Отговори
  • Мнения: 15
С наближаването на най-очакваните и уютни дни в годината, домът постепенно се изпълва с онзи особен чар, който само празниците могат да донесат. Светлините по витрините започват да блестят по-ярко, ароматите на канела, мед и домашни печива изпълват въздуха, а семейството се събира все по-често около трапезата. Именно тогава разбираме колко ценни са моментите заедно. А в сърцето на тези моменти, в кухнята, където се ражда празничната магия, неизменният помощник е "София Мел" - марка, която носи доверие, качество и вкус във всяка форма.

Когато дойде време за голямата празнична подготовка, първата стъпка винаги е изборът на продукти, които няма да ви подведат. И това е силата на "София Мел" - брашно, което е резултат от традиция, експертност и внимателно подбрано българско зърно.

За класическата постна питка – тази, която събира всички около масата – София Мел Класик е златният стандарт. Неговата финa структура и отлични хлебопекарни качества гарантират ароматно и перфектно оформено печиво – точно такова, каквото трябва да бъде празничната питка.



Коледната и новогодишната трапеза не минават без емблематичния тиквеник, баклава и баница с късмети. Ако сте сред онези, които обичат да правят баница по стария, домашен начин – с тънки, ръчно разтеглени кори – София Мел Баница е брашното, което никога няма да ви подведе. То дава на тестото гладкост, еластичност и сила, за да точите и дърпате с лекота, а резултатът е баница, която ухае на традиция и истинска домашна любов. А пък, ако искате бърз и лесен начин за приготвяне, с фините кори София Мел тези традиционни ястия стават истинско удоволствие за приготвяне – корите са тънки, равномерни, еластични и винаги надеждни. Резултатът? Хрупкава, ароматна и златиста баница, която стопля душата и буди носталгия.

За онези домакини, които искат да внесат повече здравословна нотка в празничното меню, пълнозърнестото брашно София Мел е избор, който съчетава вкус, хранителност и автентичност. Подходящо е за приготвянето на известните коледни джинджифилови сладки и къщички.



Ако обичате да допълвате празничната трапеза с нежни сладкиши и ароматни десерти, тогава София Мел Екстра и София Мел Кекс ще ви помогнат да създадете истински празнични изкушения. С тях всяка погача на конци, всеки пандишпан, кекс или бисквитки придобиват финa текстура, идеален обем и онзи празничен вкус, който кара всички да поискат още едно парче. Благодарение на прецизното смилане и високото качество, сладкарските рецепти стават не просто лесни за изпълнение, а истинско удоволствие – сякаш имате професионален сладкар до себе си.

Любовта понякога не се казва с думи – тя се пече, меси и поднася с усмивка. Всяка опаковка брашно "София Мел" е повече от продукт – тя е повод да изразите благодарност, обич или мисъл към близките. Всяка питка, баница или сладкиш може да бъде малък жест с голямо значение, който стопля сърцата на всички около масата. Това е истинската “Рецепта за щастие”.

🎁🎁🎁Не пропускайте нашата празнична игра! Купете “София Мел” фини кори и запазете касовата бележка. Влезте в профила си в платформата София Мел Вкусен Свят, а ако все още нямате такъв – регистрирайте се. Очакват ви страхотни награди!
Вижте повече за промоцията ни ТУК.


✨ За да направим празниците още по-сладки, поканихме Morena, която ще сподели четири празнични рецепти с продуктите на "София Мел.“ Абонирайте се за темата, за да не ги пропуснете!

Тази година оставете празничните рецепти да оживеят с помощта на "София Мел" – марката, която превръща всяко печиво в емоция, всяка хапка в спомен, а всяка трапеза в истинска празнична магия.

Включете се в играта!

Коледните празници са време за щедрост и споделяне! Разлистете своята кулинарна тетрадка и споделете в темата любимите си „рецепти за щастие“ – апетитни солени и сладки печива или празнични десерти, с които ще зарадвате близките си!

На 29 декември трима от вас ще спечелят форма за печене или поднос за сладки. Пожелаваме ви светли, ароматни и изпълнени с любов празници! 🎄✨

Моля, запознайте се с Общите условия на играта.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 09:26 от Жaклин

# 1
  • Мнения: 3 486
С нетърпение очаквам рецептите на Морена! Тя е уникална, много се радвам на споделяното от нея. А кутиите й за обяд са произведение на изкуството!
Иначе любимите ми коледни рецепти са за баклава и баница. Разбира се, с корите на София мел всичко е по-лесно и бързо за домакините.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 10:38 от MianaNia

# 2
  • София
  • Мнения: 428
Най-любимо ми е баница с майноеза, не е много здравословна, но за сметка на това много вкусна.

# 3
  • София
  • Мнения: 14 157
Коледни меденки
2 броя яйца
1 чаена чаша пудра захар
1 чаена лъжица сода
600 грама брашно
1 кафена лъжица лимонов сок
1 чаена чаша олио
1 кафена чаша мед
1 чаена лъжица канела
1 ванилия
Разбиват се яйцата и олиото. Добавя се пудрата захар и меда и отново се разбива. Пресява се брашното и заедно със содата, канелата и ванилията го добавяме бавно към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркаме с миксер или с вилица, а след като се получи тесто го изваждаме от купата и месим с ръце. Добавяме още брашно и месим до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ½ кг брашно.
Оформяме от готовото тесто топчета с големината на маслина, или пък разточваме дебело (дебелина около 0,5 см) и използваме коледни формички. Печем меденките  в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене.

# 4
  • софия
  • Мнения: 3 061
Една от моите рецепти за щастие е тиквеник.
1 опаковка кори за баница
Около 1 кг. настъргана тиква
Захар около 350гр.
Ванилия
300 гр. запечени орехи.
Смесвам тиквата, захарта, поръсвам върху кора, добавям орехи, оформям руло, подреждам в намазнена тава и пека до златисто.

# 5
  • Мнения: 4 295
По Коледа много обичам тиквеник. Правя го много лесно, на око, с настъргана тиква объркана с 5-6 лъжици кафява захар и лъжица канела, точени кори, малко олио. Редя корите, между две кори слагам от тиквата и ръся олио. Направя пека за около 40-50 минути.

# 6
  • Мнения: 35 928
Баница с готови кори и газирана вода

кори - 1 пакет
яйца - 4-5 бр.
кисело мляко - 1 кофичка(3.6%)
сирене - 400 г
газирана вода - 100 мл
сода за хляб - 1 ч.л.
олио

Содата се слага в киселото мляко и се изчаква няколко минути да шупне.
В дълбока купа смесваме яйцата, киселото мляко със содата, сиренето, газираната вода и разбиваме хубаво.

Върху кората слагаме 2-3 лъжици от сместа и с помощта на лъжицата разстиламе по цялата кора, слагаме и малко олио.

Хващаме две кори и навиваме (само върху едната сме сложили плънка). Нареждаме навитите кори в намазнена тавичка.

Така процедираме, докато свършат корите, като накрая трябва да остане малко от сместа, с която се залива отгоре. Ако нямаме от сместта, може и само с разбито кисело мляко да се залее.

Печем витата баница на 200-220 до готовност.
По желание може да се наръси със захар след изваждане.

# 7
  • Мнения: 1 505
Коледни меденки с канела

Продукти за тестото:
500-600гр брашно
150гр кафява захар Dark Brown MOSCOVADO
60гр масло на стайна температура
3 яйца
3с.л. мед
2 ч.л. сода за хляб
1ч.л. канела
Подправки: карамфил, индийско орехче

Продукти за глазурата:
1 белтък (използвайте от едно от яйцата за тестото)
150 грама пудра захар

Приготвяне
Започнете с разбиването на яйцата (без 1-ят белтък) и 3-те лъжички мед. После поетапно прибавете захарта, маслото на стайна температура (меко) и 2 ч. л. сода. Сложете щипка сол за вкус и подправките. Брашното оставете за на края. Твърдостта на тестото трябва да е средна, за да може да се точи, така че при месенето ще прецените количеството – за това в рецептата е 500 – 600гр. Прибавяйте го към сместа по малко, докато можете лесно да го отделите от купата в която сте го разбърквали, и оставете някакво количество за месенето. Разточва се на кори с дебелина около 1 см и се оформят фигурки или топки. Ние по традиция за Коледа правим предимно звездички за настроение.
След като сте готови ги печете на 160гр за около 12-13мин, в тава покрита с готварска хартия. Докато се пекат можете да разбиете на ръка глазурата, с която ще украсите меденките (препоръчително е глазурата да се разбърка на ръка, а не с миксер). Разбира се меденките се украсяват след като изстинат напълно.Тук работете както ви е удобно – с пош или шприц – въпрос на навик. Ако имате търпение можете да рисувате по формата на меденките. Ние предпочетохме просто да ги напръскаме небрежно, но пък стоят интересно и елегантно. Добре е да приготвите меденките ден – два преди да ги поднесете, тъй като трябва да поомекнат малко, за да не са хрупкави като бисквитите.

# 8
  • Мнения: 203
Снимка нямам, може тази година да направя, но любима е традиционната питка:

около 1кг брашно
1 кубче мая
500 мл. прясно мляко
4 с.л. олио
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 бр. яйца
80 гр. кисело мляко и 70 гр. масло
+сирене (вкъщи оредпочитаме така)

Не правя кой знае какви форми, не съм добра. Обикновено разделям на топчета, после разтилам, навивам на руло (тук слагам сиренето) и режа. Ако много ме мързи, просто правя топчета със сиренце вътре и това е.
Това е.

# 9
  • Мнения: 823
Играта е чудесна.
Моята рецепта за щастие е „Коледна усмивка“: щипка канела, много любов и топъл ябълков щрудел, който винаги сплотява семейството

Рецепта за „Коледна усмивка“
– 3 ябълки, нарязани на тънки резени
– 2 с.л. захар
– 1 ч.л. канела
– 1 пак. бутер тесто
– 1 яйце за намазване

Смесете ябълките със захарта и канелата. Разстелете бутер тестото, подредете резените, навийте на руло и нарежете. Намажете с яйце и печете 20–25 мин. на 190°C до златисто.

# 10
  • Мнения: 180
Любими рецепти са баница, тиквеник и баклава

# 11
  • Мнения: 503
Продукти:

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
6 с.л. мед
2 яйца
1 ч.л. сода
2 с.л. канела
около 500 - 600 г. брашно за средно твърдо тесто
Тази рецепта я знам като меденките на Ванчето , тук от форума. Всяка година вкъщи се правят по няколко дози около коледните празници.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 11:00 от maia_at

# 12
  • Мнения: 266
На Коледа обожавам да приготвям тиквеник. Правя си настъргана тиква на заготовки във фризера и като ни се хапва вадя тиквата да се разтопи за около 30 мин, кори за баница поръсвам със захар, канела и тиква, намазвам с масло и пека за около 20 мин. ❤🍀

# 13
  • Мнения: 19
Обичам солените печива, затова ще ви споделя любимата ми рецепта за:
Питки със сирене
1/2 ч.ч. кисело мляко (125 г)
1/2 ч.л. сода за хляб (3 г)
1 яйце
1/2 ч.л. сол (2 г)
100 г сирене
200 г брашно
30 г масло
В купа се смесват киселото мляко и содата, разбърква се и когато сместа шупна, се добавят солта и яйцето и се разбърква отново. Добавя се по-голямата част от брашното и когато сместа се сгъсти, се прибавя натрошеното на дребно сирене и останалото брашно, замесвайки меко тесто. Може съвсем леко да лепне, но не добавяйте повече от указаното количество брашно. Тавата се покрива с хартия за печене и леко намазнена с масло. Тестото се разделя на 6 малки парченца, от които се оформят питки и които се разполагат в тавата на разстояние едно от друго, защото увеличават обема си при печене. С набрашнен пръст се натискат в средата  и в получената вдлъбнатина се поставя парченце масло.
Обикновено правя тази рецепта х2, защото се изяждат много бързо.
Поздрави!

# 14
  • in Wonderland
  • Мнения: 6 256
Медени коледни курабийки

яйца - 2 бр.
мед - 1/2 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
канела - 1 с.л.
брашно - 400 - 450 г
пудра захар - 200 г
белтък - 1 бр.
лимонов сок - 2 ч.л.

Общи условия

Активация на акаунт