(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 623
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
  • София/Варна
Важното е да се експериментира. Поне аз съм на този принцип.

# 466
Мрежата би трябвало да може да се ползва, но май има вероятност да прегорят растенията, където се допират, защото желязото се нагрява повечко от слънцето.
Има и пластмасова мрежа Hands V

# 467
  • Добрич
Айла, ние ползваме мрежа за краставиците, но е поставена права. Нанизана е на 3 арматурни пръчки , а те са забити в земята. В горния край е подсилена мрежата, защото плодовете натежават и висва. Мрежата е пластмасова, специално за катерещи се растения. Не знам дали така както си го представяш, полегнала и да висят краставичките от нея, ще стане. Първо защото ако няма листа около нея  краставичката ще пожълтее бързо и второ, защото тя си пуска цвят и расте в които посоки си пожелае.  Няма как да виси само от едната страна , ще има краставички и от горе. А и ако направиш такава полегнала, трябва много да съобразиш посоките и колко време ще се огрява и от къде.
Ние също имаме и капково с програматор за цялата градина, но сме с 8 тонна цистерна. Съседите са с такъв резервоар, подобен на вашия, но са без програматор, така че не знам колко е подходящото налягане за това. Ще питам ММ довечера.

Едит: Такава е нашата мрежа за краставици. Снимката е от нета, не е моя.

Последна редакция: пт, 08 апр 2022, 14:42 от mpetkova

# 468
Aila за мрежа ние ползваме оградна мрежа десет метра колкото е и самия парник купихме от най -тънката и с най- големите дупки така че да мога и да бера през тях. Две години е вързана в средата и с три кола се крепи. Обмисляме в неделя да я превържем в единия край, ако се получи ще снимам, но пак няма да е полегнала. За капковото при нас на всеки ред си има кран и реално се полива където колкото е необходимо.Не сме мислили за програматор и двата бидона са вдигнати на високо и спокойно водата си тече. Даже обмисляме да ги поставим един над друг след време.

# 469
  • Русе
Здравейте!
Чери домата не трябва ли да расте като скорост както и обикновения домат? Първият ми разсад черита не стана, защото беше мрачно цяла седмица и те се издължиха и клюмнаха преди да са направили първо листо. Сложих нови семки, чаках ги цяла седмица да изникнат и вече 10 дена, ако не и повече стоят на бебешки листа и тепърва пускат среда. А след половин месец трябва уж да вървят навън. Мислех си, че ще дръпнат бързо, но нищо подобно…почвата е същата, в която отглеждаме и другите разсади и те си вървят супер. Не знам какво искат тези чери, някой има ли наблюдение?

# 470
За краставиците ползвам арматурна мрежа, завързана за колове със свински опашки.
Капковото е от бидон и за съжаление програматорът не работеше заради липса на налягане. Не знам дали е зависело от вида на  програматора. Не сме пробвали друг.

# 471
Моите разсади чери и обикновени домати вървят еднакво. Естествено черитата са малко по-дребни, но са в еднаква фаза на развитие. Забелязах, че сега като пак стана студено, всички забавиха растежа.

Айла, такава наклонена мрежа съм виждала някъде. Или в интернет, или по телевизията. Съгласна съм с Петкова, че наклонената страна трябва да остане в сянка, за да не жълтеят плодовете. Аз си представям брането малко трудно, ще трябва да клякаш и да се пресягаш под наклона, за да стигнеш долните краставички.

Ще съм благодарна на всякакви идеи и снимки на мрежи и съоръжения за краставици. Миналата година им направих мрежа директно върху дървената ограда, но не беше добре, много ги напича там и оградата също се нагрява. Още обмислям как да го направя тази година.

# 472
Нашите краставици са до никъде, ще се купува разсад, чушлета също, но за чушлетата съм повече оптимист, те може и по-късно и после вътре, вървят но са на две листа в момента. Уикенда ще се ходи на пазар, да видим как върви конкуренцията Triumph За разлика от зеленчука, разсадът с цветя върви перфектно, и мисля да използвам неизползваните от зеленчука саксийки за повече цветя тази година, че миналата прецаках пък цветята Satisfied Засега няма следи от мухъла, дето се появи миналия сезон в оранжерията, може би дори ще е по-добре да държим там по-малко растения това лято, повечето домати ще са вън.

Малините не са ми много ясни, но само ги кръцнахме на педя от земята миналата година и сега от старите клечки расте зелено, къде повече, къде по-малко, а би трябвало това да са двугодишни клечки вече и според разговора дето се водеше из тук трябва да са сухи Thinking Освен това да са другия вид летни-късни, уф обърках се Scream

# 473
  • Бургас
Ние ползваме тази мрежа 2м х1 м и струва 2.50- 4 лв.
https://www.angrobg.com/produkti/metali/mrezhi/stroitelni-mrezhi … ashta-mrezha-2h1/
За тунелите  през пролет-есен, а по-късно ги изправяме и краставиците се катерят по тях- Клематисите- също.

# 474
  • Русе
Малините на баба ми дават плод 2-3 години от едни и същи пръчки. Най-едри и вкусни са младите пръчки, пораснали предното лято. Но и старите раждат бая. Просто дребни. Нас почнаха да ни дразнят, защото бавно, но упорито завладяват всичко. Може да накъсаш корените на някоя пръчка с права лопата, може да направиш корена на 20 парчета и напролет никнат нови издънки от парчетата корени, които не сме измахали. Много са упорити…

# 475
И при нас всяка пролет растат млади малини там, където не трябва. Постоянно махам.

# 476
Някой знае ли какво е това растение? Израстна с другите семена, които засях.
Има ли някаква полза от него?

# 477
^^ Див родственик на копривата е, но не щипе, младите връхчета може да се ядат, не мисля че имат вкус обаче. Полезно е, че пчелите събират мед от него.

# 478
Може би някакъв вид мъртва коприва. Като смачкаш листенце, мирише ли на нещо?
Полза явно има, за пчелата Grinning аз такива ги оставям, стига да не се разпростират много.

# 479
Буренчета са, всяка пролет се появяват в зеленчуковата ми градинка. С много плитки корени са и лесно се скубят дори и без сечиво.

Общи условия

Активация на акаунт