🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 639
  • 761
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Знам, че са далече и са разхвърляни, но си правя сметка, че евентуално по време на транспортиране от една точка до друга, в превозните средства ще починем, няма да имаме чак толкова много ходене.
Другия вариант е Вместо градините Пиер Лоти да е първата вечер, с Истиклял и Кулата. Водните градини да ги посетим втората вечер, но не знам, трябва сега да търся маршрут от Юскюдар. Ще ви бъда благодарна, ако ме упътите, защото днес съм в движение и от телефона ми е по-трудно.

# 451
Водните градини да ги посетим втората вечер, но не знам, трябва сега да търся маршрут от Юскюдар. Ще ви бъда благодарна, ако ме упътите, защото днес съм в движение и от телефона ми е по-трудно.
Най-лесно ми се вижда да се придвижите от Юскудар към Кадъкьой,  и оттам пак познатата схема с 8А. Има някакви линии и от Юскудар към Водните, но е сменяне и повече вървяне /други спирки/.
Разцъках го току що маршрута - дава ми авт. 12 , 12А и D21 от спирката /пристана в Юскудар/ до Кадъкьой, като най-кратък е маршрутът на 12-ката - 20 мин по разписание.

# 452
  • Once there was a Hushpuppy...
Чефи, точно прочетох за Нусрет, че сте ходили. Аз при него бих пробвала също само и единствено бургер, защото не ми допадат леко суровите му меса.. Докато при Бурак на мъжа ми му изглеждат по-опечени работите...

Може ли пак да ми кажеш хотела, в който сте били, че загубих поста в който беше писала за него.

# 453
Във всички ресторанти, които предлагат стекове и т.н. може да кажете как искате да е изпечено месото. В Нусрет ако не кажете, че искате да е добре изпечен дори бургерът ще ви донесат с доста кърваво месо Simple Smile

# 454
Да, може и да е така.

Вече е отпаднало изискването за представяне на документ при влизане от Турция, може и да сте писали, още не съм изчела цялата тема.

Ето линк към новината

https://www.trt.net.tr/bulgarian/riegionalni/2022/04/13/blgharii … -turtsiia-1811338

# 455
  • Варна
...
Има ли и други кукувици като мен, дето веднага след връщане могат да обърнат директно назад отново Laughing

Аха... Има! Ей ме, на! Flushed

# 456
Да се отчета и аз за първия ни ден в Истанбул. Ние сме хора без посока, та пристигнахме около 5 сутринта с ТА и за радост веднага ни настаниха. Спахме до 9 и после по линията на трамвая от Лалели до Султан Ахмед. Като типични туристи за първи път в града седнахме в едно кафе на площада и закусихме за скромната сума от 350 лири. Мотахме се по площада, влязохме в Света София, набързо в Египетския пазар и кратка почивка в Гюлхане. После трябваше да хванем автобус до Балат, ама нещо се объркахме и една местна жителка ни препоръча да отидем пеша. На места път няма и тичахме между колите, но разстоянието не беше много голямо.
Балат много ми допадна, определено за мен е място с особен дух.Общо взето за всичко , което поръчвахме и купувахме цената беше по- висока от обявената, но това лично мен не ме изненада.
Истанбул е прекрасен!

# 457
  • Sofia
Има, Рали, има!
Доста сме Smile

# 458
  • Бургас / UK
Hushpuppy, като поръчвахме стека на мъжо го питаха как иска да е изпечен , така че няма опастност да ядете неопечени меса 😀 Моя бургер беше върховен , още помня вкуса му 😜
Хотела се казва Пенинсула. Май бая хора вече минахме от там 😀
Беличке, чакаме истории😊

# 459
  • Варна
Чефко, то няма много за разказване. С двама мъници честно казано кой знае какво не направихме. А невероятната "оферта" на ДСК тури и прът в колелата на моето харчене и всъщност изкарахме доста семпло този път.
Ако се сетя нещо интересно, ще споделя.

Чакаме Папа да сподели впечатления.

# 460
  • Русе
Как да обясня на турски, че искам стека да е добре изпечен?

# 461
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Обясни го на английски, това не е кръчма в Диарбекир, а реномиран ресторант.

Много хора имат да разказват, Беличке и ти се сети. Хубаво почна първия ден, имаш още.

# 462
Ние ядохме бургерите на Нусрет в заведението до кулата Галата. Бяхме озверяли и нямаше време да търсим по-читав ресторант. Някакво префърцунено име имаха бургерите и за да е ефектно инжектираха в бургера стопения чедър с огромна метална спринцофка. Иначе бургера беше хубав, но нищо изключително.

# 463
  • Димитровград
Ние днес се прибрахме. Пътувахме с автомобил. Понеже навигацията показваше големи задръствания в центъра, слезнах от магистралата на Силиври и карах по стария път за Истанбул(D100).
Смених в последния момент резервацията от Пенинсула на хотел Лигос, който беше с 85лв за 3 нощувки по-евтин. Пишеше, че има паркинг срещу 5 евро на ден, но си спрях на тротоара пред хотела и никой не ми направи проблем.
Скрит текст:
Бях много притеснен (Белята знае Simple Smile ), но се оказа, че наоколо имаше доста място за паркиране. Има също и нов паркинг точно до хотела, може би той е платен.
Хотела е новичък, чистичък, с тераса на последния етаж за закуска (както повечето хотели наоколо). Платих с евро кеш и ми направиха 5% отстъпка от цената.
След кратка почивка поехме към Св. София и Султанахмед.  В понеделник времето беше дъждовно и студено, заваля ни до колоните на Теодосий и на Константин и се скрихме от дъжда в магазин за килими Никкас
( вътре има малка подземна цистерна - входа е безплатен)
Скрит текст:
Върнаме се до Топ Капъ и разгледахме двора, след това по пътеката към Гюлхание посетихме Археологическия музей( 60 лири вход).
Препоръчвам горещо да се види.
Друго интересно място открихме случайно докато вечеряхме в заведение наблизо. Оказа се че е построено върху останките от
Магнаурската школа. Има вход от ресторанта към подземието, в което вероятно се е обучавал и Цар Симеон Велики.
Скрит текст:
Втория ден с метрото от станция Vezneciler се отправихме към  
Българската Екзархия.
Скрит текст:
След това Таксим, Истиклял, френската уличка(доста занемарена)
Скрит текст:
Църквата на св. Антоний от Падуа,
Скрит текст:
Кулата Галата, Каръкьой, подземната джамия, моста Галата. Оттам през пазара на подправките до джамията Сюлеймание и тюрбетата на Сюлейман и Хюррем.
Скрит текст:

Или 30 000 крачки преди да се довлечем до ресторант Ортаклар. Simple Smile
Скрит текст:
За третия ден остана Топкапъ с харема и църквата Света Ирина (285 лири).
Скрит текст:
Това е златният път в харема:

Скрит текст:
църквата Света Ирина
Цистерната на Теодосий (намира се до ресторант Ортаклар) - 120 лири вход и има светлинно шоу. Влиза се на всеки кръгъл час.
Скрит текст:
Пихме чайче в
Медресето на Джаферага.
Скрит текст:
Видяхме и Малката Света София.
Скрит текст:

Голямата цистерна все още е затворена. Цените за туристи за музеите и забележителностите са 4 пъти по-високи от тези за турците.
Плащах навсякъде с Револют.
Днес се прибрахме пак по стария път, минахме през МОЛ Орион в Чорлу и донапазарувахме в Одрин.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 23:01 от papaone

# 464
Много интересно,Папауан.
На какво се казва "цистерна"?

Общи условия

Активация на акаунт