Да преправим старите мебели с любов - тема 38

• 55 269
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
варосването е доста позабравено в днешно време
предпочита,о е ,обаче от екологична гледна точка
екологични строителства не мажат с латекс,примерно

аз не мога да спя в прясно боядисана с латекс стая-може би над седмица усещам миризма,дали е  Dirup, Cin,Crown...все тая...
но,варта е друго нещо
относно рядка/гъста вар не мога да дам съвет,защото не знам точно каква вар сте купили в Бг, но определено 3 ръце са малко

# 511
Варосването има смисъл в старите керпичени къщи, където се ползват естествени материали, защото варта позволява стените да дишат..
Обаче в съвременно жилище, с всичките изолации, фибрани и не нам си какво, няма много смисъл. Особено ако е било боядисвано с латекс и се намаже с вар.. става мармалад. После що цапа, що се люпи...

# 512
Мислех да пиша за латексите, ама се отказах. Писала съм си мнението по другите теми.
Само едно нещо.

Скрит текст:
Духи, не ми се сърди, ама е кИрпич.

# 513
Е що да се сърдя, благодаря за поправката 😊

# 514
Вече не помня точно, защото отдавна не боядисвам с вар, но за да не цапа, в нея се слагаше С200.
Предпочитам с вар да боядисвам, но с латекс ми е по - лесно.
Когато апартамента беше варосан, нямах мухъл. Сега ела да видиш...

# 515
С вар стената диша. За това някои го предпочитат.

# 516
Ако мухълът е от латекса, що ли въобще го произвеждат Grinning

Миналия месец варосвах тавана. 3:1, обаче ми се видя редичко и не покри добре и на 3 ръце. Ако някой има опит, да сподели?
Варосай още няколко пъти, може да покрие по-добре. И стените ще дишат, няма да ти трябва аспирация...

# 517
И аз това се чудя - защо го произвеждат!?
С латекс е по - лесно, но с вар е по - еко. За съжаление, вече съм боядисала навсякъде с латекс и ако реша да мина на вар, трябва първо да сваля латекса от стените, а идея нямам как става това.

# 518
И латекси има "дишащи", т.е. винилови, а не акрилни. Но са много по-редки, в смисъл малко марки произвеждат винилов латекс.
По варта няма мухъл, защото самата вар е дезинфектант, т.е. убива спорите.
Има варови мазилки, които са цветни, а не само бели (като традиционното боядисване с вар). Но цените са високи.
Иначе традиционната варосана стена цапа, да.

# 519
  • Варна.
Предстои ни ремонт на вилата, майстора днес каза - трябва да се направи силиконова замазка отвън на къщата. По нея водата ще се спуска, ще се плъзга надолу и така няма да попива в мазилката или да си намира път през леко нацепената мазилка.
Цялатат къща е бяло-варосана, харесвам си я много , но при дъжд виждам, че варовото боядисване се мокри, вижда се как си сменят цвета външните стени, "наквасват се" и вероятно попиват водата, която отива някъде навътре. По някои стени вътре има подкожушване, което сигурно се образува точно от тази влага.
Така че, минаваме на химията. Дано не възбудим проблеми на нови места.

# 520
100 годишна къща в провинцията, никога не е слаган латекс. Няма изолация, нищо съвременно и пластмасово.  Реших да запазя принципа и да варосам отново. Изшкурих, измих тавана, но не се свали всичко и основата, върху която варосвах остана на петна. Беше страшно черно и опушено. До голяма степен се прикри, но въпреки всичко не е много равномерно. Бяло, но се виждат нюанси и на отделни "четки". Има още помещения за обработка и затова питам, ако някой има опит и може да сподели защо така ми се получи. Сезонът за ремонти приключва, зимата няма да продължа, но за следващата година ще трябва.

# 521
  • София
Ra2, имам точно таква къща и изобщо не смея да се захвана с ремонт. Седи си така - като “къщата на духовете”. Даже, честно да си призная без компания не бих отишла сама там.😳 (ти нали също имаше разни истории в твоята👻👻)
“Плетарка” е, варосани са стените, но жестоко опушени от печката на дърва. Сестрата на баба варосваше всяка година, но все си стоеше едно такова мръчкаво. (Чувала съм, че във варта навремето са слагали за спойка кравешка тор😂, ама не е за интериор. )Дюшемето е понадупчено от дървояд, пък и боядисано в кафяво. 😖Пролетта някакъв силен вятър събори доста керемиди и два улука. Ужас, разруха..
Не я продавам за сега само защото е на 40 км. от София и има огромен двор с над 15 ябълкови дървета и орех. А колко вещи има в нея…Ръчно тъкани черги, китеници над 30 метра, бродерии - грижливо прибрани в дървени сандъци с идеята един ден да красят нечия къща - да, ама не…И на мен ми е жал да ги изхвърля като знам колко труд е положен за изработката им.
Ако някой има идея къде да ги занеса и кой би ги оценил и  взел - да свирка.Wink.
Отплеснах се, ама за да не се получи спам, да ви попитам как мислите - да боядисам ли този стол в черно или да го изшкуря и омасля? (Имам няколко такива плюс пейка) Приемам и други идеи, разбира се.

# 522
Ra2, последния път, преди латекса, за който съжалявам, боядисвахме с мама с вар. Сложихме С200, за да не цапа после, но и при нас имаше по-тъмни участъци. Боядисвахме с четка, но си спомням, че не се получи равномерно и мама добоядиса с метла. Но как точно - не видях. След това беше много добре. Останало ми е в главата, че потапя метлата във варовия разтвор и пръска с нея. Не съм сигурна, обаче. Варовия разтвор беше по - редичък.
Скиорче, аз имам същия проблем с китеници и др.под. Жал ми е да ги изхвърля, заради труда на мама и баба, но вече нямам къща и всичко е при мен. Вакуумирала съм, каквото мога, но...
Столът ми харесва черен, но зависи от мебелировката в стаята, където ще бъде.

# 523
Разкошен е този стол. Имахме такава пейка на времето, много любима.
Черен с протрити ръбове ще е красив според мен.
Нещо като сегашния му вид, но малко по - изпипан.

# 524
Аз съм за изшкурване и омасляване.
Някога имах доста покривчици на една кука от прабаба ми, която плетеше до последно и по много. Опитах да ги пробутам на кой ли не и никой ги не щя, а бяха хубави. Изхвърлих ги и сега си купувам от ВУ, ако попадна и ми хареса нещо. Та, ако има възможност съхранявайте, че не се знае какъв акъл ще дойде.
Е, китеници и черги бих разкарала, но дребните неща вече знам да пазя. Поне засега.

Общи условия

Активация на акаунт