Да преправим старите мебели с любов - тема 38

• 55 284
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
  • Под сянката на разлистените кактуси
Нещо такова

# 541
  • София
Скиорче, как в рамка на картина?
Ето няколко примера:
Скрит текст:

# 542
Скиорче, Тубата, страхотни идеи, благодаря!
Като им дойде и на тях реда, ще споделя снимки.

# 543
Пооправям едно разчупено тръбно бюро, ъглово, с разни етажчета. МДФ е с олио, ама беше малко навън и се понаду. Разлепихме фолиото, китосах тук там, шлайфах финно и грундирах. После пак малко шлайфче и боя отгоре.
Намерих някаква акрилатна за дърво и метал.
Въпрос: да шкурка ли боята пак фино? И да слагам ли някакъв лак отгоре или друго, че да е по-устиойчиво...
Долу има една стъпала за краката, харесах си самозалепващо текстилно фолио за нея и ще я облепя, че с бялото няма да й се получи 😁
Но се чудя как да подсилят малко покритието на боята?
Ето така изглежда основната част, имам да минавам още 1-2 ръце боя..

# 544
  • Под сянката на разлистените кактуси
Аз винаги слагам лак, когато не съм сложила, съм съжалила. Особено ако ще се ползва като бюро, ще се търка постоянно

# 545
Относно варосването - моята майка ми е разказвала, че едно време са живели 1-2 години в Добруджа, не знам точно къде. Та тя все разказваше, че й е правело впечатление колко са им чисти къщите, варосвали са ги всяка седмица.

# 546
  • в сърцата на децата <3
Е да бе, всяка седмица 😂 Извинявай, знаеш ли колко време и клепане е това? Те трябва друго да не са правили...

# 547
Нямам представа, никога не съм варосвала. Написах го, предположих, че може да даде някаква представа. Майка ми е живяла по цяла България, дядо ми много е пътувал и са се местили непрекъснато. Но специално Добруджа й беше направила впечатление. Казваше това за варосването и за погачите, които са правили, много високи.

# 548
Май съм го писала и преди - по много ранни детски спомени баба ми търкаше дюшемето (необработено тотал, голи дъски) с керемида, на мокро, за основното почистване. Предполагам, че го е правела един-два пъти годишно, пролет и есен, за да е топло и да може да отвори прозорците да излезе влагата.
Иначе обикновено почистване беше обичайното - метене и миене с парцал. Никоя жена не би си причинила подобно упражнение вече.
Варосването си е традиционно за всички части на България в старите къщи. В градовете в градските къщи в един момент вече се боядисва(ше) с т.нар. постна боя, а таваните - с винервайс. Варосването и чистенето на комините и кюнците (веднъж годишно, след края на "отоплителния" сезон и преди следващия) си е било задължение на мъжа, да подчертая. Не е женска работа това. Laughing Първо кюнците и комините (че летят сажди и цапа мазно черно от кюмюра) и след това варосването.

# 549
Не, не е било всяка седмица варосването. Веднъж годишно. Баба ми на едното село варосваше. То е голяма хамалогия, местят се мебели, покрива се всичко, хич не е лесно и бързо.

# 550
Може. Аз никога не съм се сблъсквал с такава процедура. На майка ми са й направили впечатление чистите къщи, при положение, че баба ми беше пословична чистница, направо ни тероризираше на моменти с манията си за чистота.

# 551
В рамките на шегата (да не се обиди някой), да кажа, че с варосването в България векове наред се е постигал така модерният сега "изчистен" сканди стил, с "вкарване" на цветове с текстил. Laughing Нямам представа от традиционните сканди къщи векове назад, да не се окаже, че ние сме измислили сканди-то...

# 552
Момичета, дали е възможно да затворя това пространство със стъклени врати които да се хванат на панти отстрани на шкафовете?
Дразнят ме тези лавици, няма как да намеря същият материал.

# 553
За мен трябва страници да се добавят вътре, за да може да се добави и вратичка.

# 554
Според мен е малко рисковано слагането на панти за стъкло, които ще трябва да се завинтят в доста рехаво (обикновено) ПДЧ, от каквото правят секциите.
Мога да предложа да сложиш на тези рафтове някакви красиви по твоя вкус кутии за съхранение - плетени, картонени (облепени с някакви красиви хартии), платнени (с десен)... И така малко да замажеш положението.

Общи условия

Активация на акаунт