От коя марка съдомиялни сте доволни? - Тема номер 4

• 60 338
  • 796
  •   1
Отговори
# 495
Jorkatasl, за мен не е робуване на марката това, че се информирам какво да купя и правя преценка на съотношението цена-качество. Винаги има и момент на късмет, но се предполага, че тези уреди ще ни служат все пак няколко години. И се предполага, че съответната цена се плаща не само за марката, а и за качеството на материалите в уреда и др. екстри.

# 496
Jorkatasl, за мен не е робуване на марката това, че се информирам какво да купя и правя преценка на съотношението цена-качество. Винаги има и момент на късмет, но се предполага, че тези уреди ще ни служат все пак няколко години. И се предполага, че съответната цена се плаща не само за марката, а и за качеството на материалите в уреда и др. екстри.
И да допълня от мен: Марката затова е станала марка, защото е влагала и продължава да влага /макар и не в същата степен в аспект трайност, както преди 20-30 години, и все пак/ качествени материали, елементи, детайли, дизайн.
Аз също не го приемам за робуване, а за дългосрочна оценка на ползването, не само като продължителност, но и като начин на ползване. И като говоря за продължителност, не визирам над 10-20 години, а около 5-7, максимум 10. Ако е възможно повече - добре, но при днешната политика на производство не го считам за реалистично, нито пък необходимо - нови функции излизат, нови уреди, нови възможности, не виждам защо да не се ползвам от тях. 
Старите уреди, които съм купувала /или родителите ми/, въобще не съм избирала по марка - всички са над 20-30-годишни, работещи, но заменени заради по-актуални откъм функции и възможности.  А, все още имам работещ над 30-годишен фризер в селската къща.   
В днешно време се ориентирам в диапазона среден към висок /не за всички/ клас уреди или други стоки, защото евтините ги изстрадах.  После съм купувала по-скъпо, което заедно с евтиното ми е излязло още по-скъпо, за нервите и усложненията да не говоря...

# 497
  • София
Не е робуване това да избираш марки, които са се доказали с надеждните си машини. Робуване е да избираш марки, които са се доказали като проблемни, но ти по други причини държиш да притежаваш.

Зад по-високите цени на доказаните марки стоят сериозни причини, а не прищявка на потребителите. Тук-там има отклонения от този принцип, но като цяло статистиката доказва, че АЕГ, Бош и особено Миле са много по-надеждни от която и да е друга марка.

Знам, че могат да се дадат примери с перални от най-различни марки, изкарали по 20 години и повече. Само че на една такава оцеляла пералня се падат десетки „набори“ от споменатите марки.

# 498
Цитат
Знам, че могат да се дадат примери с перални от най-различни марки, изкарали по 20 години и повече. Само че на една такава оцеляла пералня се падат десетки „набори“ от споменатите марки.
Понеже съм засегнала този въпрос, да поясня /макар че едва ли има нужда/ - визирам време на производство отпреди 30-40 години, когато много от марките произвеждаха надеждни, функционални за времето си и трайни уреди.
Което в последните години наистина може да се отнесе главно към споменатите от Вас и единични уреди от други.
Въпрос и на обща политика за масовото производство, не само на уреди. Повече "еднодневки", повече оборот, повече хвърляне, повече боклук...
Археолозите някой ден ще търсят ценните за епохата находки под тонове метал Rage

# 499
  • София
Кубратова, репликата ми не беше към Вас, а към Жорката SL и поддръжниците на неговото мнение. С Вашето мнение съм съгласна, с изключение на частта за тоновете метал.

В световен мащаб, над 90% от черните метали се рециклират. При цветните, процентът вероятно е по-висок. От над 15 години у нас има нормативна уредба относно старите електроуреди.

Благодарение на нея, някои от големите търговски вериги за техника при доставката на новия Ви уред, вземат стария за рециклиране. Има и фирми, които извозват безплатно стари уреди.

Аз лично, никога не съм оставяла уред при кофите за боклук, макар че и оттам има кой да ги вземе и отнесе за рециклиране.

# 500
Кубратова, репликата ми не беше към Вас, а към Жорката SL и поддръжниците на неговото мнение. С Вашето мнение съм съгласна, с изключение на частта за тоновете метал.

В световен мащаб, над 90% от черните метали се рециклират. При цветните, процентът вероятно е по-висок. От над 15 години у нас има нормативна уредба относно старите електроуреди.

Благодарение на нея, някои от големите търговски вериги за техника при доставката на новия Ви уред, вземат стария за рециклиране. Има и фирми, които извозват безплатно стари уреди.

Аз лично, никога не съм оставяла уред при кофите за боклук, макар че и оттам има кой да ги вземе и отнесе за рециклиране.
Дано сте права, бих се радвала. Нямах тези статистически данни, а съм виждала ужасяващи гледки /не става дума само за уреди/.
Моите старите също не са при контейнера, една част сами закарахме в пункт, тъй като нещо се разминахме във времето с ангажираната фирма, друга част чакат транспорт, че не са в София и там е по-проблемно.

# 501
  • София
Скрит текст:

Дано сте права, бих се радвала. Нямах тези статистически данни, а съм виждала ужасяващи гледки /не става дума само за уреди/.
Моите старите също не са при контейнера, една част сами закарахме в пункт, тъй като нещо се разминахме във времето с ангажираната фирма, друга част чакат транспорт, че не са в София и там е по-проблемно.

Вярно е, че в различните населени места е различно, но големите градове са основните потенциални замърсители, а именно там рециклирането е най-развито. Тук дори не става дума за отношение към природата, а за чисто икономически интерес.

Металите имат стойност и затова има хора, които ги вадят дори и от дъното на контейнера за боклук, за да получат някой лев от пунктовете за скрап. Във всеки по-голям град, каруци обикалят и обират металните отпадъци от кофите и контейнерите. Формална или неформална, организацията върши работа.

# 502
Здравейте! Препоръчайте съдомиялна 45 см за вграждане. Ако има приставка за изправени тави, каквато Vilemina е показала по-горе, ще е супер, но не е задължително.

# 503
  • София
Здравейте! Препоръчайте съдомиялна 45 см за вграждане. Ако има приставка за изправени тави, каквато Vilemina е показала по-горе, ще е супер, но не е задължително.

Не сте посочили бюджет, но аз бих подходила в следния ред: 1) Бош/Неф, 2) Електролукс, а при ограничен бюджет - 3) Уърлпул.

При достатъчен бюджет, бих избрала Бош или Неф със зеолит, като тези*:

Bosch SPV6YMX11E

NEFF S857ZMX09E

В диапазона около 1000 лв, бих избрала Бош с чекмедже за прибори, например тази:

Bosch SPV4XMX20E

В диапазона 800-900 лв, бих избрала Електролукс, по възможност с чекмедже за прибори, като тази:

Electrolux EEM43200L

Ако бюджетът ми е под 800 лв, бих се насочила към Уърлпул, например тази:

Whirlpool WSIC 3M27 C

* Тези модели Бош и Неф са почти еднакви, съответно и двата са отличен избор. В конкретния случай обаче, Неф повече си заслужава, защото цената му е с 10% по-ниска от Бош и защото в момента му дават удължена гаранция 5 години.

# 504
Здравейте,
Минах темата по диагонал, но не намирам отговор на въпроса си.
Подозирам, че нашето БЕКО ще ни изостави след не помня колко години вярна тежка служба. То продължава да си работи, но снощи за пръв път протече малко вода - може би някое от уплътненията е изпуснало.
Ако не успеем да го оправим ще гледам за нова.
Това, което на мен ми е много важно е да избера модел с възможно най-много на брой изплакващи цикли, или възможност да се добавя допълнителен такъв.
В София водата е мека, не ползваме сол и течности за изплакване, ползваме таблекти всичко в едно. Понякога, особено ако таблетката е на Finish platinum след измиване усещам, че по съдовете има неизплакнат препарат и ако ги намокря ми се хлъзгат.
Можете ли да препоръчате такъв модел за вграждане?

# 505
  • София
По принцип течността за изплакване спомага изплакването. Само казвам.
Това не е пералня, уредите се ползват според това как са замислени. Моят Уърпул има програма Изплакване - по инструкция я дават за ползване преди нормален цикъл на миене, не след него; но би свършила работа за целта Ви,  предполагам.

# 506
Течността за изплакване остава по съдовете ми след изплакване . В началото ползвах - дори и на минимална степен съдомиалната беше пълна с пяна след като приключи, а съдовете трябше да изплаквам на ръка преди да ползвам.
Такава програма и аз имам, но тя служи за преплакване на съдове, които ще чакат да се измият по-късно. Пробвала съм я, но не мога всеки път да дебна да я пускам след като приключи миенето.
Това което търся е по-скоро функционален бутон - допълнително изплакване.

# 507
  • София
При мен не остава по съдовете и пяна в миялната съм виждала само като я отворя по време на миене.

# 508
А да не би проблема да е в самата машина, винаги ли така е недоизплаквала? По новите модели имат вече подобрено впръскване на вода, с повече перки, сателитни перки и тн., според мен по ново машина няма да ги имате тези проблеми, е вече със съдомиялните Беко не съм запознат, разгледайте по скъпите им модели, и вижте как са направени перките.

# 509
Аз имам опит с 3 различни съдомиални. Всичките са модели на поне няколко години, но принципа е същия. Течността за изплакване се сипва в специално отделение, и машината си дозира течноста и си взема от нея по време на циклите на изплакване.
Винаги без изключение, когато съм слагала течност се получава този хлъзгав филм, дори и да е изсушена добре посудата - ако намокря чашата след това - тя си се хлъзга като неизплакната.
Реших, че не искам да ползвам течност и започнах с таблетки с идеята че по време на основния цикъл цялата таблетка се разтваря, и след това има един, или два цикъла изплакване с чиста вода. Логиката ми е, че след като няма течност за изплакване заредена, машината иска не иска ще плакне с чиста вода.
Остатъчното хлъзгане чувствително намаля, но ако сложа от по-силните капсули на финиш пак го усещам.
В момента моята миална има една програма, на която в описанието й пишеше, че е с 3 цикъла на плакнене и аз си ползвам само нея.
На новите обаче, не намирам изобщо описано коя програма колко пъти изплаква, и дали имат бутон за добавяне.

Общи условия

Активация на акаунт