Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 53 611
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте! Прочетох почти всички теми и видях, че при някои от вас има температура следоперативно, но понеже не знам коя с какъв вид операция е, реших да попитам по-конкретно:
1. Колко дни след абдоминална отворена хистеректомия е нормално да се вдига температура?
2. Продължили ли са ви антикоагулантите и след болницата?
Аз имам две гинекологични коремни, отворени операции и двата пъти не съм вдигала температура. Като втората операция, когато беше и хистеректомията, беше много сложна, шестчасова операция, даже се наложи да ми преливат и кръв. И двата пъти след изписването не съм взимала никакви лекарства, не ми казаха и да взимам, каквото ми даваха в болницата, това беше. Само вкъщи обработвах раната с цикатердина и неомицин спрей. И двете операции са правени в една и съща болница,  от един и същи доктор!

# 646
  • София
Моята операция беше лапароскопска, вдигах температура и след изписването. Вече нямам спомен колко дни продължи. Приемах антибиотик след изписването, а фраксепарин не.

# 647
Здравейте! Прочетох почти всички теми и видях, че при някои от вас има температура следоперативно, но понеже не знам коя с какъв вид операция е, реших да попитам по-конкретно:
1. Колко дни след абдоминална отворена хистеректомия е нормално да се вдига температура?
2. Продължили ли са ви антикоагулантите и след болницата?

След премахване на матка, тръби и шийка, отворена. Поддържах температура 37,3 3_4 дни. Два антибиотика в болницата венозно. В ръката ми биеха всеки ден нещо...май за разреждане на кръвта. Извън болницата не ми изписаха нищо, освен свещички профинит за болката.

# 648
На някого случвало ли се е 7-8 дни след тотална хистеректомия вместо да намалее болката да се засили?

За температурата аз знам, че до ден-два след операция понякога може да се появи температура.  Дори е често срещано, просто реакция на организма, защото всяка операция е голяма травма за него. Но това разбира се трябва да се консултира с лекар, защото може да е някаква инфекция.

# 649
Температурата си е инфекция, в повечето случаи вътреболнична.

# 650
  • Варна
Въпрос #1 Ох момичета, 3 мес след моята операция да чукна на дърво всичко е наред. Минах ПЕТ скенера - всичко е чисто. НО май ме започват вълни 😢. И предния месец забелязах, че към края на месеца започва една болезненост в гърдите, лицето ми започва да гори (но не се зачервява- само имам усещането, че ми става топло) - както като те ядоса някой.
Дано да е само покрай датата на предполагаем цикъл, че ако ще е така с години направо не знам.
При вас има ли такива проявления?

Иначе си спортувам, живея си живота, храня се здравословно (както и преди) и съм благодарна, че съм тук и сега.

Въпрос #2 подадох документи за ТЕЛК и ми върнаха писмо, че искат становище на онко комисия (имам го) и производствена характеристика от работодателя (поисках я чакам да видим какво ще стане). Любопитно ми е в случай, че ме одобрят от ТЕЛК на каква финансова помощ имам право ? За данъците и винетка знам, но реално изплащат ли нещо на месечна база?

# 651
  • Пловдив
Герито, а бихте ли споделили какви спортни дейности включвате,че мен ме наплашиха никакъв спорт преди 6 месеца? Аз съм едва на втория месец след операцията и все още правя лъче, но бих искала вече да се движа по-активно. Сега само ходя.

# 652
Лимфни възли махани ли са?

# 653
  • Пловдив
Лимфни възли махани ли са?
Не. Не са ми пипани. Ако въпросът е към мен.

# 654
  • Варна
Герито, а бихте ли споделили какви спортни дейности включвате,че мен ме наплашиха никакъв спорт преди 6 месеца? Аз съм едва на втория месец след операцията и все още правя лъче, но бих искала вече да се движа по-активно. Сега само ходя.
Ами аз и преди операцията си тренирах, но на втория месец се върнах в залата. Гледам да не вдигам много тежко и да няма много подскоци.
Иначе може например вървенето да е с различно темпо- да забързате походката за 5-10мин, колкото да се ускори пулса и да се раздвижи лимфата.
Важно е да поддържаме тонуса на всички мускули. Може в седнало положение с изправен гръб да правите упражнения с малка гиричка или бутилка вода, за са се тренират бицепсите и рамената. В ютуб има много упражнения- аз на английски ги търся- low impact home exercise.
За всички с нашата операция е важно да не се изгърбваме- неволно човек някак се прегърбва заради болките първоначално и инстинктивно се свива, но това води до лоша стойка и болки в гърба и плешките. За да е изправен гърба трябва мускулите да са тонизирани, защото те поддържат гръбначния стълб изправен.
Също другото важно са упражненията за малкия таз. Може в легнало положение най-добре нампода, с гръб и таз максимално прилепнал към пода да сложите по-дебела възглавница или малка топка между коленете (идеята е да има съпротивление) и да стискате коленете едно към друго. Така 2-3 серийки по 10-15 повторения.
Лесно е и е много полезно.

# 655
  • Пловдив
Герито, много благодаря за споделеното. Някои неща правя, други ще опитам.

# 656
Мили дами, Честита Баба Марта! Безкрайно ви благодаря за отговорите! #bubolina73 ,#waterviolet]waterviolet, #TRIKSI, #aleksa_sm, #сладка загадка, много благодаря! Не знам как се отбелязват хора, пробвах, но само това успях. Майка ми има и друга операция и тогава, пак от дренаж, е вдигала температура. Вече е без антибиотик и е с 37.4 C °. Сигурно си е и индивидуална реакция, иначе четох, че може и от упойка да се получи.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 20:28 от anmasu

# 657
Здравейте,2-3 седмици след хистеректомия започнаха болки от типа на ишиас.Имам час след 20 дни при доктора.Премахнати са матка и шийка заради миоми /кръвоизливи.Моля ако има някой с такъв броблем...

# 658
И аз бях с чести позиви за уриниране и малко количество урина, оправих се няколко месеца след операцията.

Просто с времето ли отшумя проблемът или ходихте на уролог/ нефролог и последва някакво лечение?

Моята лапароскопска хистеректомия със запазване на яйчниците беше на 20.02, но започнах да вдигам високи температури над 39 градуса. На третия ден вечерта ми включиха 3 антибиотика, след първоначалните антибиотични вливания в реанимацията, от които пък страшно ми се повръщаше и почти не се хранех. След свалянето на катетъра първите дни никога не усещах позив за уриниране, просто отивах на няколко часа. Това се промени на седмия ден, когато ми вляха 4 банки разтвори. След първите 2 банки, т.е. 1 л течности, много ми се доходи до тоалетна. Успях обаче да изпишкам само няколко капки. Последва силна болка в единия бъбрек. Оттогава започна и да ми се ходи по-често до тоалетна, а количеството да е малко. Появиха се болки в областта на яйчниците, тежест, може и да са уринарни тази болки. Преглеждаха ме и гинекологът, и уролог в болницата, но това беше преди седмия ден, когато нещата се промениха. Изписаха ме чак на десетия ден и сега продължавам да пия антибиотик вкъщи още 7 дни. Смятат, че температурите са били заради уроинфекция, причинена от катетъра.

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 18:21 от Patsi

# 659
Катетъра изведнъж ли го махнаха? Ден преди това през два часа прещипваха ли маркуча?

Общи условия

Активация на акаунт