Кломифен (Клостилбегит, Кломид)- въпроси и отговори

• 5 856
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
И мен ме интересува какви са впечатленията за приема на този медикамент от мъже с репродуктивни проблеми. Прочетох доста проучвания по темата и кломифен се смята за решение в доста от случаите, подобрява значително показателите и дори се постига естествено забременяване. При нас обаче нещо започвам да си мисля, че се случва обратното. ММ започна прием декември 2023г., после февруари 2024г. имаше една идея по-добри нива в спермограмата, както и по-висок тестостерон. Април обаче нещата се влошиха, спермограмата беше много по-зле, въпреки високият тестостерон. Това което ми направи впечатление е, че fsh и lh на ММ въпреки приема на кломифен си стоят ниски вече с месеци, както преди. А в едно проучване прочетох, че не се ли вдигнат нивата на fsh i lh след приема на кломифен, то не може да се очаква той да помогне особено много. Ето линкове, като вторият е за хормоните:

https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(14)02553-9/fulltext#sec2.1
https://www.maleinfertilityguide.com/hormone-testing-and-interpretation

Clomiphene citrate is a nonsteroidal estrogen agonist/antagonist existing as a racemic mixture of two isoforms (En-clomiphene and Zu-clomiphene) (32). This selective estrogen receptor modulator blocks the negative feedback of estrogen at the pituitary/hypothalamus level, thereby indirectly enhancing LH and FSH excretion from the anterior pituitary. Increased LH/FSH stimulation of the testes should increase both testosterone production and spermatogenesis, respectively. Studies have demonstrated that CC has resulted in moderate elevations in both LH/FSH and sperm concentration in patients with pregerminal hypofertility (10, 33) and in those with unexplained infertility (34, 35).

Not all patients will respond to CC stimulation. Patients starting with an elevated FSH level (35, 41) or lacking a post-treatment FSH surge (39) will not respond to CC.

# 16
интересно даже не знаех, че трябва да вдигне фсх и лх…при нас фсх е високо..

# 17
малко да дам инфо за кломифен поне при моята половинка драстично скочиха нивата на тестостерон и фсх и лх оттук нататък според мен трябва да се изчака мисля минимум 74дни до 100дни, защото самия процес на образуването на сперматозоидите трае толкова доколкото съм запозната. Нека друг да се включи ако има поглед върху нещата, тъй като се консултирахме с двамата ендокринолози и двамата са на различни мнения .. единия казва че няма смисъл, другия казва че ще се види след 3месеца резултата. П.с мъжът ми го е пил 1 месец 2х1 таблетка.

# 18
ч.
Здравейте аз приемам Кломифен цитрат (Кломид) 5 дни го изпих и лекарката ми каза след 3 три да започнем опити след опитите ми писа дуфастон докато ми дойде цикъла да пия ! Искам Да попитам има ли ефект ? Притеснявам се много ?😔 от 2 години поробване вече нямам сили 1 спонтанен аборт 2 кюретажа поради липса на пулс на ембриона ?

# 19
ч.
Здравейте аз приемам Кломифен цитрат (Кломид) 5 дни го изпих и лекарката ми каза след 3 три да започнем опити след опитите ми писа дуфастон докато ми дойде цикъла да пия ! Искам Да попитам има ли ефект ? Притеснявам се много ?😔 от 2 години поробване вече нямам сили 1 спонтанен аборт 2 кюретажа поради липса на пулс на ембриона ?

Кломифена се изписва при жени, за да спомогне за образуването на фоликули, затова доста често при неговия прием се стига до многоплодна бременност. При мен имаше ефект, но за съжаление едното беше кухо яйце, а другото в 6-та седмица загуби пулс. Аз също имам 2 кюретажа и един аборт.  Приемах го от 3-ти до 8-ми ден- 5 хапчета. Според мен няма какво да изгубите.

# 20
Някакви странични ефекти

# 21
ч.
Здравейте, имахте ли успех с Кломифен? Аз този месец бях на Клостилбегит… Sad

# 22
ч.
Здравейте, имахте ли успех с Кломифен? Аз този месец бях на Клостилбегит… Sad

Да в момента съм в 9 седмица и 4 дни ? Има пулс и всичко е наред за по напред Да е божията ръка върху него и ще видим какво ще стане ?

Общи условия

Активация на акаунт