Рождени дни в работата

• 5 025
  • 77
  •   1
Отговори
# 60
Не си харесвам колегите с едно-две изключения. Освен това имаме един човек с истински психически отклонения.
Как да черпя такива хора?
Не желая.
И затова на този ден ме няма в офиса.

Е при такова положение да. Аз имах предвид, когато имаш напълно нормални колеги и съответно нормални отношения, защо да не ги почерпиш.

# 61
В нашата фирма (100-120 души) ми се струва, че постоянно някой за нещо събира пари -  за рожден ден, за имен ден, за напускане, за новородено, за благотворителни инициативи.
Праща се мейл и по метода на снежната топка се включват още и още хора в получателите. Всеки се включва или не по своя преценка. Няма фиксирана сума - някои дават по 5, други по 20 и повече лв. За един от колегите се бяха събрали над 800 лв.
Обикновено се купува подарък като се сондират мнения предварително, какво ще се хареса, картичка, букет (за дамите) и остатъка от парите - в плик.
Преди, когато бяхме в офиса всеки черпеше, както прецени - бонбони, торти, нещо домашно приготвено, кетъринг. Някои от колегите оставаха и след работно време за по питие.
С хоум офиса напоследък намаля събирачеството.
На мен ми е странно черпенето при напускане и съответно - събирането на пари. Някакъв символичен подарък, който да напомня за колегите и годините, прекарани във фирмата е мил жест за колега, с когото сте прекарали 10+ години, да речем. Но някой, дошъл за 8 месеца, който вече си тръгва - в този случай наистина не разбирам, но факт - и това се прави. Друг в-с е колко души се включват.

# 62
Един път кажеш ли ясно и категорично да не те броят за такива мили мероприятия, те оставят на мира. Ти пак си черпи за здраве, но не си "крепостник".

# 63
  • Пловдив
Аз имам нормални отношения с колегите, нося бонбони или шоколадови сладки и нещо солено и го оставям в стаята, без да обявявам. Който влезе по някакъв повод, е поканен да си вземе. Не ми се обикаля да черпя по стаите, обща почерпка също не правя. Съответно и пари за подарък не ми събират, разбира се. Но точно тази година двете служителки, които работят с мен (те двете + двете работещи с колежката + чистачките са които най-често влизат при нас всъщност), ми подариха шал, много приятна изненада.

# 64
В нашата фирма (100-120 души) ми се струва, че постоянно някой за нещо събира пари -  за рожден ден, за имен ден, за напускане, за новородено, за благотворителни инициативи.
Праща се мейл и по метода на снежната топка се включват още и още хора в получателите. Всеки се включва или не по своя преценка. Няма фиксирана сума - някои дават по 5, други по 20 и повече лв. За един от колегите се бяха събрали над 800 лв.
Обикновено се купува подарък като се сондират мнения предварително, какво ще се хареса, картичка, букет (за дамите) и остатъка от парите - в плик.
Преди, когато бяхме в офиса всеки черпеше, както прецени - бонбони, торти, нещо домашно приготвено, кетъринг. Някои от колегите оставаха и след работно време за по питие.
С хоум офиса напоследък намаля събирачеството.
На мен ми е странно черпенето при напускане и съответно - събирането на пари. Някакъв символичен подарък, който да напомня за колегите и годините, прекарани във фирмата е мил жест за колега, с когото сте прекарали 10+ години, да речем. Но някой, дошъл за 8 месеца, който вече си тръгва - в този случай наистина не разбирам, но факт - и това се прави. Друг в-с е колко души се включват.
Ох, не мога да спра да се смея за това с напускането.
Напускащият черпи, че се е оттървал от работата и колегите, а те му правят подарък за изпроводяк.

# 65
  • SF
Много зависи колко хора работят във фирмата. Ако са  общо 10 човека, да съберат по 2 лева, прави сума от 18 лева. И за букет не стига. Работила съм винаги в много големи фирми. Когато се случи да се съберат в 1 ден пари за трима Димитровци и двама рожденика, става доста неприятно, особено за хората, които и вкъщи си имат Димитър, плюс още няколко рождени дни за месеца. В същото време за Имен ден на Симеон или Мартин, никой не събира пари, защото не е популярен празник.
В такива моменти на хората съберането на пари им дотежава.

# 66
Колектив от около 150 човека. Никой не ми знае рождения ден, така че нямам такова задължение да черпя. Често мога да почерпя за здраве. Simple Smile Пари за подаръци за рд не събираме. За какво?

# 67
  • На изток от Рая
Аз работя в училище, винаги черпя по разни поводи. Не си харесвам колегите, но черпя за здраве. Пари се събират, някаква малка сума, но не го правя за събраните пари.

Някои от колегите пък черпят индивидуално - ако си дал пари - има почерпка, гледат в картичката и черпят само колегите, които са се включили в подаръка. Това никога не съм го разбирала, дребнаво ми е, но хора всякакви…

# 68
Някои от колегите пък черпят индивидуално - ако си дал пари - има почерпка, гледат в картичката и черпят само колегите, които са се включили в подаръка. Това никога не съм го разбирала, дребнаво ми е, но хора всякакви…
Кажи ми, че се шегуваш..

# 69
Ама в картичката се изреждат поименно, които са дали ли? Щото като цяло до сега където съм работила картичката винаги е била надписана „От екипа на ...”, пък дали са дали всички... Направо звучи голяма простотия да се черпят само тези, дето са дали пари...

# 70
  • На изток от Рая
Не се шегувам, сериозна съм…
В картичката пишат поименно кой е дал пари, следователно само те получават почерпка.
Първите няколко пъти ми беше странно, но вече свикнах с хорската простотия.

# 71
Аз не съм злопаметна, но бих почерпила колега, дори и да не сме първи приятели. Върха на идиотщината беше обаче когато преди години бях за кратко на едно място, но две изключително злобни така да се каже колежки, едната даже на моята възраст, се  държаха страшно грубо и грозно спрямо мен, но това е друга тема. Когато едната имаше рожден ден бях принудена да ходя по стаите и да събирам пари от колегите, защото такава била практиката, човекът на моето място да събира парите. Разбрах, че след работа ги е черпила, но и една дума на мен не ми каза. Не ми е изобщо за пиенето на аванта, но въпросът е принципен. Дадох за подарък, голяма работа, но това да събирам за нея при положение, че се държи по този безобразен начин, не знам как да нарека.
На сегашната ми работа наскоро един колега имаше рд, събрахме му доста хора и купихме нещо на което той искрено се изкефи. Това ми е достатъчно.

# 72
  • София
Доста интересна тема.

Всевъзможни варианти е имало по различните компании - само екипа, отдела, всички, приятели колеги...
Обичайно доскоро пускахме мейл до цялата фирма. Да, ама вече сме 550 човека, в две сгради, та сложно става.

За пари - винаги съм била привърженик на идеята да се дава само за колега, за когото наистина искаш (чувстваш близък. По едно време аз събирах пари, но никога не съм карала никой да се включва. Единствено съм искала да се знае кой участва, за да може да се сметне бюджета и да се мисли за идеи. Щото като от 30 човека 22 ти кажат, че не знаят, после се сърдят защо е толкова малък подаръка Simple Smile

В пандемията тази традиция поизчезна. Някои екипи го правят вътреекипно, други изобщо спряха.

Две неща мога да споделя като интересни.
Миналага година не празнувах рождения си ден, тъй като бях в траур. Въпреки всичко, колегите изчакаха да мине малко време, бяха ми купили подарък. Казаха ми нещо то сорта, че са наясно, че не ми е до това, но искат да ми доставят радост и да ме накарат да се усмихна. И не, няма нужда да празнуваме и да ги черпя, а просто да се зарадвам.

Тази година получих кутия цветя, отново онлайн. Колегите се бяха снимали с подаръка.

Излишно е да казвам, че жестът на колегите ме умили.  Зная, че не беше нужно, но наистина позитивната емоция ме държа много дълго. Много съм им благодарна, ниастина успяха да ми върнат вярата в живота и ми бяха истинска подкрепа и упора в тежките за мен моменти.

# 73
  • Great Britain
Никои не знае кога е рождения ми ден.Не черпя.На този ден мен трябва да черпят,защото е мои и специален.Обикновенно съм някъде далеч с човека с които искам да бъда.Не понасям измислени подаръци и съответно не получавам такива.

# 74
  • SF
А когато твоите колеги имат рождени дни, събирате ли пари? Подарявате ли подаръци или ги слагате в плик?

Общи условия

Активация на акаунт