Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 336
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 3 060
Скрит текст:
В Елхово имало 32 човека, някои повече от 20 дни...
Последно държавата им докарала в петък суха храна за 3 дни и ги зарязала...
Вчера пак Наталия Еллис и фондацията са се намесил - докарали са храна и някои уреди за готвене.
Говорили с техния консул и зам областния управител, никой нищо не знаел...
Повечето бяха възрастни хора.
Бясна към, защото в същото време не само гоним нелегални по цялата страна, а със сигурност дори и прибрани в полицията, поне са на топло и нахранени.
А темата за тях замря, явно за някои е по-възмутително да помагаме на легални украинци, отколкото на нелегални, които нямат място нито у нас, нито в Европа.
Едва ли е вариант да приберат украинците в ареста, че да са на топло и нахранени.

Нелегалните не ги обсъждаме толкова вече, защото нямат претенции да ги настаняваме в хотели и то на морето, пък и гледат даже да минават транзит през страната ни, въобще не се задържат по лагери и центрове. Т.е. ако се направи сравнение колко е похарчила държавата за един преминаващ нелегален и и за един почиващ украинец по морето, разликата ще е фрапираща.
Разлика наистина има, но май е в обратната посока. Колко струва само оградата на границата? Над 200 милиона извън поддръжката. Командировъчни на пратени на границата полицаи и военни, огромно количество дизел, пари за поддръжка на машините, два помляни полицейски буса и най-важното - загуба на няколко човешки живота.
А, и пак ще подсмърчаме по  Шенген, което освен неудобство за туристите носи огромни загуби на транспортните ни фирми от денонощия висене по границите, съответно по-малко данъци в хазната.

# 3 061
Ами то за Шенген ни натискат от Европата да охраняваме границата. Тази ограда не знам от какво пази, който не е поискал, не я е преминал. Мигрантите не искат да остават у нас, така че може и да не се напъваме толкова и да се хвърлят средства да ги гонят и спират.

# 3 062
  • София
Не разбирам злобата и завистта която струи в тази тема срещу бежанците.

Наистина ли ако някой дойде у вас за неопределен период от време, заяви ти, че няма пари и ти поемаш издръжката му /уж има някакви външни постъпления, но те не покриват разходите му и се налага яко да набъркаш личния си бюджет, за да има за него/, защото е от известна европейска фамилия и едва ли не му го дължиш, а после почне да критикува условията ти на живот и дори отказва да си ходи, ти ще го приемеш спокойно? Като бонус тоя някой смята, че криеш парите си и заплашва да те изпорти на НАП за укриване на доходи или направо за кражба на неговите пари, дето му ги пращат, а ти си ги задържаш незаконно. Хората ти дават примери за жена, която има жилище, но чула, че "на украинците им се полага безплатен престой в хотел" и отишла, също и за разни там, дето "ако не им е безплатно/не са на хотел, се връщали в Украйна", а ти мислиш, че някой завижда и злобее срещу тях, че и ги смяташ за бежанци? Нека се изясним - бежанците първо да се прочистят от "тюлените" и ти гарантирам, че ако останалите се държат като нормални хора, лоша дума няма да чуеш, от мен поне!

Един съвет - завистници и злобари няма, но с тая сляпа защита на гостите спрямо домакините не им помагате! Колко ли хора ще се настроят срещу тях, защото едни нашенци не дават и дума да се каже срещу онези юнаци? Тук говоря за бежанците, които наистина нямат къде да отидат - "тюлените" си получават заслуженото отношение и ще продължат да го получават, с или без допълнителни намеси от нечия страна!

# 3 063
Аз лично не съм поела нищо от разходите на бежанците. Ако те утре са в други държави и у нас няма нито един, на мен никой нищо няма да ми даде по този повод. Е с какво точно ми пречат?

# 3 064
Мисля, че не схвана примера.
Държавата ни е домакина от примера, те са гостите, които плюят приютилия ги, и го съдят...така ясно ли е?

# 3 065
Аз лично не съм поела нищо от разходите на бежанците. Ако те утре са в други държави и у нас няма нито един, на мен никой нищо няма да ми даде по този повод. Е с какво точно ми пречат?
Ами те и в другите държави местните не са обеднели заради украинците, ама нещо ограничават издръжката им на 3-4-6  месеца. Имаш ли представа защо, от злоба и завист ли?

# 3 066
Ами те и в другите държави местните не са обеднели заради украинците, ама нещо ограничават издръжката им на 3-4-6  месеца. Имаш ли представа защо, от злоба и завист ли?

Силна завист се вихри в цяла Европа! Ето:

oh yes we are tired!!! It took us almost a year but we are so sick and tired!!! My uncle has hosted a family from Ukraine for almost a year now and the husband not only refuses to get a job, and uses the money that he is given for cigarettes instead of groceries, so my uncle has to give more and more, he also abuses his wife in my uncles house!!! He took her in a choke hold in my uncles house, one has to imagine!! They let their kids play late at night, so my aunt can't sleep. They forget to lock the door all the time so my uncle's family can't go anywhere ever, because if they do go somewhere their house will not be locked. I am sick and tired of half our welfare money going into sponsoring these folks who very often aren't even from the regions affected by war, they are looking to migrate and get on welfare and travel around and go shopping. They disregard our laws, they drive cars ten times nicer than ours, yet we pay for their apartments and lifestyle!! Go home and leave us alone. The only people we want are TRUE war victims, not people from west Ukraine! We don't want your Porsche in the pedestrian zone and in the no parking zone!! We don't want your unleashed pit bulls endangering our neighborhoods. We don't want to support your traveling and your lifestyle and picky eating habits! If we did the same to you we would be dead.

Омръзна ни! Търпяхме цяла година, но вече ни дойде до гуша!!! Чичо ми приюти украинско семейство преди година, а мъжът не само отказва да почне работа и си купува цигари с отпусканите помощи, което принуждава чичо ми да плаща все повече и повече, но и се държи грубо с жена си в дома на моя чичо!! Започнал да я души, представяте ли си?! Оставят децата си да си играят до среднощ и леля не може да спи. Все забравят да заключат външната врата и чичо и леля не смеят да излизат вечер, защото вратата все стои незаключена. Омръзна ми половината ни бюджет за социални помощи да отива за подпомагане на тези хора, които често даже не идват от райони, в които се водят военни действия. Те просто искат да пътуват из Европа, да минат на помощи, да се мотаят и да пазаруват. Не уважават законите ни, колите им са десет пъти по-луксозни от нашите и въпреки това ние плащаме настаняването им и капризите им!! Връщайте се по домовете си, оставете ни на мира. Бихме приели единствено ИСТИНСКИТЕ жертви на войната, а не хора от западна Украйна! Не искаме да си паркирате поршетата в пешеходните зони и където паркирането е забранено!! Не искаме питбулите ви да се разхождат пуснати из квартала и да ни застрашават. Не желаем да финансираме екскурзиите ви и претенциите ви как да живеете и с какво да  се храните! Ако ние се държахме така с вас, досега да сте ни убили.

# 3 067
Май не помните поговорката -"Не е луд тоя ,дето яде зелника,луд е тоя ,който му го дава ". В случая с "тюлените",хотелиерското лоби и политиците ни си поделиха едни пари . Проблема не е в бежанците,а в нашите политици,които не можаха да измъдрят нещо по-умно навреме ,за да поемат първия поток бежанци . Доброволците им свършиха работата-спомнете си как хората пътуваха до румънската граница да ги посрещнат и настанят . После дойдоха "туристите" ,естествено ,организирани от нашите хотелиери. Безумната организация по посрещането,отсяването на нуждаещите се ,създаването на правила за даване на помощи,езикови курсове,намиране на работа са работа пак на нашите политици и чиновници. Голямата част от работата им и сега се върши от доброволци !
 Винаги ще има и тарикати и нахални ,така както ги има навсякъде,вкл. и у нас . Сигурна съм,че и вие бихте се възползвали ,ако през ден ви вият сирени над главите ,да заведете на спокойно място децата си поне за няколко месеца,още по-добре -безплатно.Ако в другите държави вече имат създадена организация и правила ,то в нашата ,сега след 9 месеца война още няма такива. Или ако има са на хартия и не се спазват,примерите са ясни и ежедневни. Вярно е ,че такова чудо в Европа не се е случвало от 70 г. ,но е вярно и че нашите политици не могат дори да препишат добрите примери ,или по-скоро не искат .
  Единичните примери ,които дъвчете постоянно ,не означават ,че всички са такива . Те са малцинство,но гласовито и това не е случайно! Така,както не е случайно ,че медиите им обръщат внимание ,и че в тази тема се повтаря до втръсване колко са лоши украинците.
 Ако искате да не ви " късат от залъка" по-добре насочете претенциите си там,където е причината. А тя е проста-войната ,която Путин започна и нашите политици,които са напълно съгласни с него !

# 3 068
  • София
За съжаление това не са единични случаи.
За вината на политиците също знаем. Коментирало се е нееднократно в темата.

# 3 069
  • Немция
В противовес на поста на enigmatta има много други примери.
Познавам българка, живееща в Германия, която преди месец взе при себе младо украинско семейство.
Мъжът намери работа по специалността си(компютърна), активно търсят жилище под наем, място в детска градина за малкото им дете, след което жената ще търси работа.
Трудно е, разбутаха им живота, оставиха жилище и работа, всичките им удобства и вещи, оставиха родители, близки и приятели. Отделно и новият език, немски. Говорят обаче английски, средно ниво.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 13:25 от Бибит

# 3 070
Май не помните поговорката -"Не е луд тоя ,дето яде зелника,луд е тоя ,който му го дава ". В случая с "тюлените",хотелиерското лоби и политиците ни си поделиха едни пари . Проблема не е в бежанците,а в нашите политици,които не можаха да измъдрят нещо по-умно навреме ,за да поемат първия поток бежанци . Доброволците им свършиха работата-спомнете си как хората пътуваха до румънската граница да ги посрещнат и настанят . После дойдоха "туристите" ,естествено ,организирани от нашите хотелиери. Безумната организация по посрещането,отсяването на нуждаещите се ,създаването на правила за даване на помощи,езикови курсове,намиране на работа са работа пак на нашите политици и чиновници. Голямата част от работата им и сега се върши от доброволци !
 Винаги ще има и тарикати и нахални ,така както ги има навсякъде,вкл. и у нас . Сигурна съм,че и вие бихте се възползвали ,ако през ден ви вият сирени над главите ,да заведете на спокойно място децата си поне за няколко месеца,още по-добре -безплатно.Ако в другите държави вече имат създадена организация и правила ,то в нашата ,сега след 9 месеца война още няма такива. Или ако има са на хартия и не се спазват,примерите са ясни и ежедневни. Вярно е ,че такова чудо в Европа не се е случвало от 70 г. ,но е вярно и че нашите политици не могат дори да препишат добрите примери ,или по-скоро не искат .
  Единичните примери ,които дъвчете постоянно ,не означават ,че всички са такива . Те са малцинство,но гласовито и това не е случайно! Така,както не е случайно ,че медиите им обръщат внимание ,и че в тази тема се повтаря до втръсване колко са лоши украинците.
 Ако искате да не ви " късат от залъка" по-добре насочете претенциите си там,където е причината. А тя е проста-войната ,която Путин започна и нашите политици,които са напълно съгласни с него !

Да беше само български феномен, щях да се съглася. Но тъй като вече всички страни-приемници роптаят, приемам мнението ви като писано от някоя media lab...

# 3 071
Тоя пример с чичото звучи не само анонимно, а и глупаво - ако  му пречат, да ги е изгонил, вместо да се жалва.

# 3 072
И пак щяха да са си такива..мързеливи...факт.
И защо се изопачават думите ми...ясно съм казала за какво НЕ е виновен...

# 3 073
Познавам българка, живееща в Германия, която преди месец взе при себе младо украинско семейство.
А има ли някакъв вид финансова помощ, която да се дава все пак на хората, които приемат бежанци вкъщи? Нещо от режийните примерно да се поема,..? Защото в България няма и стотинка и малко нагорно идват след третия месец ток, вода и други. Та не е като българинът да е гадняр, просто е беден.

Скрит текст:
ПП Това го пиша, познавайки над десет семейства от Пловдив и София, които се включиха март и април в приютяването на бежанците. Безвъзмездно.

# 3 074
  • Немция
Тези дни ще се договори да взема някаква сума като бонус, не е голяма, но подробности не знам още.

Общи условия

Активация на акаунт