Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 53 605
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
Копирам си поста от темата за миомите.
Здравейте! Боже! Не съм писала във форума от 100 години.
Някой да се е оперирал в Надежда лапароскопски?
Предстои ми хистеректомия във вторник. Аз я предпочетох, защото миомата е голяма и в разпад. Отделно имам още 2.
Отглеждам миоми от 10 години. Имам една хистероскопска операция за премахването на един възел, който висеше на краче в кухината на матката. Ходех редовно на 6м за проследяване. Този възел, заради който сега се налага операция се появи през август 2021г. Поради различни обстоятелства пропуснах гинеколога последната година и половина. Оказа се, че от 4мм е станал 8см, ако правилно разчитам размерите на снимката, заема цялата кухина на матката и е смесен тип - субмукозен интрамурален. През тази година и половина нямах никакви индикации за проблем. На 18.02 ми дойде цикъла, но вместо оскъден и безболезнен той беше обилен, съпроводен с много силни контракции, болки в кръста, гадене и виене на свят. На 4тия ден вдигнах и температура. Същия ден отидох при гинеколога си, който работи в Надежда. Лекарят беше в шок от това, което видя на ехографа. Извика да ме прегледат и консултират още 4ма лекари, включително завеждащата онкогинекологията. Стигнаха до заключение, че се касае за голяма миома, която притиска силно матката отвътре и така нарушава храненето си и за това некротизира. От това е възпалението, Т и повишеното ЦРП. Категорични са уж, че не се касае за злокачествено образувание, но това само патолога може да го заяви със 100% сигурност. Не са ми пускали туморни маркери, но те могат да се повишат и от едно обикновено възпаление. Чудя се дали да не отида утре да пусна едни в Цибалаб за всеки случай.
Имах притеснения и дали да е лапароскопия или отворена, но ме увериха, че ще извадят матката през влагалищния чукан цяла, а и възстановяването е по-бързо при лапароскопските.
Ако някой има впечатления от Надежда, ще се радвам да пише.
Лека вечер!
Нямам лични впечатления,но моя приятелка се оперира там преди около година.И тя с миома,премахнаха й само матката,на 45 години е жената.Изключително доволна е,даже ме навиваше и аз там да се оперирам,но аз се оперирах другаде.Казва,че условията са отлични, отношението на персонал,на лекарката, всичко е на ниво.При д-р Илиана Христова Батоева или нещо подобно беше името.Около 2 хиляди й е била операцията.Повече не знам,но ако желаете мога да я питам за конкретни неща.Към днешна дата тя се чувства много добре,не ми се е оплаквала ,че има някакви проблеми,скоро на контролен преглед всичко е било наред.

# 631
Papa6ka, радвам се, че нещата при приятелката ти са се развили добре. А нея лапароскопски ли я оперираха? Бързо ли е било възстановяването? Казаха ми, че ще бъда една нощ в реанимация, после в стаята и ако всичко е наред два дни по-късно ще ме изпишат. Толкова бързо ли изписват? Антибиотик пие ли се след операцията? Превръзки трябвали ли са и?
Май е това  🙄. Благодаря!

# 632
Papa6ka, радвам се, че нещата при приятелката ти са се развили добре. А нея лапароскопски ли я оперираха? Бързо ли е било възстановяването? Казаха ми, че ще бъда една нощ в реанимация, после в стаята и ако всичко е наред два дни по-късно ще ме изпишат. Толкова бързо ли изписват? Антибиотик пие ли се след операцията? Превръзки трябвали ли са и?
Май е това  🙄. Благодаря!
Два дни е била в болницата,да.Лапароскопия.Антибиотик се влива венозно винаги,и на мен ми слагаха.За превръзки ще я питам,но лично аз си носех,то това не е толкова важно.

# 633
papa6ka, благодаря много!

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 06:07 от benighted

# 634
Здравейте дами,имам въпрос. Предстои ми операция тотална хистеректомия, докторите така прецених след преглед. Откриха ми две кисти и на двата яйчника едната е 7см др е 4 см отделно на матката откриха миомни възли, не са ми правили проблем досега, просто случайно ги откриха. И така решиха да премахнат всичко, за да няма проблем по нататък, поне така ми обясниха. Грешат или са прави незнам. Някой минал ли е през този проблем. След операцията как е възстановяването? После как продължава живота, всички тези въпроси много ме мъчат. Все пак си жена без органи.

# 635
Здравейте!Защо не четете назад в темата ?В рамките на няколко часа дори,се обсъжда именно това.И като цяло, темата е изпълнена с отговори и въпроси за хистеректомията.Няма смисъл да се пише едно и също нещо!

# 636
Здравейте. Оперирана съм преди 15 дни - хистеректомия, коремна операция, премахната само матка. Възстановявам се горе долу добре, но имам проблем който много ме притеснява. От както ме оперираха, при ходене по малка нужда, след като приключа и почвам да вдигам гащи, неконтролируемо се излива още количество урина, не много, но не и малко. Все едно е било заседнало някъде количество и като се изправя то се стича.......Мислех, че е от нещо временно, но проблема си е налице всеки ден и много се притеснявам. Лекаря който ме оперира си спомням, че след операцията ми сподели, че не е могъл да премахне и шийката на матката, защото пикочния мехур е бил слязъл много надолу. Дали това е проблема и завинаги ли ще си остана така........Незнам към какъв специалист да се обърна.
Посетете нефролог!
Аз след операцията се борих дълго време с цистит, предизвикан от катетъра. Да не би и вашия проблем да е следствие от катетъра?
Може и от другаде да идва проблема, специалист ще ви каже най - добре!

# 637
А уролог не е ли по-добре? Или първо трябва да е нефролог?

# 638
Да, уролог е правилният специалист, както казах по-горе.

# 639
  • Северо=Западналия край
Да, уролог е правилният специалист, както казах по-горе.
Благодаря ви, ще потърся специалист при първа възможност, само да се пораздвижа още малко, че още не съм много добре с ходенето извън дома.
Дано да не е нещо сериозно, че тамън си мислех, че съм се оттървала от едно, а то пък друго стана......

# 640
Здравейте! Прочетох почти всички теми и видях, че при някои от вас има температура следоперативно, но понеже не знам коя с какъв вид операция е, реших да попитам по-конкретно:
1. Колко дни след абдоминална отворена хистеректомия е нормално да се вдига температура?
2. Продължили ли са ви антикоагулантите и след болницата?

# 641
Не е нормално изобщо да имаш.Като ме изписваха ми изписаха и фраксипарин за 10 дни, но моя си лекар каза да не ги бия и не съм.

# 642
Така ли? Дори и първите дни след операцията? Все пак отворената е доста инвазивна. Хистеректомията на майка ми беше на 23.02, имаше температура първите дни след операцията, вчера нямаше и днес пак има 37.4 С°. Докторката и' е обяснила, че при премахване на кухести органи не е ненормална реакция да вдига температура. А и при наличие на дренажи, също може да се очаква повишаване на температурата. Вие с отворена операция ли бяхте? Четох, че при вас е имало инфекция около разреза.
Не е нормално изобщо да имаш.Като ме изписваха ми изписаха и фраксипарин за 10 дни, но моя си лекар каза да не ги бия и не съм.

# 643
И мене в болницата ми казваха, че е нормално и ми слагаха аналгин да я свалят, но не е нормално.

# 644
Честита баба Марта ,бъдете здрави !
Здравейте , отново пиша вече след направено ямр с контраст и с насрочена дата за операция. До колко може да се разчита на достоверна информация от него ?
Прикачвам снимка ,ако може някой да каже нещо. Прочетох за стадийте ,но останах с впечатление ,че за лекарят положението не е никак добре.

Общи условия

Активация на акаунт