От коя марка съдомиялни сте доволни? - Тема номер 4

• 60 562
  • 796
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Моля за помощ! Не разбирам защо чашите ми се надраскват? Съдомиялната ми е нова на Бош, 4 та серия. Препарат използвам таблетките на Дрефт и препарат за изплакване на Финиш. Къде бъркам?

Каква е твърдостта на водата, сложихте ли сол и направихте ли настройките за твърдост на съдомиялната?

# 361
  • Русе
Днес с изненада открих по новичката си съдомиялна нещо като пясък след измиване полепнал по стената, което ме навежда на мисълта, че препарата, с който мия вече година със старата и не съм виждала такова нещо, не се разтваря добре. Сложих сол, настроих на 3 и врътката, която има вътре на изхода, също на 3. От какво може да е според вас? Таблетките са на Клевър от Била. Останали са ми 10тина. Май ще взема течен, тези ще ги оставя за чистене на пералнята.

# 362
Моля за помощ! Не разбирам защо чашите ми се надраскват? Съдомиялната ми е нова на Бош, 4 та серия. Препарат използвам таблетките на Дрефт и препарат за изплакване на Финиш. Къде бъркам?

Каква е твърдостта на водата, сложихте ли сол и направихте ли настройките за твърдост на съдомиялната?

Да, сол сложих пак на Финиш, обаче настройки за твърдост на вода не съм пипала, как става?

# 363
  • София
Скрит текст:

Да, сол сложих пак на Финиш, обаче настройки за твърдост на вода не съм пипала, как става?

Първо вижте каква е твърдостта на водата при вас. Настройките са описани в упътването - в моето (също Бош серия 4) са на стр. 14:

Обърнете внимание, че сол изобщо не трябва да се слага в следните случаи:

- когато водата е мека, т.е. под 7° dH (1,2 mmol/l);

- когато ползвате таблетки, съдържащи сол и водата е под 21° dH (3,7 mmol/l).

Това последното обикновено го пише и на опаковката на таблетките. Всъщност повечето таблетки са тип 2 в 1, Х в 1 или all in one и се рекламират с това, че с тях няма нужда от сол и гланц.

Всичко това е важно, защото доколкото съм запозната, надраскването се получава от прекалено „омекотяване“ на водата, което води до някакви химически процеси, при които йонната среда в миялната реагира с калция в стъклото и така повърхността му омеква и става уязвима на драскане.

# 364
Днес с изненада открих по новичката си съдомиялна нещо като пясък след измиване полепнал по стената, което ме навежда на мисълта, че препарата, с който мия вече година със старата и не съм виждала такова нещо, не се разтваря добре. Сложих сол, настроих на 3 и врътката, която има вътре на изхода, също на 3. От какво може да е според вас? Таблетките са на Клевър от Била. Останали са ми 10тина. Май ще взема течен, тези ще ги оставя за чистене на пералнята.
Clever са най-боклучавите  таблетки за миялна . Вземи си таблетки на Фейри или Финиш и няма да имаш проблеми с разтварянето или миенето.

# 365
Благодаря за полезната информация, Vilemina, зобщо не бях обърнала внимание на тези настройки. Погледнах сега и беше автоматично настроена на HO4, а при нас водата е много твърда(37°) и сега я настроихме на HO7. Дано това разреши проблема с надраскването. Обмислям и да пробвам други таблетки.

# 366
  • Пловдив
Всичко това е важно, защото доколкото съм запозната, надраскването се получава от прекалено „омекотяване“ на водата, което води до някакви химически процеси, при които йонната среда в миялната реагира с калция в стъклото и така повърхността му омеква и става уязвима на драскане

А това дали се отнася и за метал, напр. лъжици? Защото аз си търся отговор на въпроса защо ми се надраскаха лъжиците на Solingen. Макар , че като се замисля нямам надраскани стъклени неща🤔

# 367
  • София
Всичко това е важно, защото доколкото съм запозната, надраскването се получава от прекалено „омекотяване“ на водата, което води до някакви химически процеси, при които йонната среда в миялната реагира с калция в стъклото и така повърхността му омеква и става уязвима на драскане

А това дали се отнася и за метал, напр. лъжици? Защото аз си търся отговор на въпроса защо ми се надраскаха лъжиците на Solingen. Макар , че като се замисля нямам надраскани стъклени неща🤔

Не съм много наясно със самите процеси, но знам че експертите препоръчват ножове и прибори от качествена стомана като тези на производителите от Солинген да не се мият в съдомиялна.

# 368
  • Варна
Ще се купува съдомиялна!
Изчетох доста информация и "картинката" се изяснява.
Все пак, тъй като към фен на SMEG, исках да попитам за мнение, ако някой ползва машина от тази марка.
Ето, към коя конкретно имам интерес:
-------------------------------
СЪДОМИЯЛНА ЗА ВГРАЖДАНЕ 12К - SMEG ST22123FR
Клас на енергийна ефективност:А+
Клас на енергийна ефективност при сушене - А
Клас на енергийна ефективност при миене - А
Консумация на вода - 8,5l
Консумация на енергия - 1,01kWh
Ниво на шум - 47dB
Брой комплекти - 12
Температури на миене /°C/ - 38,50,65,70
Брой програми - 5
Отложен старт
Орбитална система
Опция 3в1
Защита от преливане
Защита от деца
Напрежение - 220-230V
Честота - 50Hz
Размери - В/Ш/Д 81,8см/59,8см/55см
------------------------------
При тези характеристики, как ви се струва? Заслужава ли си?
Благодаря предварително!

# 369
  • Русе

И моите са надраскани,ама не съм обърнала внимание кога и от какво, ни едните излизат или черни или с едни ръждиви петна, сега с новата като и сложих сол направо не можах да махма ръждивото/иначе се избърсваше с кърпа/. Явно вървят някакви химични процеси между солта и метала, който си корозира от сол.

# 370
Ще се купува съдомиялна!

По-добре дай картинка на съдомиялната – разположението на различните нива.
Всички съдомиялни са икономични откъм ток и вода – дори тези от най-нисък клас. В сравнение със същото количество съдове, измити на ръка.
Шумът не е от значение, освен ако не спиш в стаята, в която работят.
Гледай размери, вътрешност, програми, други екстри, гаранционен срок, отзиви на потребители...

# 371
  • Пловдив

И моите са надраскани,ама не съм обърнала внимание кога и от какво, ни едните излизат или черни или с едни ръждиви петна, сега с новата като и сложих сол направо не можах да махма ръждивото/иначе се избърсваше с кърпа/. Явно вървят някакви химични процеси между солта и метала, който си корозира от сол.

Интересно, че са само лъжиците. По ножовете няма поражения. Не съм ползвала нищо освен таблетки на Fairy. Така или иначе го преглътнах и  се примирих, но мистерията остава...

# 372
Росето, щом е за 12 комплекта предполагам, че няма трета кошница. А тя е много удобна.  Важно е и времетраенето на програмите.

# 373
Здравейте, моля за мнения за тези две съдомиални. Побърках се от четене и вече не знам какво да гледам..

https://https://www.emag.bg/sydomijalna-za-vgrazhdane-aeg-14-komplekta-7 … ification-section

https://vimax.bg/sadomialni/sadomialna-za-palno-vgrajdane-bosch-smv4itx11e.html

# 374
  • София
Здравейте, моля за мнения за тези две съдомиални. Побърках се от четене и вече не знам какво да гледам..

https://https://www.emag.bg/sydomijalna-za-vgrazhdane-aeg-14-komplekta-7 … ification-section

https://vimax.bg/sadomialni/sadomialna-za-palno-vgrajdane-bosch-smv4itx11e.html

Ето ви хубав Бош за по-малко пари:

https://www.emag.bg/sydomijalna-za-vgrazhdane-bosch-13-komplekta … 04e/pd/DQ7CXWBBM/

В момента е на промоция, затова струва по-малко, иначе е колкото АЕГ-то. Мисля, че 810 лв е невероятна оферта. Моята е почти същата и преди 2 години струваше над 1000 лв.

Общи условия

Активация на акаунт