ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 76 800
  • 1 120
  •   1
Отговори
# 1 005
  • Пловдив
Прочетох и не разбрах, затова пак питам. Подадох документи за преосвидетелстване лично, получих новото ЕР по пощата (така пожелах). На документа има подпис и печат на ТЕЛК. Трябва ли да ходя още веднъж, за да му сложат и другия печат че влиза в сила (както направих при освидетелстването за първи път).

На чист български език   е написано :

На новите ЕР, издадени след 21.06.  вече не се слага печат.

Институциите вече са уведомени, че експертните решения са електронни документи и когато искат от Вас да представите експертно решение на хартия, то няма да бъде заверено, подписано и подпечатано;

Кое точно не можеш да разбереш ?

Щом е преосвидетелстване  няма нужда да се ходи в НОИ.    НОИ и АСП и работодател получават по служебен път.

За всички други  места като АСП , Данъчно ....се носи всеки път след нов ЕР.

Единствената причина да се подават документи в НОИ при преосвидетелстване е  при спряно плащане за повече от 5, 6 месеца.   Тогава се   подава  заявление за възстановяване на плащанията.

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 15:59 от Перах

# 1 006
Да, сега вече разбрах, благодаря!
Заверката отпада, супер. Едно излишно чакане пред картотеката беше това.

# 1 007
  • Пловдив
Лекаря от ТЕЛК ми каза какво и как да пише личната след първия и ферман. Тях не ги интересува кога, къде и колко пъти си лежал.

Този лекар да отговаря само за себе си и комисията в която работи.  Обобщенията, че никой не чете, само могат да наврядят .

Ето   няколко примера :

Министерстви за здравеопазване :
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/TELK-info

Към заявлението-декларация трябва да приложите всички медицински документи, които доказват Вашите заболявания и които са направени през последните 12 месеца преди датата на експертиза от ТЕЛК; Не трябва да разчитате, че тези документи ще Ви бъдат поискани по-късно от ТЕЛК, защото това ще забави експертизата и Вие можете да бъдете ощетени от това забавяне; В някои случаи ТЕЛК дори се произнасят направо с нисък процент защото няма на база на какви документи да направят оценката, от което Вие сте потърпевши;

РЗИ   https://rzi-sfo.bg/en/
Ред за подаване на документи

Заедно със заявление-декларацията, лицата трябва да подадат в РКМЕ направление от личния/лекуващ лекар или протокол на ЛКК и медицинска документация, доказваща здравословното им състояние, включително заверени копия от актуални медицински документи, съдържащи резултати от медико-диагностични изследвания и консултации, които са налични в медицинската документация при личния лекар и/или при лекуващия лекар и са извършени през последните дванадесет месеца, предхождащи явяването в ТЕЛК или издадени след предходно пре-/освидетелстване.

# 1 008
  • Plovdiv
Здравейте, а къде онлайн можем да видим точно какво е сканирано от документите, които сме подали в РКМЕ?

# 1 009
  • София
Не мисля, че някъде това може да се види, то си е в системата им и едва ли го качват.

# 1 010
https://ibd.mh.government.bg/ тук може да се видят документите но се влиза с електронен подпис.

# 1 011
  • Ланкър, планините Овнерог
https://ibd.mh.government.bg/ тук може да се видят документите но се влиза с електронен подпис.
Тук влизането е за избрани хора. Аз така и не можах

# 1 012
  • България
Тук влизането е за избрани хора. Аз така и не можах
И аз не успях. Постоянно ми изписва: Грешка! Невалиден сертификат. Ползвам електронен подпис на Евротръст. Предполагам иска нещо друго гадината.

# 1 013
  • София
И аз така с този сертификат на Евротръст.

# 1 014
Но пък пишат, че работят с Евротръст. Жената от РЗИ, с която говорих тогава, каза "хм, аз си влизам без проблем, не знам защо не можете", та така и не стана ясно в Евротръст ли е проблемът или къде е.

# 1 015
  • Пловдив
Момичета, нямам е-подпис и регистрация, но  ще  ви пусна това,което съм си запазила като инфо.

Електронно пациентско досие (НЗИС) .  Може да се ползва и настолна версия през телефон. Предполага, че доста хора не знаят, а е улеснение.
За андроид е през трите чертички долу в дясно.

Възможно е активирането на Електронно здравно досие или чрез електронен подпис или чрез сдвояване в РЗИ за което е нужно да носите и лична карта както и да е инсталирано приложението на смартфона Ви.
Приемер: Ако сте поставили флашката с електронния подпис на компютъра и натиснете вход в сайта ИСКМЕ е възможно да не се разпознае електронният подпис в някой случаи и веднъж ,ако не се разпознае не се отваря повече дори и ако затворим и отворим браузъра и отворим сайта за вход. В такива случаи съвсем внимателно затваряме всичко и рестартираме компютъра. Като се рестартира отваряме браузъра, зареждаме сайта, натискаме вход за пациенти и от изкачващото меню избираме електронният подпис. Ако всичко е точно ще се зареди сайта. Нека не се смесват Ездраве и медицинска експертиза. Ако искате мога да ви споделя екрана си и да обясня в детайли за да можете да помагате на хората и вие в това.

# 1 016
Евротръст е облачен КЕП, няма флашка. Аз лично нито веднъж не успях да стигна до влизане. Тогава трих кешове, пробвах с различни браузъри...каквото се сетих, но нъцки. ЕЗдраве го имам, с този КЕП влизам през компютър, но не и в сайта за Мед.Експертиза.

# 1 017
  • Пловдив
Евротръст е облачен КЕП, няма флашка. Аз лично нито веднъж не успях да стигна до влизане. Тогава трих кешове, пробвах с различни браузъри...каквото се сетих, но нъцки. ЕЗдраве го имам, с този КЕП влизам през компютър, но не и в сайта за Мед.Експертиза.

Хич не ги разбирам , но ти пускам още нещо да опиташ Simple Smile

Отворете  на телефона в настолна версия на сайта. Т.е.не закачане приложението, а в браузър изписвате https://my.his.bg

И още :

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 08:02 от Перах

# 1 018
Здравейте мили хора,
Може ли да попитам дали някой от вас си спомня след решение на ТЕЛК кога горе-долу е получил писмото си?
Аз например видях, че имам решение онлайн преди седмица и половина, но писмо още нямам.

# 1 019
  • София
При мен решението беше на 26.11. и на 29.11. си го взех от пощата, направо мълниеносно, предвид, че съм в София, а то се е взело във Варна.

Общи условия

Активация на акаунт