Отговори
# 15
  • Мнения: 1 163
🧀 Класическа баница

Необходими продукти:
Пакет кори за баница
300 г сирене
4 яйца
200 мл прясно мляко
100 мл олио
щипка сода


👩‍🍳 Начин на приготвяне:
Натрошете сиренето в купа. Добавете яйцата и разбъркайте добре. Налейте млякото, 2–3 с.л. олио и щипката сода. Разбъркайте. Намажете тавата с олио.
Сложете първата кора и я поръсете леко с мазнина. Сложете втора кора и върху нея разпределете част от плънката.
Редувайте, докато свършат продуктите.
Завършете с кора, намазана с мазнина.
Печете около 35–45 минути, докато баницата стане златиста. След изпичане напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа за 10 минути, за да омекне.

# 16
  • Мнения: 15 102
Една от любимите ми рецепти, носеща щастие за сетивата ми, са сладки по рецепта на съфорумката Mikkey Flowers Hibiscus
 Шоколадови полумесеци

30г какао на прах
60г кристална захар (или кафява захар, за повече аромат)
100г бяло брашно
40г смлени бадеми (бадемово брашно, може да го замените с лешниково или орехово брашно)
70г краве масло
1 яйце М (45-50г)
1 ч.л. ванилов екстракт
 
За шоколадовата глазура:
80-100г тъмен шоколадов кувертюр (аз ги направих и с бял шоколадов кувертюр)

 Извадете кравето масло и го оставете да се отпусне за 30 минути на стайна температура.
 В купата на миксера сипете какаото, захарта, брашното и бадемовото брашно. Разбъркайте ги и добавете омекналото краве масло. Добавете ванилията и яйцето и продължете да разбърквате, докато се получи хубаво, меко и нелепнещо тесто.  Увийте го в лист хартия за печене или стреч фолио и го приберете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната на 180С.
Постелете една голяма тава (примерно тази, която върви с фурната или подобен размер) с хартия за печене.
Разделете тестото на две части и го разточете с ръка на дебело руло с диаметър 2 см. Нарежете го на парченца с дължина 1см. и всяко парче го разточете на тънко 7-8мм рулце.  Завийте леко краищата на всяко рулце, за да заприлича на полумесец и ги наредете върху хартията за печене.   Изпечете ги за около 12-13 минути. Като ги извадите от фурната са още мекички, но след изстиване стават леко хрупкави. Натрошете шоколада в купичка и го загрейте на водна баня, да се разтопи. Потопете крайчетата на всеки полумесец в разтопения шоколад и ги наредете върху решетка. Приберете ги в хладилника за 15-20 минути, да стегне шоколадът.

# 17
  • Мнения: 755
Баница с готови кори и прясно мляко

Необходими продукти:

един пакет готови кори за баница

около 300 грама сирене

5 яйца

300 мл прясно мляко

няколко лъжици олио

Кората за баница се поръсва с натрошено сирене, набира се, събира се почти на топка и се поставя в предварително намаслена или застелена с хартия за печене тава. Така се процедира и с останалите кори. В купа се разбиват яйцата, олиото и прясното мляко. Разпределя се върху корите в тавата. Пече се във фурната до готовност.
По желание, прясното мляко може да се замени с кисело мляко.

Да ви е сладко!:smile:

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 10 524
има ли нещо сладичко, всички са щастливи
Любимият кекс на ММ
- 4 яйца,
- 1 чаша и половина захар
- 3/4 чаша олио
-1 чаша кисело мляко
- 1 бурканче от детска храна сладко от смлени смокини
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия или 1 пакетче ванилена захар
- 2 чаши брашно
на 160 градуса, за един час
става леко лепкав от сладкото, но е много ароматен
чашата е от порцелановите чаши с дръжка,

вече съм се включила в играта с корите София мел.

# 19
  • София
  • Мнения: 2 397
Дните преди Коледа са също празнични вкъщи, приготовленията, особено сладкишите, които приготвям с помощта на детето. Правим по традиция нашите Гъбки, които представляват мъфини - по традиционна рецепта, които пълним с крем, който също си приготвяме с масло. Ако не са мъфини, с кори правим банички с този крем.
За масленият крем са необходими:
Краве масло - пакет
прясно мляко - 250 мл
3 яйца
захар - 200 г
ванилия - 1 бр.

Маслото се оставя да омекне на стайна температура. Яйцата се разбиват и се добавя захарта. Разбива се до бяло. Млякото се кипва и на тънка струйка се добавя в яйчената смес при непрекъснато бъркане. Сместа се загрява, без да кипне, при непрекъснато бъркане, до появата на леки мехури по повърхността. Сваля се от котлона и се охлажда до стайна температура. Омекналото масло се разбива на крем и при непрекъснато разбиване се добавя яйчената смес, като се добавя по една супена лъжица, разбърква се и се добавя следващата.
Скрит текст:

# 20
  • Мнения: 21
Около Коледа обичам да приготвям масленки.

1ч.ч. непълна мас
1 яйце
1 ч.ч. непълна пудра захар + за овалване
3 ч.ч. брашно
3-4 ванилии на прах

Яйцето, захарта и маста се намачкват с вилица, прибавят се брашното и ванилиите и се омесва набързо. Точи се на дебелина 5 мм, режат се формички и се пекат в суха тава на 180°С до леко порозовяване. Още горвщи се овалват в пудра захар.

# 21
  • Мнения: 611
Продукти:

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
6 с.л. мед
2 яйца
1 ч.л. сода
2 с.л. канела
около 500 - 600 г. брашно за средно твърдо тесто

# 22
  • Мнения: 2 740
Коледни меденки по рецепта на Валерия :

За тестото:
🔸яйца - 2 броя
🔸захар - 1 чаша
🔸мед - 1/2 ч. чаша
🔸олио - 160 мл
🔸канела - 1 пакетче от 8 г
🔸сода - 1 суп. л.
🔸оцет - 1 суп. л.
🔸брашно - 600 гр.
👩‍🍳 Начин на приготвяне:
1. Яйцата, захарта, медът, олиото и канелата се слагат в купа и се разбъркват. Накрая содата се гаси с оцета и се прибавя към сместа.
2. След това се добавя брашното и се замесва меко тестото, което трябва леко да лепне.
3. От тестото се късат парчета колкото орех. Аз си ги меря на кантара и си ги правя по 20 грама.
4. Топчетата се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.
5. Тези меденки, които ще напълните с яйчения крем, трябва да са топли, когато ги издълбавате. След това двете половинки се пълнят с крема, слепват се и се овалват в орехи.
6. Другите меденки не се издълбават, те се мажат със сладко по избор, слепват се и също се овалват в орехи.
7. Готовите меденки наредете в кутии, които се затварят плътно. Съхранявайте ги в хладилника. Меденките са по-хубави на следващия ден.
За крема:
🔸прясно мляко - 500 мл.
🔸захар - 1/2 ч. чаша
🔸жълтък - 1 брой
🔸брашно - 4 суп. л.
🔸масло - 50 гр.
👩‍🍳 Начин на приготвяне:
Всичко без маслото се слага в тенджера и се разбива с бъркалка. Накрая се добавя маслото и се слага на котлона. Бърка се непрекъснато, докато кремът се сгъсти хубаво. Кремът се оставя да изстине. Издълбаната част от меденките се натрошава и се обърква с крема. Сместа става доста, останалото го разпределям в купички и прибирам в хладилника.

# 23
  • Мнения: 9 868
МЕДЕНКИ

2 яйца
1 к.ч мед
1 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 ч.л сода
1 пак. канела
около 400 гр брашно
Омесва се меко тесто. Разточва се и се изрязват фигурки. Пекат се до много светъл цвят, иначе стават много твърди и трудно омекват. Украсяват се с глазура от белтък и захар. Друг вариант е изпичане на топки и слепване 2 по 2 с мармалад, получават се орехчета. Могат и да се изрежат кръгчета, които се слепват 2 по2 като мечета. на едното кръгче се изрязват дупки с капачка от флумастер за нос и очички и се правят ушички от тесто.

Къщичка и меденки украсени с цветен айсинг.

# 24
  • Мнения: 4 845
Баница с готови кори 🤗🌲❤️
1. точени кори 400 грама
2. яйца- 4 броя
3. кисело мляко- 400 грама
4. сирене- 300 грама
5. олио - 3/4 чаена чаша
6. хлебна сода 1 чаена лъжица
Първата стъпка от рецептата за баница със сирене и готови кори е подготовката на плънката. Разбърквате яйцата (предварително извадени от хладилника), киселото мляко, изварата / сиренето, ½ чаена чаша олио и содата за хляб. Може да ползвате и извара. Ако сте ползва извара добавете и около една равна чаена лъжица сол. Разбъркайте продуктите добре до получаване на хомогенна смес.
В намазнена тавичка сложeте 1-2 листа от корите, върху които сложете около един черпак (за супа) от сместа. След което поръсете с няколко капки от останалото олио. Отгоре отново сложете лист-два от корите и отново от сместа, а накрая олио. Повтаряйте процедурата в тази последователност докато корите и сместа свършат.
Последният лист от корите намажете с олио и много внимателно нарежете с остър нож на парчета, за да можете след изпичане на по-лесно да разрежете баницата на парчета. Печете баницата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато баницата придобие златист цвят.
Светли празници! 🌲

# 25
  • Мнения: 1 923
Винаги правя питки по празниците. За Бъдни вечер е постна като обикновен хляб, но за нова година приготвям любима от баба ми рецепта:
Кубче мая се ,,събужда'' в смес от 150-200мл вода (с разтворени щипка сол и захар) и 2-3 лъжици брашно. Трябва да удвои всочината си в съда (става за 15-20мин)
Докато го чакам приготвям следното: 1 кофичка кисело мляко + 3 яйца (всичко оставено на стайна температура) +125гр разтопено масло. В тази смес изсипвам събудената мая и докато разбърквам започвам да добавям постепенно 1кг брашно - първите 400-500 гр в сместа, а останалите  - като изсипя от съда на плота измесвам до гладко тесто. Оставя се да втаса (около час). От втасалото тесто оформям топки или розички с пълнеж от сирене и подреждам в тава. оставя се да втаса още веднъж (около 20мин). Намазва се 1 жълтък и поръва със сусам. Пече се 30-40 мин в загрята фурна на 170-180 градуса. Общото време на приготвяне е около 3-3.5 часа.
Тази питка у нас е много на почит, всички много я харесват.

# 26
  • Мнения: 519
Най-любимо ми е баница с валите кори.

350-400 гр. кори за баница
5-6 яйца (дори корите, които съм купила, да са 500 гр., пак не слагам повече от 6 яйца)
400-500 гр. кисело мляко – 2% (ако корите са 500 гр., слагам задължително поне 500 гр. мляко)
1 чаена лъжичка хлебна сода
100 мл. олио (сипвам на око от бутилката, но предполагам е към стотина милилитра)
300-400 гр сирене

# 27
  • Мнения: 34
Моята рецепта за щастие е „Коледна усмивка“:Вкусен ябълков щрудел, който детето ми обожава
Рецептата за „Коледна усмивка“
– 3-4 ябълки, настъргани
– Бутер тесто
– 2 с.л. захар
– 1 ч.л. канела
– 1 жълтък за намазване с малко мляко

# 28
  • Мнения: 1 897
Коледни меденки:
   •   2 яйца
   •   120 г кафява захар (или бяла)
   •   100 г мед
   •   80 мл олио или разтопено масло
   •   1 ч.л. сода
   •   350 г брашно
   •   2 ч.л. канела
   •   1 ч.л. джинджифил на прах
   •   1/2 ч.л. индийско орехче
   •   1/2 ч.л. карамфил (по желание)
Смесваме всички съставки и оформяме малки бисквити, излизат около 25-30 бр.Печем на 180 градуса за 10-12 Мин.

# 29
  • на последния етаж
  • Мнения: 10 010
Сладкиш със сини сливи
сини сливи - 300 грама
яйца - 3 броя
кисело мляко - 300 грама
захар - 1 ч.чаша
брашно - 250 грама
бакпулвер - 1 брой
масло - 100 грама
пудра захар - за поръсване

Разбийте яйцата със захарта до хомогенност. Прибавете към тях разтопеното масло и разбъркайте добре.
На части добавете брашното с бакпулвера и киселото мляко. Накрая се получава кексово тесто със средна гъстота.
Намазнете и набрашнете форма и сипете вътре сместа. Отгоре наредете нарязаните на две сини сливи.
Загрейте фурната на 170 градуса и печете плодовия сладкиш до готовност - около 30-40 минути.
Поръсете с пудра захар и сервирайте.

Общи условия

Активация на акаунт