ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 76 729
  • 1 120
  •   1
Отговори
# 885
gyoreva, като си подала документи за преосвидетелстване нали там е имало медицински епикризи, изследвания и т.н. Защо да ти искат други прегледи, не е необходимо.

# 886
  • Ланкър, планините Овнерог
Здраввйте
Освидетелстваха ме - 100% без ЧП с право на работа.
От тук натам какво следва? Трябва ли да изчаквам някакво време, за да подавам към НОИ, към социалните? Утре ще си взема решението, днес само го виждам онлайн.

# 887
Здраввйте
От тук натам какво следва? Трябва ли да изчаквам някакво време, за да подавам към НОИ, към социалните? Утре ще си взема решението, днес само го виждам онлайн.
Отивате с копия от ТЕЛК и в НОИ и при социалните и си подавате.Не се чака

# 888
И в общината за талон за паркиране.

# 889
И в общината за талон за паркиране.
Буболина,на мене ми дадоха талона чак когато имах разпореждането за пенсия.

# 890
Тях пенсията не ги интересува, само процента, а и в Съюза на инвалидите може да се запишете, издават едни книжки, с които влизаш с намаление в музеи, увеселителни паркове, туристически забележителности и други места на които се плаща вход или безплатно или с намаление и то не само в България,а и в Европа. Освен това имат и социален живот- банкети, екскурзии, почивки и ако са извън България границата си я минават без да чакат, слагат инвалиден знак на автобуса и минават най-отпред. Там се научават много неща, всеки казва каквото знае, като обмяна на опит, за привилегии, лекари и др.

# 891
Разглеждах сайта на съюза, но не ми стана ясно как се става член

# 892
Отиваш във вашия град, носиш ксерокопие от решението и две снимки, попълваш молба, плащаш членски внос и си член. За работещите членския внос е 10 лева за година, а за неработещите 5.

# 893
  • Plovdiv
Здравейте, на някой миналата седмица да са му разглеждани документите в ТЕЛК-Пловдив 3-ти състав и да има вече излязло или изпратено ЕР? Защото в ССЕВ нямам все още написано ново ЕР, нито в мед.досие има отразено нещо ново и се чудя какво става, тримесечният срок почти изтича и това беше крайна дата за разглеждане. Спорен ден!

# 894
  • Пловдив
Здраввйте

Социалните - веднага, а за НОИ може да изчакаш  14 дни ,което е времето за обжалване.

Ето какво съм си запазила.

1/ Право и на данъчни облекчения за лично жилище и автомобил - Носи се решението в Данъчна служба,
 2/Право на безплатна винетка и право за паркиране -/ В Голяма Община -Или в АСП , моля проверете как е решено във Вашата Община/ Правото се осигурява след заявление.
 3/Освободени са от потребителска, или оказана извънболнична, болнична и дентална медицинска помощ и такса само в случай, че ЗАБОЛЯВАНЕТО ИМ Е ВКЛЮЧЕНО В СПИСЪКА НА ОСВОБОДЕНИТЕ ОТ ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА ХОРА
4/Намаление на услугите при някои мобилни оператори и др. обекти
 5/ Ако доходно и по изискуемите критерии отговарят на изискванията право да кандидатстват за отпускане на целева помощ за отопление към социални грижи.
 6/Намаление при издаване на лични документи (лична карта, международен паспорт) Правото се осигурява в службите за издаване на документи към МВР с валиден удостоверителен документ за трайно намалена работоспособност 50 и над 50% (решение на ТЕЛК/НЕЛК). При прикачане на решение на ТЕЛК/НЕЛК, което не е валидно/пожизнено, услугата ще бъде отказана.

Последното (6) не го препоръчвам на хора,които имат шофьорски книжки,защото трябва да се мине през ТОЛЕК и книжката е за 3 или 5 години,колкото решат от комисията.
Докато все още нямат информация в МВР е по-добре да си го спестите.

За хора,който имат над 91 % - могат да си излеглят 50% от сумата от втория пенсионен фонд. Там обаче искаха заверено копие от ТЕЛК.

# 895
От Социалните най-зор ми е за картата за ГТ, за която все пак първо трябва да мина през социалните, които даже не знам къде са (някъде в Ст.град). Имоти на мое име нямам, кола тепърва ще купуваме (не заради ТЕЛК-, така се случи), на мое име ще е, с мъж ми нямаме брак. За потр.такса все тая ми е, ЛЛ не ми търси такса, откакто разбра за диагнозата ми, рядко ходя на прегледи по ЗК, за болнично лечение до тук пък хич. Тепърва ще чета, вчера си взех решението. ЛЛ трябва ли да уведомявам?

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 07:14 от Гита Ог

# 896
Това за ТОЛЕК, ако не се лъжа, е само за професионалните шофьори.

# 897
Не е само за професионалните шофьори
Нали по пътища всеки се притеснява и от това, че хора с психични заболявания необезпокоявано си шофират.

# 898
От Социалните най-зор ми е за картата за ГТ, за която все пак първо трябва да мина през социалните, които даже не знам къде са (някъде в Ст.град). Имоти на мое име нямам, кола тепърва ще купуваме (не заради ТЕЛК-, така се случи), на мое име ще е, с мъж ми нямаме брак. За потр.такса все тая ми е, ЛЛ не ми търси такса, откакто разбра за диагнозата ми, рядко ходя на прегледи по ЗК, за болнично лечение до тук пък хич. Тепърва ще чета, вчера си взех решението. ЛЛ трябва ли да уведомявам?
Гита, за Младост са на 2 места -  в СТ.град до Пощенският са за интеграц.добавки, винетка, безплатно пътуване с БДЖ , балнеолечение, а в бл. 509 до Билата , точно от старана на Била са за талон за паркиране в Синя зона и за карта за гр. транспорт / за нея не знам дали има намаление, ако не си пенсионер /.

# 899
Здравейте на всички,

Опитах се да изчета доста информация и се извинявам, ако вече е споделена, но не съм я видяла.

Майка ми подаде документите си за преосвидетелстване около 2 месеца преди изтичането на предишното решение (не е била наясно, че това трябва да стане поне 3 месеца предварително, за да не се спре пенсията... както и да е).

Въпросът ми е: има ли начин да се разбере къде и при кого са изпратени (разпределени) документите, за да може да се свърже директно с тях? Тя звъни на всички посочени 4 телефона на РКМЕ, но никой не вдига. Не виждам друг начин за комуникация с тях, освен лично посещение.

ТЕЛК-ът ѝ изтече на 1 декември и в момента просто чака. Но какво и докога трябва да чака, никой не казва.

Предварително благодаря за съдействието!

Общи условия

Активация на акаунт