Малформация цепка на небцето

• 112 810
  • 763
  •   1
Отговори
# 180
А защо не опитате да намерите чаша с капаче, на което има процеп откъм страната за пиене и няколко дупчици от другата страна (за да влиза въздух). С такава чаша небцето няма да се нарани. Такива чашки се продаваха навремето и се ползваха от всички деца, за да не се поливат, когато пият самички, но дали сега могат да се намерят, не зная.

# 181
  • Бургас
При нас и преди и след операцията ни беще доста трудно с чащите с накраиника Нук.След операцията намерих една подобна чаща на Camera само ,че има само 3 дупчици отпред .Накрайника е твърд и малък.Мисля ,че водят преходна към обикновена чаща С тази чаща напрашо се родихме.На накрая можеще милата да си утоли жаждата.Сега пием от същата чаща само, че без накрайника.

# 182
  • Анкх-Морпорк
Погледнете тук - може да искате да участвате

http://www.ala-bg.org/forum/viewtopic.php?p=1190#1190

# 183
здравейте мами,

нямам възможност да изчета цялата тема, така че извинете ме ако вече е обсъждано, но кога проговориха децата ви? моят днес става на три и още не говори като хората. правена му е уранопластика на 10 месеца от доц. емил георгиев в софия, операцията му беше успешна и т.н., но нещо ме тревожи понеже изговаря само края на думите. разбира му се какво казва, но не говори правилно. големия му брат също късно проговори и не съвсем правилно, но е нямало такова нещо. а сестра му пък говори от пеленаче Simple Smile
има ли някоя мама, на която да се е наложило да ползва логопед и изобщо ще се радвам ако споделите нещо за по-нататъшното развитие.

# 184
  • Анкх-Морпорк
Да, логопед в такива случаи е задължителен, но там се ходи редовно. Не зная има ли подходящи логопеди в Самоков.
В София подходящ логопед за цепнатини е Златка Ботева - намира се в Стоматологията, където е и лицево-челюстната хирургия, на 1 или 2 етаж някъде, друг подходящ е Нина Йорданова - клинки на банера Пумпелина за актуални координати.

Ето и на сайта на АЛА списък с логопеди
http://www.ala-bg.org/address_1.htm

# 185
  • София, "Младост 3"
моля ви вижте тук и ако искате помогнете със съвет
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=273766.0

# 186
[искам да попитам давят ли се децата след операцията като нямат онази висящата част наречена овула

# 187
  • Анкх-Морпорк
Моят син нямаше увула по рождение - така се казва - но след операцията вече имаше.
Увулата няма общо със задавянето, имам предвид попадане на храна и течности в трахеята - на входа на трахеята има капаче - епиглотис - което рефлекторно се затваря, когато гълтаме.

# 188
И моя нямаше като се роди, но сега има, макар и малко странна. Общо взето и преди и сега понякога се дави. Разликата е че сега е с позиви за повръщане обикновено.

# 189
  • София, в офиса
Ето и на сайта на АЛА списък с логопеди
http://www.ala-bg.org/address_1.htm

извинете моля, ама този списък с логопедите няма нищо общо с реалното - защо не помогнеш на АЛА да ъпдейтнете списъка - ти поне знаеш кои работят точно това  bouquet Hug

# 190
Здравейте,моят син е на 3 месеца и е с цепка на небцето.На 2 мес. ходихме при Нина и тя ни каза да започваме да пием сокове,но малкия ги връща през носа и се дави.Кажете ми какво да правя.Да продължавам ли със соквете???Пробвах го и с пюре,но и него връща през нослето...Моля посъветвайте ме какво да правя за да не го мъча така Cry

# 191
Можеш спокойно да го храниш и с мляко ако успява да пие достатъчно и не му е проблем. Ранното захранване при тези деца е с цел да им е по-лесно с гъстите храни, но не винаги е така. Освен това трябва по рано да се научат да ядат само с лъжица заради операцията.
Моя също не можеше да пие сокове, изкарваше си ги през носа и плачеше. Нещото което почна да поема по малко бяха каши - започнахме с оризова каша. Предполагам Нина ти е показала как трябва да му даваш за да не се дави.

# 192
  • Анкх-Морпорк
Здравейте,моят син е на 3 месеца и е с цепка на небцето.На 2 мес. ходихме при Нина и тя ни каза да започваме да пием сокове,но малкия ги връща през носа и се дави.Кажете ми какво да правя.Да продължавам ли със соквете???Пробвах го и с пюре,но и него връща през нослето...Моля посъветвайте ме какво да правя за да не го мъча така Cry
Не го мъчи детето, на тази възраст има нужда от мляко.
Ранното захранване се отрича все повече, първо и второ соковете и плодовите пюрета ще го дразнят.
След като мине 5 мес. опитвай с оризова каша или картофено пюре, те няма да му дразнят носа.
Моя син прояде направо плодове (банани след 9 мес, намачкани), и ябълки след годинка и 5 мес, когато можеше да ги дъвче.

# 193
да,като ходихме при Нина тя ми обясни за храненето и малкия е даже доста едър за тези месеци.Проблеми с млекото нямаме никакви.Той в момента сигурно е над 7 кила.И така... значи ме съветвате  да спра соковете и да караме само на млеко до 5 месеца и тогава да започвам с кашите.Няколко пъти звънях на Нина ,но тя не ми вдигаше за да ми обясни какво да правя,т.к. аз съм голяма насмитация и бързо изпадам в паника

# 194
  • Анкх-Морпорк
Просто и основно правило на захранването - ако не яде нещо, не се насилва. Опитва се след известно време отново. Показва му се как големите ядат пюре с лъжица. В случая с децата с цепнато небце и соковете - няма да ги иска, докато не се направи пластиката - плодовите киселини дразнят.

Общи условия

Активация на акаунт