Избор на училище след 4-ти клас в Пловдив - 2

• 47 544
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Оооо, тъкмо снощи обсъждахме с шестокласника, че такова чудо като кандидатстването в 4-ти клас няма! Като преминала веднъж НВО 7-ми и веднъж цялата математическа въртележка в 4-ти, смело мога да кажа, че няма по-голям ад от подготовката за всички 100 вида състезания и състезанийца...а след това и подаване и изчакване на класирания в три училища по различни времена! Е верно, сега му е по-лесно, но аз като се сетя... бррррр....

# 211
Оооо, тъкмо снощи обсъждахме с шестокласника, че такова чудо като кандидатстването в 4-ти клас няма! Като преминала веднъж НВО 7-ми и веднъж цялата математическа въртележка в 4-ти, смело мога да кажа, че няма по-голям ад от подготовката за всички 100 вида състезания и състезанийца...а след това и подаване и изчакване на класирания в три училища по различни времена! Е верно, сега му е по-лесно, но аз като се сетя... бррррр....
Точно! Аз се чудя как е възможно никой да не протестира? Просто ей така се примиряват хората и всеки си търси изход "на парче".
Ме разбирам и каква е идеята на МГ с това подаване на заявление за участие в класиране. Та нима ходенето цяла година по състезанията им за прием не е достатъчно заявление за желание за участие в класиране? И защо чакат началото на юли, като всички резултати отдавна, отдавна са излезли?

# 212
Защото много деца си ходят по състезания, но не искат да ходят в МГ. Не им е удобно, харесват си тяхното си училище и пр., но пък обичат да се състезават. И ще се учудите, че не са едно или две. Даже в СМГ искат да си подадеш заявление за участие, а там дори формулата за изчисление на бала се определя от най-ниския бал на ПОДАЛ ЗАЯВЛЕНИЕ за участие.

# 213
Точно така за състезанията - и двете ми деца ходеха по състезания какви ли не, но не съм искала 5-7 клас да учат в МГ. И освен в Княза не съм подавала другаде заявления, нито съм носила дипломи и документи.
Няма как да се състои класиране, без да се подаде заявление за такова.
Единствено ме дразни, че сроковете си ги определят сами в стил - п**** другарче, а от РУОто се правят на разсеяни.

# 214
В МГ от кога се подава заявление за класиране? Как се справяше училището преди това? В годината, в която кандидатствахме, не се подаваше заявление за класиране. И нито една резерва не влезе. Всички, поканени да се запишат, се записаха.

# 215
В МГ също формулата за формиране на бала включва най-високия брой точки за съответното състезание на ученик, подал заявление за класиране. Освен коефициента това е другият фактор, който определя тежестта на състезанието.
На пролетното състезание слушах отвън как родители обсъждаха, че децата им не искат да влизат там, а се явяват само за да си докажат, че могат да се справят. Ние също до последно се чудихме между Патриарха и МГ.

# 216

Някакви съвети имате ли като човек, който вече е минал по този път, защото вече изпадам в нещо като нервна криза.
От желаното квартално училище ни карат да освободим мястото ако искаме да чакаме класиранията за Лиляната. А за място в Княза ще има шанс още по-късно, когато и евентуално ако се освободят още няколко места на деца, отписали се от Княза и записали се в Лиляната. Което ще е след поне 2 седмици сигурно. И ако накрая не ми се получат сметките и не го приемат в училищата с подбор, тогава вече ще е прекалено късно да се връщаме към желаното квартално и отиваме към нежеланото квартално. Просто е абсурдно. За мен лично училищата с подбор трябва да си правят класиранията преди останалите "обикновени" училища, това би внесло някаква нормалност в ситуацията. Състезанията са достатъчно рано, за да може това да се случи.

# 217
Седите си, където сте в момента и не правите нищо преди да видите, че детето е прието някъде със сигурност. Ученик не може да бъде отписан от училище без да е ясно в кое училище отива. От училищната администрация знаят много добре, но ви оказват натиск да се откажете да местите детето.

# 218
Аз не бих си изтеглила оригинала на детето от училището, което е резервно, ако не съм сигурна, че ще се класира в желаното.
А честно казано не виждам и драма с класиранията.
Дъщеря ми учеше в "Княза" от 1-4 клас. След това се яви на изпитите на Патриарха, Княза и състезанията на МГ. За последното не й стигнаха силите.
Записахме се в Княза, беше 4-та резерва в математическата паралелка в  Патриарха. На следващото класиране я приеха в Патриарха и се отписахме от КА. Никой не се е мръщил или мрънкал. Дадоха ни исканите документи и ни пожелаха успех.
Синът ми си учеше в Патриарха от 1-4 клас и беше още по-лесно. Не сме прехвърляли документи. Изкара висока оценка на изпита им по математика и го приеха 5 клас в математическата им паралелка. Не е опитвал никъде другаде.
И последно - родителите, които сериозно готвят децата си за МГ от 5 клас, познават децата, които се явяват заедно с тяхното по състезания, и когато излезне първото класиране на Патриарха, се знае кои деца ще отиват в МГ и са само пълнеж в списъка.

# 219

Някакви съвети имате ли като човек, който вече е минал по този път, защото вече изпадам в нещо като нервна криза.
От желаното квартално училище ни карат да освободим мястото ако искаме да чакаме класиранията за Лиляната. А за място в Княза ще има шанс още по-късно, когато и евентуално ако се освободят още няколко места на деца, отписали се от Княза и записали се в Лиляната. Което ще е след поне 2 седмици сигурно. И ако накрая не ми се получат сметките и не го приемат в училищата с подбор, тогава вече ще е прекалено късно да се връщаме към желаното квартално и отиваме към нежеланото квартално. Просто е абсурдно. За мен лично училищата с подбор трябва да си правят класиранията преди останалите "обикновени" училища, това би внесло някаква нормалност в ситуацията. Състезанията са достатъчно рано, за да може това да се случи.
Аз съм в абсолютно същото положение.

Да Imposibelle - има драма. Ако не се отпишеш от училището, в което учите, няма как да подадете в момента документи за Патриарха примерно. Защото искат оригинала на свидетелството за четвърти клас да се покаже при подаване на документи за участие в класиране. Много пъти го писах по-горе

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 18:03 от stella1977

# 220
  • Пловдив
Хм, тая драма беше преди 2 години. Да, аз съм от онези леко откачени майки, дето познавах поименно, а и лично почти всички първи 20 деца, обикалящи по състезанията по МАТ. Като такава знаех категорично, че 10 от класираните в МГ ще отпаднат от Патриарха. Моето за там беше 8-мо, така че със сигурност беше вътре. Все пак понеже се представи супер на последното в МГ, а и понеже надеждата умира последна аз подадох и там. Но тогава явно се е подавало не с оригинал за участие в класиране, защото подадох и в трите. Та, първо излезе МГ- не е приет. Излезе Патриарха-приет, но във втората паралелка, не знам как ги слагат. Тук вече списъците бяха поименни, не с номера. Тогава Княза, където той си учеше, излизаше последно, а и резултатите бяха с номера, та нищо е беше сигурно, на 100%, но беше 19-ти в списъка. Трабваше да се запишем в Патриарха, вече с оригинала, буквално на следващия ден да излезе Княза, и да ходя да отписвам....Но аз реших да не го записвам! В 16.30 на последния ден ми звънаха от Патриарха да питат къде сме и защо не сме се записали...Освен онези 13 деца, приети в мГ, такива като нас имаше още 6, че на второ стигнаха до 19-та резерва.
За това казвам, че тази година в Княза е доста прозрачно и по-лесно може да се прави сметка за движенията между трите училища.

# 221
Сега прегледах отново изискванията на Патриарха за кандидатстване за класиране и за записване. Ами искат си копие на Удостоверение за завършен начален етап на основно образование за кандидатстване за класиране, а оригинал - само за записване.
https://www.patriarcha.com/wp-content/uploads/2023/06/%D0%9F%D0% … D%D0%A2%D0%98.pdf

# 222
Сега прегледах отново изискванията на Патриарха за кандидатстване за класиране и за записване. Ами искат си копие на Удостоверение за завършен начален етап на основно образование за кандидатстване за класиране, а оригинал - само за записване.
https://www.patriarcha.com/wp-content/uploads/2023/06/%D0%9F%D0% … D%D0%A2%D0%98.pdf
Ами не четете. Искат копието да остане при тях. Но ДА СЕ ПОКАЖЕ и оригиналът.

# 223
Да, права сте, видях го по-долу като изискване.
Наистина не си спомням да сме взимали оригинала на дъщеря ми от Княза, за да участваме в класиране...Но това беше преди доста време.

# 224
Седите си, където сте в момента и не правите нищо преди да видите, че детето е прието някъде със сигурност. Ученик не може да бъде отписан от училище без да е ясно в кое училище отива. От училищната администрация знаят много добре, но ви оказват натиск да се откажете да местите детето.

За съжаление има и училища, в които не можеш да си седиш след 4-ти клас (НУ) и когато резултатите на детето са на кантар, моя здрав разум ми казва да си го запиша някъде на сигурно, а ако се наложи да тегля документи. Но не, не можело така, ми се каза в желаното за резерва квартално училище.

Общи условия

Активация на акаунт