери, искат преглед от интернист и рентген на бял дроб. При всички ли така процедират? Добре ли е да се направи ЯМР и кой може да ни насочи, понеже гинекологът, който я пое е с частен преглед. Не ни е дал направление за нищо, и не знам дали може като е на частно, ще питаме личния лекар, но знам че за ЯМР ЛЛ не може да даде направление.

# 580
Никой няма да ти даде, ако искаш плащаш си го.

# 581
Здравейте, при съмнение за карцином на матката, преди операцията всички ли ви пращат на ЯМР?
След кървене и направено абразио на майка ми (60г. в менопауза) се съмняват за 2 вида рак на матката, но не са сигурни какъв точно е. Предлагат тотална хистеректомия, отворена операция или лапароскопска. Пуснаха туморни маркери, искат преглед от интернист и рентген на бял дроб. При всички ли така процедират? Добре ли е да се направи ЯМР и кой може да ни насочи, понеже гинекологът, който я пое е с частен преглед. Не ни е дал направление за нищо, и не знам дали може като е на частно, ще питаме личния лекар, но знам че за ЯМР ЛЛ не може да даде направление.
Майка ми когато я откриха рак на матката беше на 55 години имаше зацапване кървене направиха кюретаж(биопсия) резултата беше рак на матката след това приеха на болница и там направиха само рентген на бял дроб и след това операция.Не направиха Ямр,Кт или скенер незнам защо така как определят стадията незнам на всеки различно ли не мога да кажа.

# 582

Здравей, при мен след като ми откриха рак на шийката на матката веднага ме изпратиха на ЯМР и скенер на бял дроб. Това се прави за всеки случай, за да разберат докъде се е разпространил рака. Относно плащането мисля, че не се покрива от здравната каса. Аз си ги платих, но все пак попитайте лекаря, който ще оперира.

# 583
waterviolet, след тотална хистеректомия съм и се включвам в темата. Откриха ми рак чрез образио и направиха операция. Толкова е. Не правих до днес магнитен резонанс и скенер. Изминаха 2 г. от операцията. Не ме изпращат на МРТ и  скенер, а гледат само с ехограф.

# 584
waterviolet, след тотална хистеректомия съм и се включвам в темата. Откриха ми рак чрез образио и направиха операция. Толкова е. Не правих до днес магнитен резонанс и скенер. Изминаха 2 г. от операцията. Не ме изпращат на МРТ и  скенер, а гледат само с ехограф.
Само с вагинален ехографли или прависе и за коремните органи и малкия таз ехограхия?

Общи условия

Активация на акаунт