Живот след хистеректомия

• 929
  • 18
  •   1
Отговори
  • Бургас
Здравейте.
На 44г съм и имам две миоми - 6см и 3см. Предлагат ми се различни варианти - от проследяване (тъй като за сега не ми правят праблеми), през лапароскопска операция за махането им, и трети вариант отстраняване на матката с оставяне на яйчниците.
Аз разбира се още не съм решила какво да правя и къде. За сега събирам всякаква информация. Та въпроса ми е към тези от вас които са с отстранена матка, но имат яйчници. Как се промени живота ви след това, освен че нямате цикъл разбира се. Беше ли болезнено? Лапароскопски ли ви я махнаха? Можете ли да извършвате физическа дейност като бягане, ходене на фитнес? Разместиха ли ви се червата (четох че се изсипват леко надолу)? Някои ми казват че всъщност има и позитивна страна, като да се елиминира вероятността от рак на маточната шийка и матката.
Въобще много ли е страшно да си без матка или няма никаква разлика при вас. Всяко мнение ще ми е полезно. Благодаря.

# 1
  • София
За мене няма разлика. Бях на 47 г, отворена операция. Възстанових се бързо, но си ползвах всичките полагаеми 6 м. болнични. Болезнено - първите дни след операцията. На 20тия ден вече си пазарувах, носех торби с багаж - живота продължи, но без кръвотечение.  На фитнес не съм ходила и преди операцията, не знам. Ходене - по 8000 - 10000 крачки на ден и до сега, след близо 15 г. След операцията ми изписаха някакви добавки за менопауза, но от тях ми прескачаше сърцето и ги изхвърлих след няколко дни. Не знам кога и яйчниците са сдали багажа, но не съм имала вълни, промени в настроението и други оплаквания. На ММ не му пречи, секса си е редовен. 
Операцията беше във ВМА София, при д-р Ани Начева.
Сега не работи там, но и двете с дъщеря ми ходим в частния и кабинет за профилактика.
Друго не се сешам, питай каквото те вълнува.

# 2
Защо не пробваш с проследяване и спирала Мирена? Тя спира растежа на миомите. Щом нямаш проблеми защо да се режеш?

# 3
  • Бургас
Предложиха ми и спирала, но аз не съм фен на хормоналните терапии.
Замислих се за хистеректомия, защото в моето семейство има няколко човека починали от рак, от лошия вид. Предполагам, че и аз нося тези гени. Отстраняването на матката елиминира развитие на рак на матката и маточната шийка.
Зная, че страховете ми са нерационални, но имам нещо като пост травматичен стрес, гледайки моите роднини как се мъчеха.

# 4
Аз бях на 42 години, когато ми махнаха матката заради миома, колкото агнешка главичка, яйчниците ми оставиха!
Много бързо се възстанових,с отворена операция бях,нямам проблеми с изпадане на органи,но все пак първите 6 месеца се пазите много от вдигане на тежести,чак преди 2 години ме почнаха симптомите на менопаузата!
Но рахата си е супер -няма кръвоизливи,болки,сексът си е на 6+😂.
Радвам се, че го направих!
Преценете сама,но според мен идете и на второ мнение без да казвате,че сте посетили вече гинеколог!
Успех желая!🍀

# 5
Привет, на 46 години ми отстраниха матката заради миома, 6 см. По съвет на лекаря отстраниха и шийката на матката. Лапароскопска операция в Св. София. Доволна съм, възстанових се за 3-4 дни, даже болничен не съм ползвала. Тежко не вдигах около 2 години след това.

# 6
  • Бургас
Св. София в кой град?

# 7
Извинявай, за София говоря, УМБАЛ Св. София, на бул. България

# 8
Аз минах хистеректомията на 43 г. в Румъния, заради ендометриоза. Имах и някакви петна по матката, тъй че съм много доволна, че ми я махнаха. В началото имах усещания, сега все едно си имам матка, нищо специално не усещам. В интерес на истината аз не си насилвам късмета с хора, тичане на пътека. Засега нямам никакви проблеми. Екстра ми е без цикъл. Аз почивах 2 месеца, трябваше ми мъничко повече, но при мен имаше и резекция на яйчниците. Моята майка едно време също и махнаха матката. Има няма преди 30 години. Екстра си беше жената. Както казва сестра ми, след определена възраст тези органи само проблеми създават. Тя в менопаузата киста на яйчника направи и е за махане на подобни органи.

# 9
  • Бургас
Може ли да споделите и за теглото. Как ви се отрази на фигурата, килограмите? Може би човек ако е по-млад няма, но възраст 40+? Хората, които аз познавам с хистректомии напълняха и то с корем.

# 10
Може ли да споделите и за теглото. Как ви се отрази на фигурата, килограмите? Може би човек ако е по-млад няма, но възраст 40+? Хората, които аз познавам с хистректомии напълняха и то с корем.
нищо не съм качила от хистеректомията. Виж от бирата, да. Това са някакви оправдания според мен. Качва си се от възрастта, от яденето, пиенето,  не от хистеректомията. За сведение преди месец бях 66 кг, ми взех се в ръце и сега съм 61. На 45 г съм.

# 11
  • Бургас
Може би се отваря апетит от хормоните. Майка ми цял живот е била слаба, но много напълня. В последните години яде  малко, движи се, но никога повече не стана слаба както преди.  За другите хора не знам как се хранят и движат, но при нея имам наблюдение. Тя е вече много години оперирана, и беше вече в менопауза, когато и правиха операцията.

# 12
  • Бургас
Всъщност има логика да се напълнее след хистеректомия. Ако някой от вас е живял на село вероятно знае защо се скопяват прасетата.

# 13
Ако ядеш като скопено прасе след хистеректомията, много ясно че ще напълнееш. Simple Smile
Всяко напълняване е резултат от калориен излишък. За справка - участниците в Живот на кантар.

# 14
Няма никаква логика да напълнееш само при махната матка, както съм аз. Има лек проблем от менопаузата, но останалото си е от ядене.

Общи условия

Активация на акаунт