В момента чета ... 75

• 42 989
  • 764
  •   1
Отговори
# 525
"Джонатан Лингвинстън Чайката" от Ричард Бах.
Този превод на заглавието от Нели Константинова винаги ме е озадачавал. В книгата става въпрос за чайка, която се казва Джонатан Лингвинстън, а не за някакъв Джонатан Лингвинстън, по прякор Чайката. Така че според мен правилният вариант е "Чайката Джонатан Лингвинстън". Дори си направих труда да редактирам с Photoshop корицата на книгата в електронен вариант. Иначе - да, двете заедно с "Илюзии" са добрите книги на Ричард Бах. След това започва една "екстензия на захарозно-амилозни гелове"... Wink

Edit:
Ако и други са на моето мнение - ето линк към книгата с поправена корица.

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 01:34 от the_master

# 526
Пат Баркър е брутална докрая (всъщност, само прегледах книгата по диагонал, но не мисля, че съм пропуснала нещо важно). В сравнение с Маделин Милър, която е донякъде поетична. Нейната Бризеида поне беше борбена, докато тази не става за нищо.

Прочетох цялата колекция за мис Марпъл от Моята библиотека и се чудя дали да не си купя липсващите 3-4 книги.
Освен това прочетох и случаите на Паркър Пайн (пак Кристи) - не съм сигурна дали съм ги чела преди, но имам визуален спомен от един от тях - възможно ли е някога да е давана екранизация по бг телевизия? Жалко, че няма как да се провери... Последният случай в сборника е нещо като закачка с читателите. Ако беше на екран, просто няма как да се получи.
Като цяло ги намерих за забавни, но историите с Поаро и мис Марпъл ми харесват повече. Може би ако някой от случаите на Пайн беше развит в роман, щеше да ми е по-интересен.

# 527
  • Mostly in my mind
Аз съм така с "Образована". Иде ми да я зарежа. Кажете ми да не го правя. Blush

# 528
Лолита,
Зарязвай! Simple Smile) не съм чела книгата и нямам никакво намерение. Анотацията звучи толкова фалшиво и превзето, че си личи колко празно ще е и съдържанието.

# 529
Прочетох "Доктор Живаго", учудващо поетична книга, при все че разказва за много жесток период от руската история. Четеш за епични събития, които възприемаш много лично и близко заради героите. С удоволствие ще изгледам и филма.

Silence of the Girls ми хареса заради гледната точка, на тази история разказ и е достатъчен.

Интересни в митология-вариациите ми бяха "Одисеята на Пенелопа", "Химера" (3 истории са вътре) и страхотно написаната "Любовни истории от вавилонската библиотека"

# 530
  • Mostly in my mind
Лолита,
Зарязвай! Simple Smile) не съм чела книгата и нямам никакво намерение. Анотацията звучи толкова фалшиво и превзето, че си личи колко празно ще е и съдържанието.
Много висок рейтинг има в гудрийс.  Само затова я мъча. Признавам, много ми влияят оценките. Blush

# 531
Чела съм Образована. Не я зарязах ,но книги, които не ми харесват ги довършвам "по диагонал".
Спомням си, че имаше много жестокост в нея.

# 532
  • София
Лолита, зарязвай я "Образована" щом не ти харесва, какво ѝ се чудиш?
Щом до момента не те е грабнала няма смисъл да се мъчиш, тя до края си е все такава - на един тон Simple Smile
Животът е много кратък, а времето ни за четене прекалено ограничено, за да го хабим за книги, които не ни харесват.

Аз да кажа, че "Студен гранит" на Стюарт Макбрайд много ми харесва! Blush
Брутална история за сериен убиец-педофил на фона на неспиращ дъжд в "гранитния" Абърдийн...

# 533
О, Миж, много интересно звучи, благодаря за отзива! И аз съм набелязала "Студен гранит". И като цяло ми прави впечатление, че "Бениториал" си подбират добре книгите до момента.

# 534
  • София
О, Миж, много интересно звучи, благодаря за отзива! И аз съм набелязала "Студен гранит". И като цяло ми прави впечатление, че "Бениториал" си подбират добре книгите до момента.

Да, Чоко! И аз много харесвам това издателство! "Бениториал", "Кръг" , "Лемур", "Ерове" - това са малки издателства, които са ми много симпатични!

Аз бях споменала, че чета "Студен гранит" в предишното му издание - на "Инфодар" от 2007г., но преводът е на същия преводач. На "Бениториал" е преиздание.
Стискам да издадат и други книги от Стюард Макбрайд!

# 535
Голяма мъка беше този прилеп. Две звезди съм ѝ дала и не съм чела другите, но не съм ги изтрила от четеца само заради тази тема, защото момичетата казват, че после стават много добри. Един ден ще ги продължа… вероятно ако спра да чета темата, че другите книги се трупат ли трупат 😆
"Прилепът" и "Хлебарките" от поредицата за Хари Хуле не съм ги чела. Но и аз чета коментари, че първите няколко книги са били по-слаби. Затова и реших, че спокойно мога да мина и без тях.

# 536
Ееей, колко се радвам, че открих такава тема и тук!

Не успях да прочета всичко, ще се връщам после. Тук ми се струва много по-приятно от групата във Facebook, където само едни и същи книги се въртят и обсъждат.

В момента нямам особено време да чета, но съм започнала "Смешни любови" на Милан Кундера, който е един от любимите ми автори. Спечели ме с "Непосилната лекота на битието".

Обикновено чета класика, съвременна европейска проза, трилъри и когато искам нещо леко, избирам някоя на Ибис от любовните романи.

Преди да изляза в майчинство работех в книжарница, така че доста четях и имах доста време да отделям за това. Сега малкото време, което ми остава, се опитвам да си открадна някой друга минута за четене.

# 537
Да, и "Кръг" ми правят много добро впечатление. А за "Студен гранит" браво, че са купили правата и я преиздават, това доказва, че имат добър критерий в подбора на заглавията. Същото важи и за "Кръг".

# 538
За четящите на английски и други езици, книги, които не са преведени или пък са изчерпани като тираж (ако не ви се ходи до библиотеки и предпочетете да четете в оригинал) освен amazon и други подобни сайтове - добра библиотека има тук
Скрит текст:

https://bg1lib.org/

При това е безплатна. До 5 книги да 24 часа за нерегистрирани и 10 - за регистрирани, все пак имат мерки срещу прекаляване

Търсената няколко поста по-назад “Камък, ножица, хартия” може да прочетете от там в оригинал, например.

# 539
...
Освен това прочетох и случаите на Паркър Пайн (пак Кристи) - не съм сигурна дали съм ги чела преди, но имам визуален спомен от един от тях - възможно ли е някога да е давана екранизация по бг телевизия?...
Не знам за тези случаи на агата кристи, но наскоро гледах тези 4 серии и бяха доста интересни, като се изключи малко преиграването на момичето с дъвчене на бонбони. може да е част от образа дъвченето, но в сериала според мен  преиграват https://www.zdf.de/serien/agatha-christies-hjerson

Аз се прехвърли от четвъртата на първата книга от поредицата на Робърт Галбрейт. Началото на първата ми харесва много повече от описанието на сватба, семейства и скандали , които ми се сториха като половин любовен роман със сватба и пр. Значи първата няма такива локуми за сега.

Общи условия

Активация на акаунт