(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 630
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
Николай, тия корени едва ли са чак толкова непропусклива мрежа, че да не може нищо да расте, освен може би непосредствено до старото стъбло на дървото. В нашата градина има много коренища от дървета, като садя все се намира някой, но са тънки и единични, въпреки че дърветата са доста големи. Разрови надолу там където ще садиш самото растение, ако не е пък съвсем върху някое дебело коренище, няма проблем. Ако ги вадиш от тия саксии на снимката при садене поне трябва да може да се издълбае дупка с размер на саксията, ако се изпречи корен го кръцни.

# 496
за бидон може да проверите и тук  https://www.bidonite.com/index.php?route=product/product&product_id=339, наш познат си купи за 80лв.

# 497
Много ви благодаря!
В София сякаш се опитва да обърне на сняг. Гледах, че и в нашето село дават подобни т. Според вас дали ще има опасност за цъфналите овошки тази нощ?

# 498
  • София
В Младост 4 си вали вече на парцали..
Вчера бях по къс ръкав..
Цъфналите овошки могат да пострадат според мен.
А аз преместих всичкият разсад в оранжерията вчера и то до найлона. Ако е оцелял тази нощ утре ще ходя да го спасявам като гледам прогнозите. След няколко топли дни после на 18ти и 19-ти максималната температуря я дават  6-7 градуса, минималната 1.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 17:33 от Aila

# 499
Вчера ходихме до село. Разсадих две бразди домати под тунелче....
Кайсиите и прасковите са прецъфтели. Сега цъфтят крушите. Надявам се да няма много поразии.
Иначе и тук вали дъжд примесен със сняг. Там не. Облачно е, но не вали.
Имам и добра новина. Единия ми батат пусна корени и вече е изкарал зеленко на две пъпки. Другият упорито си стой така както го купих. Нито покарва, нито изгнива във водата.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 18:13 от morskibriz

# 500
  • Русе
Ефибуш, корените са наистина много. Като забия с нож и пробивам до 10см. Допускам, че може би има и тухли отдолу, а и мястото не е бутано поне 15 години и почвата е станала на камък. Затова и не мога да разкопая повече. Явно ще е проба-грешка. Ще ви информирам. Благодаря за съветите ви! Simple Smile

# 501
Николай, в толкова плитка повдигната леха ще стават лук, салатки, манголд, спанак и подобни листни, също подправки, но друго трудно. И поливането трябва да е сериозно, когато почвата е малко. Помисли можеш ли да я вдигнеш с още 20 см,  за да става и за друго.
Миналия месец правихме същото с две налични по- плитки лехи, тоест пиша от опит.

# 502
  • Русе
Благодаря! И аз имам опасения, че няма да се получи с пипера. Може да пробвам с няколко корена.
Иначе също нещо интересно. В нета има някакви хитринки със сода бикарбонат и капки йод за богата реколта. Някой правил ли е такива разтвори и имат ли положителен ефект?

# 503
Не знам за сода, ама цяла зима разхвърлян пепелта от печката, та ще ви кажа това колко върши работа 😊
Нашата кайсийка изобщо не цъфна тази година, поизмръзна ли какво… прасковките са едва напъпили, но черешите са отрупани. Дано няма много щети 😒

# 504
Ники, с йод съм поливала разсада. Стана много хубав. Два пъти преди разсаждане. Първия път след като кръстоса и втория преди разсаждане. Укрепва кореновата система и не боледуват растенията. 1капка на 1л. вода
С йод и прясно мляко се пръска срещу мана, сиво гниене, брашнеста мана. Профилактично, не след като заболее растението.
Сода за хляб се използва като инсектицид, при голи охлюви, телен червей , мравки, зелева муха. Ако ще се прави разтвор е добре да се сложи и 1-2 с.л. олио или зехтин
Като фунгицид при фитора, брашнеста мана и сиво гниене при зеленчуците. Разтвора се прави с 3-4 с.л. сода на 10л вода и 1-2с.л. течен сапун за прилептител. Предимство е, че може да се пръска по всяко време, дори когато плододават растенията.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 18:47 от morskibriz

# 505
При нас прасковите са тъкмо цъфнали заедно с череши, круши. Кайсиите са почти на прецъфтяване. За първа година цъфтят и ми се ще да видим какво ще родят.
Кейлът, който садих миналата седмица на две листа половината беше загинал.
Как правите разсада? В една обща кофичка като пипера или по едно семе във всяка чашка?
Голямо ядене на кейл вкъщи. С хранителна мая става страхотен чипс. Обаче моето семе е на кейл с гладки листа и не го знам дали ще е хубав за чипс. Трябва да купя и къдрав.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 19:12 от Дъждец

# 506
При нас температурите падаха до към 1С, но овошките удържаха, няма загубен цвят Hands V

# 507
И аз днес се разглобих, но сварихме преди бурята. Силен вятър после дъжд и на края в пловдив градушка. За кейла искам да ви дам кураж с моя корен, който гледах като цвете. Семките сложих началото на март, много малко поникнаха и след пикиране оцеля едно. Обаче е трепач. Тук е вече на повече от година, оставих го да видя докъде ще издържи😉

# 508
  • София
Моят стар корен Кейл е много по-нисък, към 60 см, но още не е цъфнал.
Дъждец, аз го пикирах като домата, вече при наличие на същински листа. При пикирането и при насаждането нямам загуба, но от студа голяма част си замина.

# 509
Аз правя разсада на кейл в лехичка в градината под найлон (като зелето)и като поотрастне садя на постоянно място.Не пикирам.

Общи условия

Активация на акаунт