Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 53 677
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Лекарят, който направи моята хистеректомия (матка с шийка)
каза, че ще вземем цитонамазка от влагалищния чукан.

# 541
От стените на влагалището се взима влагалищен секрет.
От шийката се остъргват със специална шпатула в посока обратна на часовниковата стрелка КЛЕТКИ ,а не секрет- това е цитонамазката. Цитомазка се взема само от м. шийка.

# 542
Писах, трих...Моля да се спазва добрият тон!
Този ,,разговор"  не се води за първи път с тази разлика,  че първият път беше с уважение!  Явно в различните болници начина на работа  не е един и същ. За мен лично е безмислен спор. Благодаря за разбирането!

# 543
Защо се дърляте?Като не сте съгласни една с друга, едната да отстъпи,да не дава мнение.Все едно нищо не знае по въпроса и толкоз

# 544
По принцип при извършена хистеректомия в следствие на онкологична диагноза се взима цитонамазка от влагалището. Но реално диагностичната стойност на теста е почти нулев, защото при рецидив добрите лекари виждат тумура почти веднага. Четох няколко различни статии по въпроса, относно откриването на рецидив при гинекологичен рак и извода е, че цитонамазката е с най-ниска диагностичната стойност след хистеректомия. Но в нашите онкологични центрове все още се прави. Това четох, не съм сигурна дали е необходима или не тази процедура.

# 545
Здравейте момичета.
Писала съм и друг път, но бих искала да се допитам до вас.
Преди две години ми махнаха матката, шийка и тръби.
От вътрешната страна на матката имаше високо диференциран Адемов карцином. Стадий 1а.
Ходех на всеки 3меса, сега на 6месеца на преглед при доц.Дорина Асенова, тя ми прави и операцията. Всеки път освен ехограф,пускам маркер CA 125. До сега винаги в норма. Не ме е пращала в онкото засега. Чувствам се добре.
Та въпроса ми е дали са о при нея да се следя или трябва да отида в онкото...достатъчен ли е този преглед и туморния маркер...от онко комисията бяха написали,че преглед и и изследвания по преценка на лекар са достатъчни.
Но...притеснението дали това е достатъчно остават.
Извинявам се за дългия пост.
Онкологията даже не го правят и тези неща,но ако сте оперирана от РМШ СА125 не е точния тум маркер

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 23:15 от Cengiz Emin 636883

# 546
Здравейте момичета.
От вътрешната страна на матката имаше високо диференциран Адемов карцином. Стадий 1а.
Ходех на всеки 3меса, сега на 6месеца на преглед при доц.Дорина Асенова, тя ми прави и операцията. Всеки път освен ехограф,пускам маркер CA 125. До сега винаги в норма. Не ме е пращала в онкото засега. Чувствам се добре.
Та въпроса ми е дали са о при нея да се следя или трябва да отида в онкото...достатъчен ли е този преглед и туморния маркер...от онко комисията бяха написали,че преглед и и изследвания по преценка на лекар са достатъчни.
Онкологията даже не го правят и тези неща,но ако сте оперирана от РМШ СА125 не е точния тум маркер
Здравейте момичета.

Не бях с хиперплазия на ендометриума. От вътрешната страна на матката в хистологията намериха високодиференциран Адемов карцином. Шийката и тръбите са махнати превантивно.
Затова само този маркер се пуска.

# 547
Може и да е писано по въпроса,но аз пак ще питам -ако трябва да класирате добавките за менопауза,как би изглеждала класацията?Питам за тези продукти, които рекламират по телевизията,достъпни в аптечната мрежа.Аз си взех Климактерин на Тошков,но нито съм постоянна,нито доволна.В трети месец вече влизам, най-много ме измъчва потенето през нощта и лошия сън.Чудя се какво да си взема сега,ако може, споделете мнение!

# 548
Нищо няма да помогне.За една година всичко минава от самосебе си.Само ще си товариш черния дроб.

# 549
И джоба, най-вероятно!И все пак искам да опитам,една от добавките съдържа витамин Д и селен,а аз имам дефицит на Д , Хашимото, хипофункция, възможно е да повлияе и на щитовидната жлеза 🤔

# 550
Лятото имах горещи вълни, пих Клименум и сякаш помогна, но вероятно всъщност заради захлаждането се подобрих. И аз съм с хашимото и хипо плюс ИР. Не знам дали съм в менопауза, защото имам яйчници,  но не съм се изследвала дали все още са живи.

# 551
Лятото имах горещи вълни, пих Клименум и сякаш помогна, но вероятно всъщност заради захлаждането се подобрих. И аз съм с хашимото и хипо плюс ИР. Не знам дали съм в менопауза, защото имам яйчници,  но не съм се изследвала дали все още са живи.
Е,и аз имам ИР,пия глюкофаж.Хормон за щитовидната не приемам,но по препоръка на лекар,не е като аз да съм си го решила.Много ми се иска да видя какво приемат дамите,от толкова голям форум все някой ще се изкаже.Във фейсбук на коментарите не вярвам на 100%,иначе има доволни от даден продукт.

# 552
  • Бургас
Може евентуално да се пробва с бахови есенции-аз ако съм превъзбудена съм пила рескю, но има едно Маслина, когато го пиех /за друго /ми направи впечатление, че много спях  и дълбоко, може пък да помогне.

Пила съм една капка тамян и съм се мазала по врата да ми мирише.

Магнезий редовно, но все пак не съм ги тествала при такива причини.

Има и чайове-босилек, маточина, валериана, които ако се пият редовно също успокояват нервната система.

# 553
Аз имам предвид добавки -Клименум,Фемовита,Лейди Хармония,Климактерин и още други,не ги знам всичките.Ако има някой , който да може да ги класира по ефективност?Или който е запознат по-подробно с тях.

# 554
Ползвам фемовита вече почти 4 години, доволна съм. Прекъсвала съм за няколко месеца  тогава съм пила клименум ден и нощ и от него съм доволна. Аз съм  с хирургична менопауза  и съм много слаба, не съм пила хормонални препарати само тези фитоестрогени. Не знам  колко дълго мога да ги пия обаче, вече съм на почти 48 г.

Общи условия

Активация на акаунт