(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 637
  • 754
  •   1
Отговори
# 525
Аз днес засадих смокини номер 5 и 6.Първите две са от миналата година,не пораснаха ,даже ми се виждат по- малки.Другите са от тази пролет.Четири са от едрите,а днешните са от дребните.Съседите ми дават и аз като не мога да откажа...GrinningВ селото има много смокини,но аз нещо не се справям с тях.Другите овошки вървят много добре.На втората година дадоха плод.

# 526
А след колко години горе-долу започва да ражда смокинята? И достатъчно ли е едно дърво, или трябват две, за да ражда?
Нямам представа. В нашето село има смокиня във всеки двор. Нашата е голямо дърво.

# 527
Аз обожавам смокини, но при нас е високо и студено и не виреят Sad Някой ако продава като почнат да зреят моля да ми пише, ще си купя. Следя тази тема във ФБ https://www.facebook.com/groups/336788013763094 много е интересно и изглежда сложно.

# 528
А след колко години горе-долу започва да ражда смокинята? И достатъчно ли е едно дърво, или трябват две, за да ражда?
Смокините са много разнообразен вид.
Има женски смокини, които задължително трябва да се опрашат от мъжка смокиня, за да има реколта. (От плодовете на мъжките, правят сладко от зелени смокини.)
Има и смокини, които не се нуждаят от мъжка смокиня и опрашване, за да се развият плодове.
Някои видове, дават реколта 2 пъти годишно, други веднъж.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 21:25 от d0ra

# 529
  • София
Интересна информация за смокините, благодаря.
Аз си поръчах по-предната година заедно с ябълките и крушите и смокиня. Поизмръзна първата година и сега е едни 15 см, ще видя дали е оцеляла. Не знам каква е, една е дано да си е нормална смокиня, тоест женска, която си узрява и да се закрепи и порасне тази година.
Днес не издържах и отидох до оранжерията да нагледам разсада. За доматите не се притеснявах, явно оцеляват до -2 навън, на топло в оранжерията, но аз преместих всичкият разсад вътре и до вратата и найлона, включително батати, чушки и патладжани и за тях се притеснявах.
Съвсем добре си бяха всички, но тъй като довечера го дават по-студено им инсталирах подовото отопление. Буквално Simple Smile Към отоплителните подложки за разсада си бях купила пътечка за подово отопление, заедно с термостат. Нагласих го на 13-16 градуса. Тоест като падне под 13 градуса ще се включи, над 16 градуса ще се изключи. Мястото не стигна за всички касетки, но останаха само три с домати, които ще оцелеят надявам се и без подложка.
Насадих три реда царевица, бях я накиснала в събота и нямаше за кога да чакам. Метнах за разсад наново семена на тиквички и краставички. Насях малко копър и босилек.
Кейла и салатките са живнали, но едната салатка беше изядена до коренче от охлюв, личаха си следите му.
Грахът навън е почнал да никне, много добре му се е отразил дъжда последните дни. Садих го на 27 ми март, тоест преди две седмици, но не го бях киснала предварително във вода.
Навън се е самонасял много от миналогодишният манголд, който е светлозелен и сега се чудя дали да сея изобщо от шареният. От самонасялият се от есента имам вече поотраснал в оранжерията и май ми е достатъчен.
Набрах и една кофичка спанак за децата от този отвън, този в оранжерията тъкмо пуска същински листенца.
Морковите в оранжерията също вече имат същински листа.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 13:00 от Aila

# 530
Николай, на мен стари хора са ми казвали, че тези първите смокини, които са най-едри, служат за опрашване на новите и не било хубаво да се късат, или поне не всичките.

# 531
  • София
Николай, на мен стари хора са ми казвали, че тези първите смокини, които са най-едри, служат за опрашване на новите и не било хубаво да се късат, или поне не всичките.
Не вършеха ли работата по опрашването някакви оси и там си оставаха?

# 532
Айла, и аз по принцип знам, че оси/пчели уж ги опрашват като влизат вътре в плода, но ми звучи някак нереалистично във всяка смокиня да има умряла една оса. А и не съм ги виждала да летят около плодовете.

# 533
Според мен това е някакъв мит за смокините и пчелите/осите.

# 534
Никакъв мит не е. Истина е за всички растения от семейство фикуси, към които спада и смокинята. Като имате в градините, не сте ли забелязали, че няма видими цветове? Как мислите, че става опрашването при това положение? А със сигурност в смокини те има семена, значи са опрашени.
Това научих преди много години от една беседа в Ботаническата градина.

# 535
Има различни видове смокини, на някои не им трябва никакво опрашване, нито буболечки, тези дето се продават надлъж и нашир по магазините също са без буболечки. Те са женски дървета и това че не са опрашени просто при тях значи, че нямат семки от които да порасне друго дърво. Не знам дали важи за всички, но по принцип имат три реколти, затова се виждат плодчета с различен размер по тях, в края на есента се махат тия дето се вижда че няма да узреят тази година и се оставят мъничките дето са за следващата. Това дето се оставят ранните смокинки е за мъжките дървета, там вече е по-особено, с оси и т.н. Всъщност осата се разпада вътре и не остава.

# 536
  • София
Някой освен мен пробва ли и успя ли да си поръча целогодишни ягоди от Кундев?
Аз поръчах миналата седмица 15-тина корена от /rasadnik-kundev.alle.bg. Не получих обаче нито потвърждение, нито нищо. Вчера писах в базар.бг, но и от там нямам отговор. Не обичам да звъня и засега не съм се обаждала, ще изчакам още, но най-вероятно ще се откажа, ако и този път нямам отговор.

# 537
Научих нещо ново и вече знам, че нашата смокиня е женска. Дава реколта три пъти годишно.
 Благодаря за полезната дискусия момичета и момчета!

# 538
  • Русе
Аз пък преди 10на дена сложих зелен боб на северно студено изложение и го хванаха дъждове и студове след това и си мислех, че е изгнил, но сега като прекопавах и извадих без да искам едно зрънце и беше пуснал кълн 1см вече. Супер!!!
Иначе доста смотано време се задава от Цветница. Дъжд, сняг, студ…а уж сме все по-близо до май месец. Срамота…

# 539
Ние затова бобчетата ги почваме вътре, преди няколко дни ги извадихме навън, вече са към педя високи. Миналата година ги сложихме навън твърде рано и се прецакаха, времето току щукне в някакви крайности. Уж били издръжливи, обаче не е баш така на практика. Аз не съм много по зеления боб като манджа, но е много приятен за отглеждане Smiley Дори още имам малко от миналогодишния във фризерчето Smirk

Общи условия

Активация на акаунт