Настаняване в старчески дом без съгласието на настанявания

 • 2 436
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 183
Здравейте, моля за помощ с актуална информация, ако може! Мога ли да настаня близък роднина в старчески дом(частен също), хоспис, без негово съгласие. Роднината ми е на 80 г. и засега не е дементен, доколкото това е възможно на тази възраст. Аз мисля, че не е възможно, но дали може да ме посъветвате с някакъв начин. Благодаря!

# 1
 • INFJ
 • Мнения: 8 800
И аз не мисля, че е възможно. То не е лесно да вкараш неадекватен човек където и да е, камо ли човек, който е с всичкият си. Никой не може да му отнеме просто ей така правото да взима решения за себе си.
Реално има ли причина да го вкарвате на такова място, има ли нужда от постоянни грижи, или гледате да се отървете?

# 2
 • Мнения: 217
Няма как да стане без неговото съгласие. Можете да потърсите вариант с жена, която да (ви) помага/ Социален патронаж / помощ от общината или кмета, ако е за някое по-малко населено място и т.н.
Като цяло е трудно... особено ако човека е с по-труден характер и/или отива към дементен.

# 3
 • Мнения: 183
Да, има нужда от грижи 24/7, лежащоболен е и не може да се обслужва. Не можем да си позволим болногледач 24/7, затова се насочихме към институция.

# 4
 • Мнения: 5 814
Да, има нужда от грижи 24/7, лежащоболен е и не може да се обслужва. Не можем да си позволим болногледач 24/7, затова се насочихме към институция.
Може да се назначи личен асистент на който общината ще плаща заплатата. Може и да е пенсиониран или безработен роднина. Даже може и като втори трудов договор да е за 4ч, ако близък човек работи на половин ден. Подава се заявление в Социално подпомагане и на база ТЕЛК и състояние на човека дават точки и определят дали трябва асистент на пълен работен ден 8ч или на половин ден 4ч. А ако има нужда от допълнителни грижи извън тези 8ч е възможно доплащането на асистент за допълнителните часове да ви е по-малко от таксата за старчески дом/хоспис. В такава институция в нашия район за една седмица умориха мой близък. Оказа се, че масово хората настанени там са си отишли за 7-10 дни. Просто не им дават лекарствата. Помислете върху възможността да ползвате личен асистент, който да се грижи за човека в домашна обстановка. Договорът му с общината е за срока на ТЕЛКа. Успех!

# 5
 • Мнения: 95
Не можете да го настаните без съгласие, освен ако не е доказано болен от заболяване, изискващо лицето да бъде упълномощено от друго лице. Такъв беше случая с дядо ми, лека му пръст, но той имаше деменция. Признаха го със 100% ТЕЛК на комисия и въпреки, че подадохме декларация за настаняване в старчески дом, избрахме да си го гледаме вкъщи, като роднина беше назначен като личен асистент и общината му плащаше заплата. Не можеше да се обслужва, не беше и със всичкия си много много, ходеше с катетър. Само няколко месеца изкарахме така, след което в разгара на пландемията през 2020г., се разболя от настинка, която много бързо тръгна надолу и се разви в бронхит, най-вече защото личната докторка отказа да дойде, да го прегледа (страх я било, нейни думи) и да назначи компетентно лечение. Вдигна температура, приеха го в болница, една седмица го държаха и ни го върнаха полужив, явно му бяха били мускулни релаксанти за да го преобличат по лесно, човека беше трудноподвижен. Като ни го върнаха даже и не мигаше, само в една точка гледаше. 2 дни по-късно почина - бъбречна недостатъчност, вследствие на тъпкане с лекарства, като от болницата си избърсаха ръцете, че уж не отговаряли и че той си бил вече в гроба като са го приели - пак техни думи.

Защо ли пиша всичко това? Грижете се за дядото. Не след дълго няма да го има, тъй като медици нямаме. Ценете всеки миг с него и не го хвърляте в старчески дом, сакън там не. Бият ги, държат ги на студено и ги упояват. Оставете човека да си изкара сам старините на спокойствие. Като ви е непосилно да се грижите за него, наемете медицинско лице за личен асистент. Много по-добре е от старчески дом и болници.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 13 966
Ако е с всичкия си, няма начин да е възможно и според мен.

# 7
 • Мнения: 12 477
Щом той не желае, няма как да стане. И грижата няма да е 24/7, но какво да се прави. Докато / ако се уреди това с личния асистент, наемете за по няколко часа човек да му дава да яде, да му дава лекарствата и да му сменя памперса и другите часове ще е на автопилот. За колкото часа можете да платите, за толкова
ще е. Няма много варианти.

Нали има и декубитални дюшеци, даже ги дават безплатно при определени условия. Наетият човек би могъл да прави някакви разтривки против тези рани от залежаване - предполагам, че личният лекар може да даде съвет какво точно да се прави.

А ако вашият близък прецени, че това гледане вече не го устройва, тогава може да го настаните в старчески дом. Чисто човешки си представям, пази боже, ако на мен се случи да съм в безпомощно състояние и искат да ме местят против моето желание, а аз ако предпочитам да съм вкъщи - лошо ще е, щом човекът е с акъла си.

# 8
 • Мнения: 816
Вижте и сайта на caritas  - мисля , че там имаше възможност да се наеме (или безплатно) човек , който да помага за по 2 ч. или малко повече на ден . За къпане и др.

# 9
 • Мнения: 228
Здравейте! Виждам, че темата е стара, но все пак се надявам да получа отговор.
А какво се случва, ако възрастният човек се съгласи да бъде настанен в старчески дом, но в последствие реши, че иска да го напусне?

Общи условия

Активация на акаунт